Na pracovnom trhu chýbajú uchádzači so zručnosťami, či už to sú remeselníci, výrobní pracovníci, zdravotníci alebo pracovníci v logistike.Proplusco
StoryEditor

Pozitívom cudzincov je nasadenie

19.04.2024, 00:00

Pracovný trh „Zamestnávatelia trpia nedostatkom pracovnej sily v každom sektore,“ hovorí Jaroslav Pavlisko, riaditeľ oddelenia dočasného pridelenia Proplusco, a približuje aktuálne podmienky na trhu.

O ktoré pozície je najväčší záujem a ktoré sú najviac ponúkané?

 Najviac sú ponúkané pozície v rámci obchodu, výroby, automotive, dopravy a logistiky a následne v administratíve, IT, zdravotníctve, školstve. Najväčší záujem je o pozície v administratíve a obchode. Máme veľké množstvo uchádzačov bez kvalifikácie, ktorí si hľadajú prácu v automotive, vo výrobe, prípadne v logistike. Veľkú rolu tu zohráva najmä plat a pracovný čas, to je často rozhodujúci faktor pri výbere pozície.

 Aká je úspešnosť s hľadaním zamestnancov?

 Je záujem o prácu? Za posledné roky je pracovný trh v stave nerovnováhy, keďže avizujeme viac voľných pracovných pozícií ako uchádzačov. To dáva lepšiu vyjednávaciu pozíciu práve uchádzačom, a preto musia zamestnávatelia neustále meniť stratégiu náboru a zameriavať sa na budovanie značky. Aktuálne nám chýbajú najmä uchádzači s rôznymi zručnosťami, či už to sú remeselníci, výrobní pracovníci, zdravotníci, pracovníci v logistike, IT. Veľkú rolu hrá postavenie zamestnávateľa na samotnom trhu z hľadiska platu, benefitov a typu práce. Je to naozaj náročné zovšeobecniť vzhľadom na demografický vývoj, rôzne generácie, ktoré tu dnes máme, a s tým spojené ich očakávania.

 Aké chyby robia uchádzači pri hľadaní si práce?

Medzi najčastejšie chyby patrí preceňovanie svojej kvalifikácie a schopností. Uchádzači často reagujú na pozície, na ktoré nemajú potrebnú prax, znalosti, prípadne vzdelanie, a teda ich zamestnávateľ zamieta, alebo, čo je horšie a nesprávne, nedostanú žiadnu odpoveď. Toto často súvisí aj s ďalšou chybou, a to je nepozornosť uchádzačov pri čítaní inzerátov. Často sa stretávame práve s tým, že uchádzač pri telefonickom screeningu prizná, že inzerát poriadne nečítal, len automaticky rozposielal životopisy. V takýchto situáciách sa snažíme s uchádzačom prekonzultovať jeho očakávania, o aké pozície má záujem, a následne ho nasmerovať a nájsť preňho správnu pozíciu.

Rastie množstvo dopytu po zamestnaní ľudí z tretích krajín?

Čo sa týka cudzincov z tretích krajín, štandardne je ich cieľom dostať sa na náš pracovný trh, usadiť sa u nás a postupne si tu vybudovať zázemie, keďže poväčšine títo cudzinci prichádzajú z krajín s nižšou životnou úrovňou a možnosťami uplatnenia. Vzhľadom na aktuálnu situáciu na trhu práce je dnes pre zamestnávateľov nereálne si myslieť, že dokážu z dlhodobého hľadiska obsadiť všetky svoje pozície Slovákmi. Štatisticky dnes až 79 percent zamestnávateľov čelí problému obsadiť svoje voľné pracovné miesta (sme na tom horšie ako napríklad Česká republika) a dlhodobo nevieme obsadiť 90-tisíc pracovných miest. Z tohto dôvodu nám neostáva iná možnosť ako zamerať sa na zamestnávanie cudzincov z tretích krajín, ktorí by nám vedeli z veľkej časti vyriešiť problém s nedostatkom pracovnej sily.

Aké majú podmienky?

Platí to rovnako ako v prípade zamestnávania Slovákov. Ak chce byť zamestnávateľ atraktívny pre cudzincov z tretích krajín a chce si ich aj udržať, musí mať pre nich nastavené adekvátne podmienky.

 Najdôležitejšie sú podmienky ako plat, ubytovanie, doprava do práce, podpora od zamestnávateľa a možnosť vybudovania zázemia aj pre rodinu. Stále treba brať na vedomie, že primárnym cieľom väčšiny cudzincov je usadiť sa a viesť tu riadny život, takže je dôležité cudzincov v tomto smere podporovať.

Neberú ľudia z tretích krajín našim obyvateľom prácu? Sú tam rozdielne platové podmienky?

Toto je jedna z najčastejších obáv ľudí a, žiaľ, aj zdroj rôznych xenofóbnych postojov. Primárnym cieľom zamestnávania cudzincov z tretích krajín nie je nahradiť pracujúcich Slovákov, ale obsadiť voľné pracovné miesta, ktoré sú dlhodobo neobsaditeľné. Na trhu nemáme dostatok pracovnej sily, máme väčšie množstvo voľných pracovných pozícií ako zamestnancov, takže nemôžeme tvrdiť, že cudzinci berú prácu Slovákom. Zamestnávatelia siahajú po cudzincoch až vtedy, keď vyčerpajú všetky možnosti, ako obsadiť voľné pracovné miesta Slovákmi.

Pomáhate im uplatniť sa na našom trhu práce?

Zamestnávaniu cudzincov sa intenzívne venujeme už pár rokov. V rámci ich uplatnenia sa zameriavame najprv na našich klientov, ktorých vzdelávame v tejto oblasti, a spoločne s nimi nastavujeme procesy a podmienky, aby mohli cudzincov zamestnávať a udržať si ich. Pre samotných cudzincov poskytujeme široký program podpory a spolupráce, spolu s našimi zahraničnými partnermi zabezpečujeme všetky procesné úkony nevyhnutné na úspešnú relokáciu na Slovensko, zabezpečenie povinných legislatívnych náležitostí a adaptáciu u samotného zamestnávateľa.

www.proplusco.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 00:02