StoryEditor

Prerastá vašej spoločnosti financovanie cez hlavu? Nezávislý pohľad zvonku vám otvorí nové možnosti

11.07.2024, 00:00

Z nezávislej finančnej previerky (angl. Independent Business Review, „IBR“) profitujú spoločnosti aj ich veritelia. O jej kľúčových princípoch a hlavných prínosoch ste sa mohli dočítať v našom predošlom článku. Ako si však správne vybrať poskytovateľa IBR a z čoho pozostáva kvalitná nezávislá finančná previerka?

Určenie si štartovacej čiary

Hoci najznámejšia investičná poučka vraví, že minulé výnosy nie sú zárukou tých budúcich, v prípade nezávislej finančnej previerky je nutné detailne porozumieť historickej finančnej výkonnosti z pohľadu výkazu ziskov a strát, finančnej pozície na základe súvahy, ako aj peňažných tokov. Štandardne sa v rámci IBR skúmajú posledné dva až tri ukončené finančné roky a aktuálne, otvorené finančné obdobie.

Pohľad do minulosti je kľúčový hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, za predpokladu, že sa spoločnosť ocitla v prechodných ťažkostiach (napr. strata kľúčového zákazníka, výkyv v cenách kľúčových komodít, či iný trhový šok), v historických číslach bude jasne viditeľný rozsah a trvanie tohto vplyvu. Podobne je taktiež možné analyzovať a vysvetliť dôvody nenapĺňania plánovaného rozpočtu a projekcií manažmentu, na ktorých bolo s najväčšou pravdepodobnosťou založené existujúce financovanie spoločnosti.

V neposlednom rade nám analýza historického obdobia pomôže identifikovať kľúčové ukazovatele spoločnosti (tzv. KPIs), ich historický vývoj a ich porovnanie s trhom. Táto „benchmarking“ analýza je často založená na neverejných databázach, prieskumoch trhu či iných štúdiách, v kombinácii s dlhoročnými skúsenosťami sektorového experta.  Ten je integrálnym členom každého IBR projektového tímu a jeho odborné znalosti bývajú najoceňovanejšou pridanou hodnotou a to nielen počas trvania nezávislej previerky. Hodnotným výstupom IBR pre klientov je aj tzv. „step-plan“, ktorý poskytuje manažmentu návrhy na vylepšenie fungovania spoločnosti a preklenutie krízového obdobia. 

image

Andrea Matúšová, Senior Manager oddelenia transakčného poradenstva, KPMG na Slovensku

KPMG
„Výhodou spolupráce s globálnou poradenskou spoločnosťou, akou je KPMG na Slovensku, je prístup ku kontaktom na sektorových špecialistov, ktoré nie sú regionálne limitované. Veľkým benefitom je to najmä pre spoločnosti s pôsobnosťou, či dodávateľskými vzťahmi na zahraničných trhoch,“ uviedla Andrea Matúšová, Senior Manager oddelenia transakčného poradenstva, KPMG na Slovensku. „No aj pre lokálne spoločnosti, ktoré zvažujú expanziu za hranice, alebo chcú čerpať z globálneho know-how, je takáto spolupráca  mimoriadne atraktívna.“ 

Finančné projekcie určujú smer a vyjednávaciu pozíciu

Na základe analýz historického obdobia, benchmarkingu a expertného názoru sektorového špecialistu sa v rámci IBR vypracujú finančné projekcie. Podľa situácie a požiadaviek klienta, sa môžu pohybovať na škále od krátkodobej likvidity, rádovo v týždňoch až mesiacoch, až po detailné projekcie peňažných tokov na týždennej či mesačnej báze v strednodobom horizonte. Projekcie často obsahujú aj viacero scenárov podporených rozdielnym odhadom vývoja kľúčových predpokladov a KPIs, od konzervatívneho až po optimistický, pripravených na mieru toho-ktorého klienta, veriteľa, či situácie.

Sú to práve finančné projekcie, ktoré ďalej určujú smer a vyjednávaciu pozíciu spoločností a bánk. Môžu preukázať potrebu a načasovanie dodatočného krátkodobého financovania či standstillu [pozn.: dohodou medzi bankou/bankami a spoločnosťou o dočasnom prerušení splácania dlhu], renegociáciu splátkového kalendára, alebo nutnosť finančnej reštrukturalizácie spoločnosti.

Oddelenie oceňovania a finančného modelovania KPMG na Slovensku sa radí medzi lídrov na trhu, s desiatkami spokojných klientov, širokou škálou projektov, a stovkami účastníkov bezplatných webinárov.

image
AdobeStock

Čo nasleduje po previerke

Mohlo by sa zdať, že odovzdaním správy o nezávislej finančnej previerke sa spolupráca s klientom končí. V mnohých prípadoch sa však vybudovaná vzájomná dôvera pretaví do pokračujúcej kooperácie.

„Spoľahlivý partner môže spoločnosti značne pomôcť pri implementácii ozdravných opatrení na základe odporúčaní zo správy IBR, alebo na nastavení efektívneho monitoringu a vykazovania výsledkov smerom do banky alebo pre interné účely,“ uzavrela Andrea Matúšová, Senior Manager oddelenia transakčného poradenstva, KPMG na Slovensku.

Zverte svoju spoločnosť do rúk odborníkov

Situácia každého klienta je špecifická a podľa nej sa na mieru prispôsobuje obsah, rozsah či trvanie nezávislej finančnej previerky.

Po úspešnej finančnej previerke získajú financujúce banky a ostatní veritelia väčšiu mieru istoty, majú detailný prehľad o operáciách spoločnosti a jej finančných vyhliadkach, čím sa zvyšuje šanca na splatenie dlhu v pôvodnej výške alebo v čo najvyššej miere. Odborníci zo spoločnosti KPMG na Slovensku vám radi pomôžu. Viac informácií nájdete na stránke KPMG na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. august 2024 09:42