StoryEditor

Liečba hnačky pomocou prírodných čistených ílov

07.06.2024, 00:00

Prírodné čistené íly, ako smektity, mastenec či kaolinit, hrajú v medicíne významnú úlohu. Vďaka svojej lamelárnej (vrstevnej) štruktúre sa tieto látky vyznačujú schopnosťou viazať na seba patogény v tele, ako sú napríklad vírusy či zdraviu škodlivé baktérie. Mastenec dokonca dokáže viazať tuky a smektit zasa plyny. Íly na seba naviažu nežiaduce a škodlivé látky v tele a vďaka tomu poskytnú rýchlu úľavu pri rôznych tráviacich ťažkostiach, ako sú napríklad hnačka, otrava jedlom či pokazený žalúdok. Prírodné čistené íly sa môžu používať aj u detí*, čo potvrdili aj klinické štúdie.

Ako fungujú prírodné čistené íly v organizme?

Po skonzumovaní prechádza íl tráviacim systémom. Zväčšuje svoj objem a zároveň svoj povrch, a naviaže na seba škodlivé látky a pôvodcov infekcie. Tí sú zodpovední za tráviace problémy a spôsobujú hnačku. Laicky by sme mohli povedať, že vírusy a baktérie nemajú ďalej možnosť pôsobiť na stenu čreva. Je chránené, má možnosť regenerovať sa, znižuje sa zápal v čreve a tým sa rýchlejšie uzdravuje z hnačky. Patogény, ktoré sú naviazané na íl tak strácajú svoj účinok, pomerne rýchlo tiež dochádza k obnove rovnováhy v tráviacom systéme. Prírodné íly zlepšujú konzistenciu stolice a naviažu na svoj povrch toxíny, ktoré sú následne prirodzeným spôsobom (stolicou) vylúčené z tela von.

Diosmektit

Diosmektit je prírodný kremičitan hliníka a horčíka používaný pri liečbe gastrointestinálnych ochorení, vrátane infekčných a neinfekčných akútnych a chronických hnačiek. Patrí k obľúbeným liekom proti hnačke tzv. adsorbentom, ktoré obsahujú liečivá viažúce škodliviny. Z nich je Slovákom všeobecne známe aktívne uhlie. Napríklad Francúzi tradične vyhľadávajú na riešenie akútnej hnačky prírodný čistený íl - diosmektit.  Medzi lieky s liečivom diosmektit, ktoré sú dostupné na Slovensku, patrí liek smecta®*, vyrábaný vo Francúzsku už viac ako 45 rokov. Kúpite ho aj u nás v lekárni bez lekárskeho predpisu.

Pri podaní ústami posilňuje bariérnu funkciu črevnej sliznice, pôsobí lokálne protizápalovo a znižuje črevnú priepustnosť, ktorá sa pri hnačke zhoršuje. Diosmektit sa viaže s hlienom sliznice tráviaceho traktu, čím zvyšuje jeho kvalitu a množstvo a vďaka tomu chráni sliznicu čreva proti infekcii, škodlivým látkam a umožňuje jej rýchlejšie uzdravenie. Účinná látka diosmektit tiež na seba viaže toxické látky produkované infekčnými pôvodcami hnačky, čím hnačku rýchlo zastaví a aj lieči jej príčinu. Liek smecta®* sa nevstrebáva, nefarbí stolicu a prirodzene sa vylučuje z tela. Používa sa na liečbu príznakov náhlej hnačky u detí vo veku od 2 rokov a u dospelých v spojení s podávaním rehydratačného roztoku. Používa sa tiež na liečbu príznakov dlhodobej hnačky u dospelých a liečbu bolesti spojenej s funkčnými ochoreniami čreva u dospelých. Využite silu prírodného čisteného ílu a doprajte si úľavu od hnačky. Viac informácii nájdete na www.smecta.sk 

*liek smecta je vhodný pre deti od 2 rokov. smecta® je liek na vnútorné použitie. 1 vrecko obsahuje 3 g diosmektitu. Výdaj lieku nie je viazaný na lekársky predpis. Pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. SVK-SCA-2024041737, 04/2024

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
22. jún 2024 17:30