StoryEditor

Vezmite si ich, kamkoľvek chcete: Udržateľné obaly pre aktívnych spotrebiteľov

16.10.2024, 00:00

Kategória potravinárskych výrobkov „on-the-go“, určená pre spotrebiteľov na cestách, nadobúda na význame obzvlášť v poslednej dobe, ktorá je spojená so zrýchľujúcim sa životným tempom. Spotrebitelia tiež čoraz viac dbajú na svoje zdravie a hľadajú pohodlné a nutrične prospešné potravinové výrobky. A ideálne je, ak ich môžu konzumovať kedykoľvek bez výraznej zmeny svojho denného rozvrhu. Rovnako tiež vnímajú aj funkčnosť a udržateľnosť obalov, ktorá je pre nich taktiež dôležitá. Odpoveďou na tieto očakávania je obal Tetra Prisma® Aseptic.

Pohodlný a udržateľný 

Obal Tetra Pak je neuveriteľne pohodlný a ľahko použiteľný v každodennom živote a dokonale vyhovuje životnému štýlu náročných spotrebiteľov. Ich nákupné rozhodnutia sú ovplyvnené rôznymi trendmi. Podľa Indexu Tetra Pak 20231 až 83 % spotrebiteľov kupuje produkty, ktoré pozitívne ovplyvňujú ich fyzickú a duševnú pohodu. Zároveň 70 % respondentov uviedlo, že zdravé výrobky by nemali poškodzovať životné prostredie, čo sa premieta do obalov, ktoré by podľa ich názoru mali byť udržateľné. Kartónové obaly, vyrobené z približne 70 % prírodnej celulózy z lesov s certifikátom FSC a iných kontrolovaných zdrojov, považuje 41 % spotrebiteľov za najšetrnejšie k životnému prostrediu2

Joanna Hecht, riaditeľka portfólia obalov Tetra Pak pre východnú Európu, vysvetľuje: „Obal Tetra Prisma® Aseptic má ergonomický tvar, vďaka čomu je praktický a pohodlný. Drží sa skvelo a práve to je dôležité pre pohodlie spotrebiteľa. Dôležitá je aj udržateľnosť obalu, pretože obsahuje nielen celulózu, ale aj biopolyméry z cukrovej trstiny alebo certifikované recyklované polyméry.“ 

Flexibilita vo výrobe a logistike 

Rad obalov Tetra Prisma® Aseptic ponúka výrobcom potravín značnú flexibilitu pri spracovaní, ktorá je na vysoko konkurenčnom trhu kľúčová. Výrobcovia si môžu vybrať z troch rôznych objemov (200 ml, 250 ml a 300 ml), ktoré je možné jednoducho a rýchlo vymeniť na baliacej linke Tetra Pak® A3/CompactFlex. Obal je možné uzavrieť priviazaným krytom DreamCap™ 26 Pro alebo vybaviť papierovou slamkou, čo poskytuje niekoľko funkčných riešení v rámci jednej baliacej linky. 

„Nové obaly Tetra Pak ponúkajú skutočnú konkurenčnú výhodu: výrobcovia môžu rýchlo prispôsobiť výrobu meniacim sa potrebám distribútorov a maloobchodných sietí, ako aj rozšíriť svoju ponuku na rôzne skupiny spotrebiteľov. Zmena formátu balenia trvá menej ako hodinu, čo znamená nulové prestoje vo výrobe či nákladné úpravy linky,“ poznamenáva Joanna Hecht. 

Rad obalov Tetra Prisma® Aseptic Edge je ideálnym na balenie širokej škály tekutých produktov, ako sú džúsy a nektáre, prírodné a ochutené vody, nesýtené nápoje, mliečne a sójové nápoje, ako aj funkčné nápoje a tekuté jedlá. Ide o optimálne funkčné obalové riešenie pre spotrebiteľov, ktoré spĺňa ich očakávania v oblasti udržateľnosti. Profitujú z toho aj výrobcovia, ktorí vďaka tomuto obalu môžu dosiahnuť svoje vlastné ciele udržateľného rozvoja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://www.tetrapak.com/en-pl/insights/tetra-pak-index/tetra-pak-index-2023 

[2] Najnovší spotrebiteľský prieskum spoločnosti Tetra Pak v oblasti udržateľných obalov, ktorý sa uskutočnil v roku 2023, zahŕňal celkovo 14 500 rozhovorov so spotrebiteľmi na základe online dotazníka na 29 trhoch: Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Taliansko, Belgicko, Dánsko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko, Švédsko, Saudská Arábia, Turecko, Južná Afrika, Egypt, Čína, India, Japonsko, Austrália, Indonézia, Filipíny, Južná Kórea, Vietnam, Brazília, USA, Mexiko, Kolumbia,  Argentína. 

Na otázku „Ktorý z nasledujúcich typov obalov na nápoje je podľa vás najšetrnejší k životnému prostrediu?“ 41 % respondentov si vybralo kartónové balenie, 37 % sklenenú fľašu, 8 % plastovú fľašu, 8 % kovovú plechovku, 3 % plastový pohár, 3 % plastové vrecko.  

Na otázku „Ktorý z nasledujúcich typov obalov na nápoje je podľa vás najmenej ekologický?“ 32 % uviedlo plastovú fľašu, 23 % plastové vrecko, 17 % plastový pohár, 13 % kovovú plechovku, 9 % sklenenú fľašu, 6 % kartónové balenie.  

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. október 2024 00:02