StoryEditor

Zubné náhrady. Prinavrátia sebavedomie aj zdravý úsmev. Ako sa v nich zorientovať?

01.10.2024, 00:00

V modernej stomatológii zohráva zubná protetika významnú úlohu. Pomáha pacientom získať späť funkčnosť chrupu a zároveň esteticky obnoviť ich úsmev. Či už ide o stratu jedného zuba, opotrebovanie tkanív alebo výrazné defekty v čeľusti, protetika predstavuje efektívne riešenia na mieru každému pacientovi. Kedy uprednostniť fixnú a kedy snímateľnú náhradu?

V ústach dospelého človeka by malo byť 32 trvalých zubov. Ich počet ovplyvňuje najmä funkčnosť chrupu a do značnej miery vplýva aj na naše sebavedomie. Vplyvom rôznych diagnóz a úrazov ich ale môže byť menej. K extrakcii, vytrhnutiu zuba, dochádza najmä z dôvodu závažného zubného kazu. O zuby však môžeme prísť aj v dôsledku parodontitídy, infekcie, chirurgického zákroku a úrazu. Podľa stomatológov je dôležité, aby sme sa čo najskôr a čo najviac priblížili k plnému stavu. V opačnom prípade sa môžu prítomné zuby poposúvať, v niektorých prípadoch dochádza i k úbytku kostného tkaniva a výrazne sa zhoršuje žuvacia funkcia.

Hlavnou úlohou zubnej protetiky je rehabilitácia chrupu po strate zubov alebo po závažnom opotrebovaní tvrdých tkanív. „Zubné náhrady umožňujú pacientom vrátiť sa k bežným každodenným aktivitám, akými sú rozprávanie, žuvanie alebo usmievanie sa bez obáv. Strata zubov nielenže ovplyvňuje vzhľad, ale môže viesť aj k ďalším vážnym zdravotným problémom, ako sú poruchy trávenia, narušenie čeľustno-sánkového vzťahu či k rýchlejšiemu opotrebovaniu okolitých zubov,“ vysvetľuje MDDr. Ivana Ťavoda z bratislavskej zubnej kliniky Doktor Úsmev.

Zorientujte sa

Protetické náhrady možno rozdeliť podľa spôsobu fixácie k zvyškovému chrupu na fixné a snímateľné. Fixné náhrady, ako sú napríklad estetické fazety, inlay/onlay, koreňové inlay, fixné korunky a mostíky, sú pevne pripevnené na existujúci chrup pacienta. Často však dochádza k preparácii okolitých zubov. Tieto náhrady sú obľúbené najmä vďaka svojej dlhej životnosti a estetickému vzhľadu, ktorý napodobňuje prirodzené zuby. Na druhej strane snímateľné náhrady zahŕňajú čiastočne snímateľné a úplné zubné protézy. Tieto náhrady sa používajú u pacientov s výraznou stratou zubov alebo keď je pevná náhrada nevhodná. „Pri výbere zubnej náhrady lekár zohľadňuje rôzne faktory, ako počet chýbajúcich zubov, ich polohu, vzťah zubov voči antagonistom a celkový stav chrupu pacienta. Je dôležité zvážiť všetky tieto aspekty, aby sa dosiahlo optimálne funkčné a estetické riešenie. Ak však predpokladáme, že pacient rieši väčšiu stratu zubov ideálnym riešením z hľadiska trvácnosti a estetiky sú zubné implantáty,“ pokračuje zubná lekárka.

Digitálne a presne

V dnešnej dobe zohrávajú digitálne technológie kľúčovú úlohu pri poskytovaní rýchlejších a presnejších riešení. Vďaka systémom, ako je 3D skenovanie a CAD/CAM technológie, môžu zubní lekári vytvoriť náhrady s maximálnou presnosťou a v oveľa kratšom čase ako tradičnými metódami. „Pre pacienta znamená využitie týchto technológií väčší komfort počas ošetrenia, keďže sa skracuje čas potrebný na vytvorenie zubnej náhrady. Nahrádzajú sa tiež nepríjemné manuálne odtlačky zubov, a to jednoduchým skenovaním, čo robí celý proces pohodlnejším a efektívnejším.“

Jedným z najtrvácnejších a najestetickejších riešení v protetike sú zubné implantáty. Tie nahrádzajú chýbajúce zuby bez potreby preparácie susedných zubov. Implantáty sú ideálnym riešením pre pacientov, ktorí si želajú trvalú náhradu, no odmietajú snímateľné protézy. Implantačný proces zahŕňa niekoľko krokov. „Najskôr sa vykoná konzultácia, pri ktorej sa zhodnotí zdravotný stav pacienta a plánuje sa liečba. Nasleduje hygienická fáza, v ktorej sa pripraví chrup a zavádza sa samotný implantát. Po jeho zrastení s kosťou, čo trvá zvyčajne štyri až šesť týždňov, sa nasadí finálna korunka,“ vysvetľuje MDDr. Ťavoda z bratislavskej zubnej kliniky Doktor Úsmev.

image

Stomatologická klinika Doktor Úsmev disponuje nielen modernými digitálnymi technológiami, ale aj príjemným prostredím. Pacientov navyše dovezie profesionálny šofér

Doktor Úsmev

Nie všetci pacienti sú však vhodnými kandidátmi na zubné implantáty. Existujú zdravotné obmedzenia, ktoré musia byť pred zákrokom zohľadnené, ako sú poruchy hemostázy, chronické ochorenia v dekompenzačnej fáze, onkologické ochorenia alebo psychické problémy, ktoré by mohli ovplyvniť úspech zákroku.

Starostlivosť ako o vlastné

Správna ústna hygiena je základom dlhej životnosti protetických náhrad. Aj keď mnohí pacienti považujú zubné náhrady za menej náročné na údržbu, opak je pravdou. „Ľudia často mylne predpokladajú, že zuby pod náhradou sa už nemôžu pokaziť. Zubný kaz pod náhradou je však často ťažšie rozpoznateľný a môže spôsobiť komplikácie, ak nie je odhalený včas,“ upozorňuje zubárka. Pacientom sa odporúča pravidelná návšteva zubného lekára a dentálnej hygieničky aspoň dvakrát ročne. V prípade protetických náhrad je však vhodné absolvovať dentálnu hygienu trikrát ročne, teda približne raz za štyri mesiace.

Slovník zubných náhrad

Estetická fazeta

Tenká vrstva z porcelánu alebo kompozitného materiálu, ktorá sa pripevňuje na prednú časť zuba. Používa sa na úpravu farby, tvaru alebo veľkosti zuba, čím zlepšuje jeho estetický vzhľad.

Inlay/Onlay/Overlay

Ide o náhrady používané na opravu poškodeného zuba. 

Inlay je vložka do vnútra zuba, ktorá nahrádza menšiu časť zubnej štruktúry. 

Onlay pokrýva väčšiu časť zuba vrátane jeho okrajov, ale nezasahuje do celého zuba. 

Overlay pokrýva celý povrch žuvacej plochy zuba, čím ho úplne obnovuje.

Koreňová inlay (koreňový čap)

Používa sa na spevnenie zuba po endodontickom ošetrení (liečbe koreňových kanálikov). Čap sa zavádza do koreňa zuba a slúži ako opora pre ďalšiu rekonštrukciu, napríklad korunku.

Fixná korunka

Protetická náhrada, ktorá úplne pokrýva poškodený alebo oslabený zub. Korunka obnovuje pôvodný tvar, veľkosť a funkciu zuba a je pevne pripevnená na jeho zvyšok.

Fixný mostík

Mostík je zubná náhrada, ktorá nahrádza jeden alebo viacero chýbajúcich zubov. Mostík je upevnený na susedných zuboch, ktoré slúžia ako oporné piliere. Tým sa medzera po chýbajúcich zuboch vyplní.

Čiastočne snímateľná náhrada 

Používa sa, keď pacient nemá väčšinu zubov, no niektoré z pôvodných sú ešte v ústnej dutine prítomné. Tieto náhrady sa dajú jednoducho vybrať z úst a slúžia na obnovenie funkcie a vzhľadu chrupu.

Totálna snímateľná náhrada

Kompletná náhrada pre pacienta, ktorý stratil všetky zuby v hornej alebo dolnej čeľusti. Protéza je vyrobená tak, aby napodobňovala vzhľad prirodzených zubov a ďasien a pomáhala obnoviť schopnosť žuť a rozprávať.

Zubný implantát

Náhrada, ktorá nahrádza chýbajúci zub od koreňa po korunku. Implantát je tvorený z titánovej skrutky, ktorá sa zavádza do kosti a korunky alebo mostíka. Je považovaný za najtrvácnejšiu a najstabilnejšiu formu zubnej náhrady.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
01. október 2024 14:32