StoryEditor

Aká je úloha účtovníka v ére digitalizácie

15.07.2024, 00:00

Digitalizácia účtovníctva prináša revolučné zmeny, ktoré ovplyvňujú nielen technológie a procesy, ale mení sa aj samotná úloha účtovníkov. Účtovníci sa musia prispôsobovať novým požiadavkám a výzvam. Aká je ich úloha v digitálnej ére? Opýtali sme sa Petra Šopinca z Highgate Accounting.

Ako ste sa popasovali s digitalizáciou vo vašej kancelárii?

Digitalizácia účtovníctva nám priniesla mnoho výhod, ale aj nové výzvy. V roku 2017 sme začínali s importom bankových výpisov, dnes pri niektorých klientoch importujeme už 90% účtovných dát do účtovného programu. Úloha účtovníka sa postupne mení a vyžaduje si širšie spektrum zručností a znalostí.

image

Peter Šopinec, COO v Highgate Accounting

Doklado

Čo sa od účtovníka v digitálnej ére očakáva?

To, že účtovník ovláda daňové zákony a postupy účtovania sa berie už ako samozrejmosť. S nástupom digitalizácie prichádza aj požiadavka na technologický rozvoj účtovnej profesie. Digitalizácia a hlavne automatizácia umožňujú nový prístup k spracovaniu účtovníctva s  využitím technológii pre uľahčenie a zrýchlenie práce. Účtovníci by mali byť zdatní nielen v používaní účtovných programov, ale aj aplikácií, ktoré automatizujú rutinné činnosti a zvyšujú efektivitu.

Hovoríte o zrýchlení a uľahčení práce, čo Vám k nej pomáha?

Na trhu stále pribúdajú rôzne aplikácie a softvéry, ktoré sú určené nielen pre účtovníkov ale aj pre podnikateľov. V Highgate Accounting sa nám najviac osvedčila aplikácia Doklado. Nielen preto, že je to slovenská aplikácia, ale hlavne preto, že integruje najdôležitejšie funkcie pre digitalizáciu účtovníctva - neobmedzený digitálny archív dokladov, veľmi rýchle a jednoduché vyťažovanie faktúr a bločkov, prepojenie s bankovým účtom a následný export do účtovných programov. Veľmi nám pomáha prepojenie aplikácie s našim účtovným softvérom Pohoda - za pár sekúnd vieme preniesť veľké množstvo dokladov pomocou Doklado Mostíka.

image

Peter Šopinec, Flóra Ľuptáková Petruszová, Kamil Krajňak

Doklado

V čom vidíte najväčší benefit pri používaní aplikácií?

Aplikácie na digitalizáciu nám pomáhajú minimalizovať manuálne činnosti, znižujú chybovosť a umožňujú spracovať väčší objem dokladov za kratší čas. Účtovníctvo je o dátach a rola účtovníka sa mení aj z pohľadu prístupu k týmto dátam. Z pasívneho spracovateľa údajov sa zrazu stáva aktívny analytik s dôležitou rolou v riadení podniku. A to by nešlo bez dobre nastavenej automatizácie. Minimalizovaním manuálnych činností tak účtovník získava viac času na kvalitnú poradenskú činnosť, cenné analýzy finančných údajov a identifikovanie trendov v digitalizácii a automatizácii účtovníctva. Táto zmena z čisto operatívnej úlohy na strategickú pozíciu je jedným z najvýznamnejších dôsledkov digitalizácie.

Ak znížite manuálnu prácu ostáva Vám viac priestoru na iné činnosti, aké to sú?

Tu sa nám otvárajú dve možnosti. Naberieme viac klientov, alebo sa sústredíme na podporné činnosti a služby s pridanou hodnotou pre existujúcich zákazníkov. My sme sa rozhodli ísť tou druhou cestou. Cestou edukácie a zároveň aj spolupráce na vývoji aplikácií, ktoré pomáhajú nielen podnikateľom (eBločky) ale aj účtovníkom (Doklado), prípadne e-shopistom (Konvertor dobierok a platobných brán).

Dovolíte si predpovedať, kam sa technologický rozvoj môže posunúť?

Prajem si aby digitalizácia a automatizácia neboli pre ľudí strašiakom. Treba si uvedomiť, že technologický pokrok je benefit pre všetkých, vrátane účtovníkov a ich klientov. Pre účtovníkov to znamená zefektívnenie práce, aby mali viac priestoru pre odborné služby s pridanou hodnotou. Takto sa snažíme aj my v Highgate Group vychovávať moderných a samostatných účtovníkov.

Čo by mali účtovníci robiť inak aby naskočili na trend digitalizácie?

V rýchlo sa meniacom technologickom prostredí musia byť účtovníci pripravení na neustále inovácie a akceptovanie nových technológií a nástrojov. Manuálne činnosti by mali byť nahradené novými typmi automatických procesov pre zvýšenie efektivity. To účtovníkom vytvorí väčší priestor pre kvalitnú poradenskú prácu.

Som rád, že sú tu aj také aplikácie ako je Doklado, ktoré sa snažia tvoriť budúcnosť účtovníctva na Slovensku. Dúfam, že k zlepšeniu digitálneho účtovníctva na Slovensku sa pripoja aj ďalšie inovatívne aplikácie a na “vlnu digitalizácie” naskočia aj ostatné účtovné spoločnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. júl 2024 16:36