StoryEditor

Zažili viac ako 30 000 východov slnka. Čo je dnes inak?

17.05.2024, 00:00

Pre niekoho je Nová Sedlica na konci Slovenska. Pre obyvateľov Domova v Poloninách je skôr na jeho začiatku.

Je 4:50 ráno a personál Domova v Poloninách je v jednom kole. Chystá pacientom lieky, zalieva čaj, pripravuje ľahké raňajky. Pohľadom z okna sa uistia, či je ešte stále tma – nechcú nič zmeškať.

V utešenom altánku na zadnom dvore pomaly pribúda pripravené menu, lavice sú obložené dekami. K prvej z nich sa o barličke blíži pán Ján. Neprezradí nám, koľko má rokov, ale so šibalským úsmevom vraví, že už prežil 25 860 východov slnka.

Keď sa k nám pridá aj pán Ladislav a pani Mária, napočítame spolu vyše 83 tisíc východov. V tom momente nad strechou domova vychádza ďalší.

Prvý východ slnka

Nová Sedlica, kde sa Domov nachádza, je naša najvýchodnejšia obec. Turistov láka autobusová zastávka s nápisom Konečná či rozprávková chalúpka deduška Večerníčka. Táto národná kultúrna pamiatka bola v roku 2020 zrekonštruovaná a je unikátnym dedičstvom slovenskej ľudovej architektúry.

Aj vďaka nej sa sem na výlet vydávajú turisti zo všetkých kútov Slovenska.

image
VSE

No vzhľadom na svoju polohu má Nová Sedlica ešte jednu unikátnu výhodu. Práve na jej strechy totiž každý deň dopadnú úplne prvé slovenské lúče slnka. Na Záhorie prídu až o neuveriteľných 25 minút neskôr.

Pre ľudí, ktorí svoje strechy vybavia fotovoltikou, to znamená nesporné prvenstvo – elektrinu zo slnka zbierajú na Slovensku vždy ako prví.

Aj preto sa dnes dôchodcovia z Domova v Poloninách vybrali von užiť si slnečné lúče. Po vyše 30 000 východoch slnka, ktoré prežili vždy ako prví na Slovensku, má ten dnešný špeciálne prvenstvo aj pre nich.

image
VSE

Fotovoltika od vychodňarov vychodňarom

Na streche Domova v Poloninách totiž pribudla fotovoltika, ktorú im v rámci projektu Od vychodňarov vychodňarom venovala Východoslovenská energetika. Od dnešného dňa je tak každý východ slnka zároveň symbolom ušetrených nákladov na elektrinu v celom objekte.

Keďže obyvatelia potrebujú využívať rôzne elektronické zariadenia aj zdravotnícke pomôcky, elektrina sa tu využíva 24 hodín denne. Vďaka elektrine zo slnka môžu ušetriť až 10 % celkovej spotreby, čo na konci roka tvorí úsporu v tisíckach eur.

Samotný domov je chránená pamiatka s takmer storočnou históriou, preto technici VSE osadili fotovoltické panely na strechu garáže. Tú bolo treba prispôsobiť potrebám zariadenia, a tak sa pred inštaláciou fotovoltiky Prešovský kraj postaral o jej rekonštrukciu.

Ak by ste chceli už s prvými lúčmi slnka šetriť elektrinu aj vy, VSE vám ako najväčší dodávateľ energií v regióne poskytne profesionálne zameranie, montáž aj prípadný servis fotovoltiky od vychodňarov vychodňarom. Všetko sa dozviete v e-shope vse.sk/fotovoltika.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. september 2024 02:06