Mgr. Ondřej Pleskot, odborný farmaceut online poradňa MojaLekáreň.skMojaLekáreň.sk
StoryEditor

Farmaceut varuje: nedostatok D vitamínu v tele slnečné dni nezachránia

15.05.2024, 00:00

Výrazne teplé a slnečné počasie, naznačujúce rýchlejší nástup leta podnecuje k zníženiu suplementácie niektorých vitamínov. S príchodom lokálnej čerstvej sezónnej zeleniny a ovocia je to v poriadku, v prípade zníženia dávok vitamínu C. Častou chybou Slovákov ale je ignorácia vitamínu D v podobe doplnkov stravy počas letných mesiacov až do jesene. “Už dnes v Mojalekáreň.sk vidíme, že počas mesiaca apríl zákazníci nakupovali až štvornásobne menej doplnkov stravy s vitamínom D, ako na začiatku roka, pritom v našich zemepisných šírkach je jeho suplementácia potrebná aspoň do polovice mája,” hovorí Mgr. Ondřej pleskot, farmaceut z Mojalekáreň.sk.

So slnečným dňom si nevystačíte

Na letné obdobie, kedy síce stačí na 20 minút denne vystaviť slnku predlaktie a tvár, aby bola splnená denná dávka vitamínu D v našom tele, sa naozaj spoliehať nestačí. “Pokiaľ je totiž 2 až 3 dni pod mrakom alebo dážď, množstvo vitamínu D v krvi opäť klesne pod odporúčanú hladinu, ktorá je u dospelého človeka 75 - 150  nmol/l. Naozaj alarmujúca skutočnosť je, že sa aj my farmaceuti v praxi často stretávame, že sa hodnoty obyvateľstva pohybujú pod 50 nmol/l,” vysvetľuje Mgr. Ondřej pleskot, farmaceut z online poradne Mojalekáreň.sk. 

D vitamín v slovenskej kuchyni - nie sme stredomorie

Slovensko nie je stredomorie, takže stravou sa nezachránime. Štyrikrát do týždňa zaradiť do jedálnička ryby, do jedál pridávať rybí olej je pre bežného Slováka nereálne. Suplementácia je naozaj nevyhnutná. Denná dávka doplnkov stravy s vitamínom D sa pohybuje u dospelého človeka okolo 1000-2000 IU a detí starších ako rok aspoň 600 IU. 

Deficit Déčka spôsobuje nemalé problémy

Únava a znížená výkonnosť, vypadávanie vlasov, pomalé hojenie rán, bolesti svalov a kostí. Hrozba zvýšenej kazivosti zubov, zvýšené riziko osteomalácie (výrazné mäknutie kostí), osteoporózy (rednutie kostí) a zlomenín kostí, u detí hrozba rozvoja krivice  - “po týchto symptómoch asi nikto netúži, pritom k týmto zdravotným problémom môže bohužiaľ vo veľkej miere prospievať práve nedostatok vitamínu D, uzatvára Ondřej Pleskot z Mojalekáreň.sk.

image
MojaLekáreň.sk

 O MojaLekáreň.sk: MojaLekáreň je lekáreň na slovenskom internete, s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve, vďaka českej sestre Lékárna.cz. V oblasti starostlivosti o zdravie poradíme, nech ste kdekoľvek a v akejkoľvek situácii, aby ste sa cítili dobre. Máme bohatú ponuku produktov pre zdravie a krásu celej rodiny, vrátane domácich miláčikov. Každá objednávka je pre nás príležitosťou vylepšovať našu ponuku a služby. „Na konci všetkých našich aktivít vždy musí byť šťastný klient, či už ním je pacient, zákazník alebo zamestnanec,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber, ktorá MojaLekáreň.sk prevádzkuje.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. júl 2024 10:28