StoryEditor

Čo by ste mali vedieť o sprchovom kúte?

17.07.2024, 00:00

Sprchové kúty sa právom stávajú súčasťou mnohých domácností. Ponúkajú nielen rýchlu a efektívnu očistu, ale aj možnosť príjemnej relaxácie či naopak povzbudenia. Pokiaľ aj vás čaká akcia, ktorá zahŕňa práve tento kúpeľňový prvok, vedzte, že je potrebné si najprv zodpovedať zopár dôležitých otázok.

Ideálne rozmery sprchovacieho kúta

Prvou odpoveďou, ktorú musíte nájsť, je, aký veľký priestor pre sprchový kút máte, resp. koľko miesta mu venovať chcete. Vždy záleží na možnostiach danej miestnosti, podľa ktorej následne vyberáte nielen rozmery, ale aj tvar a vyhotovenie (napr. priechodné, posuvné dvere, vyklápacie dvere…). Za minimálny rozmer vaničky sa z hľadiska pohodlia považuje 80×80 cm. Na trhu sú však aj kúty s rozmermi 70×70 cm. Všeobecne platí, že čím rozmernejšie, tým pohodlnejšie. Dôležitá je aj výška, ktorá by mala byť aspoň 190–200 cm.

image
sanitino.sk

Sprchové kúty a malá kúpeľňa

Veľkou témou sú malé kúpeľne, v ktorých sú sprchové kúty často jediným riešením, ako si dopriať relaxačnú očistu. Vedzte, že aj v malej kúpeľni môžete zažiť veľké veci. Stačí len starostlivo vyberať. Nenechajte sa zlákať „malými“ vaničkami. Skúste sa skôr poobzerať po inom tvare. Zvoliť môžete napríklad sprchové kúty so štvrťkruhovou vaničkou alebo obdĺžnikový variant. Aby ste priestoru príjemne odľahčili, stavte napríklad na zapustené vaničky z liateho mramoru, ktoré viac-menej lícujú s podlahou. Pridajte sklenené zásteny, ktoré priestor opticky rozšíria.

image
Suttertock

Stávka na design

S priestorom sa môžete pohrať aj inak. A sprchové kúty vám v tom môžu pomôcť. Vytvorte z nich vizuálnu dominantu. Jednou z ciest je práca s kontrastmi. Pomôžu napríklad čierne sprchové batérie, čierny rám zásteny a úchytky. Zaujímavo pôsobia aj bezrámové dvere, ktoré miestnosť esteticky pozdvihnú. Vyskúšať môžete dokonca sprchové kúty bez vaničky alebo staviť na walk-in variant. Pracovať môžete aj s obkladmi, obložte priestor sprchového kúta inak. Dôležitú úlohu hrá aj svetlo, doprajte kútu jeho vlastné.

Chcite od sprchovacieho kúta viac!

Sprchovanie nie je „len“ očista. Je to tiež čas, kedy svoje telo prostredníctvom vybraných prúdov buď posúvame do relaxácie alebo ho naopak povzbudzujeme k výkonu. Sprchové kúty tak môžu robiť divy s naším telom, ale aj psychikou a emočným naladením. Vyberte teda starostlivo aj sprchové sety. Najčastejšie sa volí kombinácia ručnej sprchy a hornej sprchy. Pričom pri hlavovej sprche vyberajte z tých rozmernejších, nech vodné lúče majú šancu zahaliť celé vaše telo. Ručná sprcha by mala byť príjemná do ruky a prepínanie medzi prúdmi by malo byť ľahké. Zásadnou voľbou je potom voľba sprchovej batérie. Pre dokonalý efekt sa odporúča termostatická batéria. Je bezpečná, intuitívna, hladko sa ovláda… Ľahko prepínate medzi jednotlivými spotrebičmi. Niektoré umožňujú ovládanie prúdov, ale aj spustenie oboch spotrebičov naraz. Vyšším stupňom pohodlia je sprchový panel.

Nezabudnite ani na odkladací priestor. Nie je nič nepríjemnejšie ako mať umývacie prostriedky pri nohách… Vyriešiť to môžete policovými systémami, prípadne vytvorte v sprche niku. Pre vyššiu bezpečnosť môžete do sprchovacieho kúta umiestniť aj držadlá alebo sedadlo.

image
Sutterstock

Ako udržať sprchový kút funkčný a krásny?

Ďalšou z tém, na ktoré je dôležité poznať odpoveď, je údržba. Vyberte také vybavenie, ktoré je ošetrené ochrannými povrchovými vrstvami. Sprchové kúty totiž musia zvládnuť naozaj veľký nápor nečistôt, mechanického aj chemického pôsobenia a vodného kameňa! Aj sklenené zásteny je možné bez väčšieho úsilia udržať vizuálne krásne. Odporúčame po každom použití sprchy zotrieť povrchy zásten pripravenou stierkou. Pri sprchových hlaviciach potom zotrieť výstupky prstami, aby sa v nich nelepila voda a nezanášali sa. Aspoň 1× týždenne potom všetky povrchy ošetriť dôkladnejšie. Použiť môžete nielen zmesi z domácich zásob (jedlá sóda, ocot, kyselina citrónová…), ale aj špecializované prípravky. Práve pravidelná starostlivosť je pre krásu dôležitá.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. august 2024 10:20