StoryEditor

Cena ropy stúpa, OPEC chce zvýšiť ťažbu

31.08.2005, 00:00
Ropa včera na svetových trhoch stála viac ako 68 dolárov za barel, teda 159 litrov. Obchodníci totiž ešte stále počítali škody, ktoré napáchal hurikán Katrina. Najväčším problémom ostávajú odstavené rafinérie. Investori sa obávajú nedostatku benzínu či vykurovacieho oleja. Kvôli tejto situácii trh čoraz viac očakáva od Organizácie krajín vyvážajúcich ropu rázny krok. Hovorí sa aj o politických zásahoch.

Ropa včera na svetových trhoch stála viac ako 68 dolárov za barel, teda 159 litrov. Obchodníci totiž ešte stále počítali škody, ktoré napáchal hurikán Katrina.
Najväčším problémom ostávajú odstavené rafinérie. Investori sa obávajú nedostatku benzínu, či vykurovacieho oleja. Kvôli tejto situácii trh čoraz viac očakáva od Organizácie krajín vyvážajúcich ropu rázny krok. Hovorí sa aj o politických zásahoch.
Zatvorené rafinérie
Včera stál barel ľahkej ropy typu WTI na burze NYMEX 68,40 dolára. V porovnaní s pondelkom sa cena mierne zvýšila. Začiatkom týždňa uzatvorila totiž obchodovanie na 67,20 dolára. V priebehu dňa, však zlomila absolútny rekord, keď sa dotkla hranice 70,80 dolára. Podobný trend bol aj pri európskej rope Brent. V pondelok bola v obchodovaní prestávka, počas včerajška však cena vyskočila o 1,70 dolára na 66,57 dolára. Bokom neostali ani ropné výrobky. Benzín a vykurovací olej prekonávali svoje maximá. Hlavným dôvodom sú zatvorené rafinérie. Tie, ktoré sú umiestnené v Mexickom zálive, pracujú na menej ako desať percent. To odstránilo z trhu 1,4 milióna barelov za deň. "Počkáme a uvidíme. Môže trvať týždne, kým zistíme skutočnú výšku škôd," povedal pre agentúru Reuters Gerard Burg z National Australia Bank. Nateraz nie je jasné, či a koľko ťažobných ostrovov a ropovodov bolo v zálive poškodených a v akom rozsahu. Rovnako sa zatiaľ nedajú odhadnúť ani škody, ktoré zapríčinilo extrémne počasie v dôležitých prístavoch vo federálnych štátoch Louisiana, Mississippi a Alabama.
OPEC zvýši ťažbu
Saudská Arábia, najväčší exportér ropy, je pripravená zvýšiť svoju produkciu na 11 miliónov barelov denne. Lenže túto správu trh ignoroval. Prezident OPEC-u Ahmad al-Fahd al-Sabah už pred časom oznámil, že na najbližšom zasadnutí by mali zvýšiť ťažbu o pol milióna barelov denne. Nigéria ako najdôležitejší africký člen by rada videla dvojnásobok. "Na burzu nezapôsobili malé navýšenia, preto by bolo lepšie zvýšiť ťažbu o milión," vysvetlil minister nigérijského ropného priemyslu Edmund Daukoru.
Špekulácie o rezervách
"Sedemdesiat dolárov za barel si už vyžaduje politickú reakciu," skonštatoval pre agentúru Reuters Mark Keenan z MPC Commodities Fund. Americké ministerstvo energetiky zvažuje, že uvoľní časť zo 700 miliónov barelov ropy zo strategických rezerv v prípade, ak by kvôli následkom hurikánu nebolo možné udržať úroveň produkcie rafinérií. V prípade, že si to okolnosti vynútia, môže prezident George W. Bush nariadiť predaj ropy z rezerv. "Budeme v nadchádzajúcich dňoch zhromažďovať informácie o špecifických potrebách. Potom sa bude dať lepšie stanoviť, ako sa dá pomôcť," uviedol minister energetiky Samuel W. Bodman vo vyhlásení k hurikánu Katrina.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 00:32