StoryEditor

Bekimova jazda naberá grády v novej show o zdravej výžive

04.07.2024, 00:00

Známe tváre navaria podľa pokynov výživológa, suroviny im schvaľuje aj profi šéfkuchár.

Ak ste si mysleli, že na zdravej výžive nie je nič zábavné, asi ste ešte nevideli online seriál od známeho reťazca. Tváre z televíznych obrazoviek a sociálnych sietí to tu poriadne rozbalili. Napríklad Bekim vás okrem prípravy výživných raňajok naučí aj po nemecky a dokonca vám zarapuje!

Bekimove férové raňajky

Viete, ktorá zelenina je najlepšie predávanou? Koľko obľúbenému influencerovi trvalo, kým medzi 400 biopotravinami v Kauflande našiel avokádo? A ako to znie, keď Bekim rapuje o mede po nemecky? To všetko zistíte, keď si pozriete tretiu časť venovanú potravinám s certifikátmi Bio, Fairtrade, Rainforest Alliance či MSC. Online show za zdravú výživu predajca potravín pripravil pre všetkých, ktorí sa chcú postaviť zodpovedne nielen k svojmu zdraviu, no rovnako aj k našej planéte a jej obyvateľom.

Stabilnými tvárami online seriálu sú spolu s najznámejším docentom na Slovensku, Milanom Sedliakom, dvaja gurmáni a milovníci jedla, Strýco Filip a Martin Záhumenský. Najnovšie sa môžete v seriáli tešiť aj na Bekimov ostrovtip. To, či ho počas nákupov a varenia smiech neprejde, zistíte na youtube, na stránke kaufland.sk/zdrava-vyziva a na Kaufland sociálnych sieťach. Dozviete sa tiež, prečo sa pri nakupovaní potravín okrem výživových hodnôt na obaloch oplatí sledovať aj medzinárodné certifikáty.

image

Zodpovedné pestovanie rastlín a plodov potvrdzujú známe certifikáty

Kaufland

Bio sa vždy oplatí

Keď sa vás niekto opýta, čo je na tých biopotravinách také špeciálne, povedzte mu, že sa pestujú a vyrábajú ekologickým spôsobom. Teda tak, aby sa zbytočne nezaťažovalo životné prostredie. V ekologickom poľnohospodárstve sa na rozdiel od toho obyčajného nepoužívajú žiadne agrochemikálie, teda chemické postreky alebo umelé hnojivá, a tiež sa hospodárskym zvieratám nesmú podávať  rastové hormóny, lieky, ani ich očkovať antibiotikami.

To však zďaleka nie je všetko. Pri výrobe biopotravín je zakázané využívať potravinárske chemikálie, ako napríklad umelé farbivá, aromatické či konzervačné látky a ani sladidlá. Bioprodukty podliehajú prísnym kritériám skladovania a spracovania, aby bola zachovaná ich vysoká výživová hodnota. Môžete sa spoľahnúť, že bio certifikované potraviny spĺňajú všetky tieto prísne kritériá.

Poznáte logo Fairtrade?

Systém Fairtrade v súčasnosti zamestnáva 1,9 milióna pestovateľov a pracovníkov po celom svete a okrem iného sa stará o lepšie výkupné ceny pre drobných farmárov. Káva, čaj, trstinový cukor, kakao, banány, ryža, obilniny, korenie, bavlna či kvety označené touto známkou boli vyrobené a vypestované tak, že boli dodržiavané ľudské a pracovné práva. Váš fairtradový nákup pomáha predchádzať aj nadmernému odlesňovaniu planéty a zhoršovaniu klimatickej krízy. Tak ako ďalší zodpovedný certifikát, ktorý určite dobre poznáte.

image

Udržateľná predajňa Kaufland

Kaufland

Žabka chráni pralesy

Organizácia Rainforest Alliance si pred viac ako tridsiatimi rokmi zvolila Listárku červenookú za svojho maskota. Tento jasnooký obojživelník sa vyskytuje v neotropických oblastiach a práve tam začali jej zakladatelia pracovať na ochrane tropických dažďových pralesov.

Žabku najčastejšie nájdete na kakau, káve, čaji, citrusových plodoch alebo na banánoch. Ak ich mávate v košíku pravidelne, môžete si byť istí, že ľudia, ktorí  sa podieľajú na ich pestovaní a spracovaní, dostanú za svoju prácu adekvátne zaplatené a boli dodržané ich ľudské práva. Rovnako sa prihliada na ochranu lesov a vodných tokov i na zachovanie rozmanitosti rastlín a živočíchov na Zemi. O dôvod navyše, prečo si všímať toto logo, napríklad pri vašom najbližšom nákupe v Kauflande.

Mohlo by vás zaujímať

Vedeli ste, že pod červenou strechou nájdete viac ako 400 bioproduktov, vrátane privátnej značky K-Bio? Mliečne výrobky, detský sortiment, trvanlivé výrobky a nápoje, ale aj sezónne ovocie a zeleninu s označením bio, to všetko tu zoženiete vždy za výhodné ceny.

Máte radi kvety? Tak to by ste mali vedieť, že africké fairtradové ruže majú v porovnaní s tými európskymi oveľa nižšiu uhlíkovú stopu. Fairtrade africké ruže nájdete v sortimente Kauflandu na celom Slovensku – len v roku 2023 sa predalo 644 000 stoniek. Zodpovedné nákupy sú predsa vždy dobrý nápad.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
05. október 2024 09:08