StoryEditor

5 faktov, ktoré ste nevedeli o najvyššej budove sveta

24.10.2024, 00:00

Burj Khalifa – to nie je len budova, ale skutočný titán medzi mrakodrapmi. Táto obrovská veža v Dubaji láka zvedavcov z celého sveta. Myslíte si, že o nej viete všetko? Pripravte sa na prekvapenie – odhalíme vám fascinujúce fakty o tomto architektonickom dive.

Burj Khalifa – to nie je len budova, ale skutočný titán medzi mrakodrapmi. Táto obrovská veža v Dubaji láka zvedavcov z celého sveta. Myslíte si, že o nej viete všetko? Pripravte sa na prekvapenie – odhalíme vám fascinujúce fakty o tomto architektonickom dive.

1.Konštrukcia, ktorá nespadne?

Postaviť Burj Khalifu bola takmer nemožná úloha. Nie že by v tomto meste neboli zvyknutí na výzvy. Ak ste niekedy boli na dovolenke v Dubaji, určite ste si všimli množstvo stavieb pripomínajúcich najdivokejšie sny.

Dizajn celej budovy je inšpirovaný kvetom pavúčej ľalie a denne sa na jej stavbe podieľalo až 12-tisíc robotníkov. Hoci v Dubaji mrakodrapy nie sú žiadnou raritou, Burj Khalifa je ich korunou slávy, ktorú drží pokope masívne množstvo betónu.

Koľko je veľa? Predstavte si, že tento 828-metrový titán obsahuje toľko betónu, že jeho váha by mohla konkurovať stotisíc slonom.

Jeho stabilitu zaručujú základy v tvare písmena Y. Najlepší architekti z celého sveta spojili svoje nápady, železo a obrovské množstvo betónu, aby vytvorili mrakodrap, ktorý vedľa seba necháva ostatné stavby vyzerať len ako drobné chalúpky.

2.Všetky rekordy

Prvým rekordom, ktorý Burj Khalifa drží, je ten najznámejší – titul najvyššej budovy sveta. V Guinessovej knihe rekordov sa však objavuje na viacerých miestach.

Napríklad aj v kategórii budov s najväčším počtom poschodí. Aby ste sa dostali na vrchol veže, museli by ste zdolať 163 poschodí, čo je oficiálne najviac na svete. Na schody však rýchlo zabudnite – v mrakodrape sa donedávna nachádzal aj najvyšší výťah na svete.

K rekordom Burj Khalify patria aj ďalšie, ako napríklad najvyššie položený bar na svete, ktorý nájdete na 154. poschodí, alebo najväčšia a najvyššia fasáda s LED osvetlením.

Burj Khalifa dokonale dopĺňa a dominuje architektúre Dubaja, ktorý sám drží jeden z rekordov. Mesto má najviac budov na svete s výškou nad 300 metrov. Už v roku 2017 tu stálo 21 takýchto budov a ďalších 13 bolo vtedy vo výstavbe. To je dvojnásobok oproti akémukoľvek inému mestu na svete.

3.Prekonala všetky diaľky

Či je Čínsky múr naozaj viditeľný z vesmíru, zistí len pár vyvolených. To, že Burj Khalifu môžete vidieť pri dobrom počasí až zo vzdialenosti 93 kilometrov od Dubaja, je fakt, ktorý si môžete overiť sami.

Nezáleží na tom, akú aktivitu v tomto meste podniknete – či už je to objavovanie púštnych dún alebo plavba po mori, tento ikonický mrakodrap bude na vás vždy dohliadať.

image
freepik.com

4.Okná, ktoré len tak nenájdete

Je jasné, že vysoké mrakodrapy majú množstvo okien. Napadlo by vám však, že ich môže byť až 26-tisíc? Presne toľko ich má najvyššia budova sveta. Umyť ich všetky by mohlo byť novým športom, no majstrovstvá by sa museli konať každé tri mesiace – tak často sa opakuje cyklus umývania okien na celej budove.

Okrem toho treba umyť aj okná reštaurácie Atmosphere, ktorá sa nachádza na 122. poschodí a určite by nemala chýbať na vašom itinerári, ak sa rozhodnete cestovať do Dubaja. Nezáleží, kde vás v reštaurácii usadia, výhľad z výšky 441 metrov bude vždy nezabudnuteľný.

5.Ľudia, umenie a… odtoky?

Ak ste si mysleli, že v tejto úchvatnej budove nikto nebýva, mýlili ste sa. Burj Khalifa ponúka 900 apartmánov, od štúdií až po jedno-, dvoj-, troj- a štvorizbové byty, ktoré sú rozmiestnené medzi 9. a 108. poschodím. Tieto apartmány si však nemôže dovoliť hocikto. Veľkú časť obytného priestoru zaberá aj hotel Armani, ktorý pravidelne víta milovníkov módy z celého sveta.

Umenie je významnou súčasťou tejto budovy. Okrem ohromujúceho architektonického diela slúži Burj Khalifa aj ako vertikálna galéria umenia. Už samotné vstupy do budovy ponúkajú rôzne umelecké inštalácie. Vo firemnom vchode vás privíta socha od egyptského umelca, zatiaľ čo v hale pre obyvateľov znie inštalácia 196 cimbalov s názvom „Svet hlasov“.

Umenie a luxusné značky síce robia Burj Khalifu svetovou ikonou, no jedna vec vás môže prekvapiť – budova nie je napojená na mestskú kanalizáciu. Čo to znamená? Každý kúsok odpadu z tejto veže sa denne odváža flotilou nákladných áut.

Toto riešenie, ktoré je zároveň praktické aj nepríjemné, vzniklo počas finančnej krízy v roku 2008 ako jedno z úsporných opatrení. Burj Khalifa, ktorý občas hostí až 35 000 ľudí, denne vyprodukuje okolo 35 ton odpadu. Napriek tomu je v pláne dobudovanie kanalizačného systému, aby sa tento problém vyriešil trvalo.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. október 2024 10:00