StoryEditor

Natrénujte si AI na Devane bezplatne

17.10.2024, 00:00

Slovenský superpočítač Devana teraz ponúka možnosť bezplatného využitia na tréning umelej inteligencie pre malé a stredné podniky. Vďaka tejto infraštruktúre môžu firmy urýchliť vývoj svojich AI modelov, spracovávať veľké objemy dát a realizovať pokročilé simulácie. Pomôžu im odborníci a odborníčky z HPC centra.

V dnešnom rýchlo sa meniacom podnikateľskom prostredí sú malé a stredné podniky (MSP) vystavené stále väčšiemu tlaku držať krok s technologickým pokrokom. Inovácie v oblasti umelej inteligencie (AI) a vysokovýkonného počítania (HPC) prinášajú nové možnosti, ktoré môžu podnikom pomôcť zvýšiť efektivitu, znížiť náklady a urýchliť vývoj nových produktov a služieb. Slovenský superpočítač Devana je teraz k dispozícii nielen vedcom, ale aj súkromným firmám, napríklad na vývoj vlastných AI modelov, spracovanie dát alebo pokročilé simulácie.

Umelá inteligencia v podnikoch

Oblasť umelej inteligencie, vrátane generatívnej AI, zažíva nebývalý rozmach. AI všeobecne mení spôsob, akým firmy fungujú a začínajú ju využívať už aj slovenské podniky.

AI umožňuje automatizáciu mnohých úloh a optimalizáciu výrobných procesov, čím dokáže uvoľniť personálne kapacity firmy pre iné úlohy. Rýchle spracovanie a analýza veľkých objemov dát umožňuje manažérom kvalitnejšie a rýchlejšie sa rozhodovať, analyzovať riziká a predpovedať trendy. Aj v oblasti interakcie so zákazníkmi sú nástroje založené na AI užitočné a pomáhajú s personalizáciou služieb a zákazníckou podporou. Kľúčovými, no zďaleka nie jedinými oblasťami využitia sú výroba, marketing, zdravotníctvo a finančný sektor.

Firmy, ktoré sa rozhodnú investovať do vývoja a nasadenia AI technológií, môžu očakávať stúpajúcu produktivitu, zlepšenie zákazníckej skúsenosti a zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu. Príkladom môže byť naša spolupráca so slovenským startupom Nettle, ktorý sa zameriava na vývoj chatbotov a voicebotov pre rôzne odvetvia. Nettle čelil výzve, ako efektívne a presne extrahovať údaje klientov z textových vstupov a transkriptov telefonických hovorov. Tento proces je kľúčový pre mnoho firiem, ktoré potrebujú priebežne aktualizovať a spravovať dádatabázy klientov.

Spolupráca s Národným kompetenčným centrom pre HPC a využitie AI technológií, vrátane práce so syntetickými dátami, umožnili Nettle vyvinúť pokročilý systém na rozpoznávanie pomenovaných entít (NER). Tento model je schopný automaticky a s vysokou presnosťou extrahovať relevantné informácie aj z neštruktúrovaných textov. Výsledkom je výrazné zlepšenie efektivity a presnosti, čo firme Nettle umožnilo lepšie slúžiť svojim klientom a znížiť náklady spojené s manuálnym spracovaním dát​.

image

DEVANA

Pavol Novák

Prečo je pre AI dôležité HPC?

Vývoj, trénovanie a ladenie AI modelov je komplexný proces, ktorý si vyžaduje veľké množstvo dát. Tieto dáta by mali byť presné a reprezentatívne pre danú oblasť alebo problém, pričom môžu pochádzať z rôznych databáz, z webu, sociálnych platforiem alebo zo senzorov, môže ísť o satelitné či iné snímky. Nezriedka si riešenie konkrétneho problému vyžaduje a generovanie syntetických dát.

Spracovanie týchto dát a následný vývoj však mnohokrát vyžaduje výpočtový výkon nad rámec možností bežnej výpočtovej techniky, ktorú majú firmy k dispozícii.  Na trénovanie sa zvyčajne používajú grafické procesory/akcelerátory, GPU, pretože sú obzvlášť vhodné na vykonávanie matematických (maticových) operácií potrebných pre trénovanie neurónových sietí. Tie najvýkonnejšie grafické karty sú obvykle dostupné u rôznych komerčných poskytovateľov cloudových služieb, no nájdete ich aj v dnešných HPC systémoch, superpočítačoch. Slovenský superpočítač Devana napríklad disponuje modulom, ktorý obsahuje 32 moderných grafických procesorov NVIDIA A100 40GB.

Keďže pre malé a stredné podniky môže byť investícia do vlastnej výkonnej infraštruktúry nákladná a logisticky náročná, prichádzame s možnosťou využiť takéto výpočtové kapacity bez potreby vysokých počiatočných investícií. Výpočtová sila DEVANY je dnes dostupná aj firmám a podnikom, ktoré majú viacero možností, ako získať prístup, súčasťou ktorého je aj expertná používateľská podpora. Stačí sa informovať v Národnom kompetenčnom centre pre vysokovýkonné počítanie.

Vstúpte do sveta AI s podporou odborníkov

Nenechajte si ujsť príležitosť využiť moderné technológie vo vašom podnikaní. S pomocou Národného kompetenčného centra pre HPC môžete získať bezlatný prístup k špičkovým výpočtovým a analytickým nástrojom, ktoré vám pomôžu rásť a prosperovať v konkurenčnom prostredí. Okrem prístupu k samotnej infraštruktúre máte možnosť využiť odborné kapacity kompetenčného centra. Naši HPC experti vás môžu sprevádzať procesom, či už potrebujete len preniesť workflow do HPC prostredia, realizovať R&D projekt, vvyvíjať produkty alebo optimalizovať procesy.

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., ako môžu HPC a AI prispieť k úspechu vášho podnikania. Spoločne nájdeme riešenia, ktoré posunú vaše podnikanie na novú úroveň a pomôžu vám dosiahnuť vaše ciele rýchlejšie a efektívnejšie než kedykoľvek predtým.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. október 2024 00:00