Someliér z WinePlanet.sk „Vo väčšine slovenských rodín sa pripravuje bravčové mäso, údené koleno alebo varená šunka so zemiakovým šalátom. K týmto pokrmom uprednostnite biele vína s vyššou kyselinkou, ktorá aspoň čiastočne redukuje mastné jedlo. Či už sa rozhodnete pre Rizling alebo Veltlín nezabudnite, že treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V posledných rokoch sa na veľkonočných stoloch objavuje i pečené jahňa alebo teľacina. K nim sa výborne hodia i ľahšie červené mladé vína ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.“
Tipy na slovenské vína na Veľkú noc nájdete na WinePlanet.sk. Akcia 5 + 1 zadarmo na slovenské vína platí do 31.3.2024.
Rizling Pavelka za 100 bodov
Katarína Vengová z Vinárstva Pavelka nám prezradila, že pitie vína u nich začína už na Veľký Piatok s Rizlingom vlašským. „Na sviatočnú bielu sobotu si po neskorom obede dáme slovenské tvrdé, zrejúce syry. K nim si doprajeme Veltlín zelený, pokračujeme Rulandským bielym až po Rizling rýnsky. Berieme to ako ochutnávku našich vín z predchádzajúceho roku v kruhu rodiny. Bodku tvorí Pálava a Tramín.“
Pre vinára Milana Pavelku a jeho rodinu je Veľká noc sviatok jari a jahňacina je jeho neoddeliteľnou súčasťou. „Na začiatku nás čaká nedeľný stôl s veľkonočným servisom a náš sekt Pavelka Blanc de Blancs. Na veľkonočný nedeľný obed sa u nás podáva pečené jahňa s plnkou a slepačí vývar. K jahňacine sa hodí Veltlínske zelené.“
Katarína však upriamuje pozornosť na dezert, ktorý bude tentokrát vo veľkom oslavnom štýle. „K nášmu tradičnému dezertu banánovej roláde si dáme sladký Rizling rýnsky. Ide o prvé sto bodové víno v Československu.“ Hrozienkový Rizling rýnsky 2022 od Milana Pavelku získal totiž najvyššie možné ohodnotenie sto bodov na nedávnej súťaži vín Biel Vinalia 2024.
Tip na recept a rosé z Karpatskej Perly
Vo vinárstve Karpatská Perla nesmú chýbať na veľkonočnom slané palacinky. Inšpirujte sa receptom od pani Margity Šebovej: „Pripravíte si klasické palacinky a potriete ich bešamelom z kyslej smotany a korenín - štipka štipľavej papriky, čili, soľ, mleté čierne korenie. Na potretú palacinku položíte tri plátky šunky a hrubší pásik syra. Palacinku zaviniete na plocho. Nakoniec palacinky obalíte v trojobale a vysmažíte. Podávajte so zeleninovým šalátom. K menu rozhodne odporúčam fľašu mladej, ružovej Frankovky Karpatská Perla.“
Mladé vína z vinárstva Mrva & Stanko
Vladimír Mrva z vinárstva Mrva a Stanko vyberá na Veľkú noc typického predstaviteľa ružových vín Cabernet Sauvignon Rosé. „Výborne sa kombinuje s tradičnou veľkonočnou babou. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa.“
Pán Mrva predstavil novú kolekciu mladých vín, ktorá prichádza na trh pred Veľkou nocou. Špeciálne upriamuje pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. „Sauvignon Kryo, ako už názov hovorí, víno bolo spracované technológiou kryomacerácie. To znamená, že hrozno, ktoré prišlo do vinárstva, bolo odstopkované, schladené na 2° C, macerované dvanásť hodín a na druhý deň lisované. Kvasilo pri teplote 10-12° C. Cieľom kryomacerácie je zvýšiť odrodový a aromatický profil vína. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom.“
Druhým vínom je Silvánske zelené 2023 z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. „Táto odroda patrí k najstarším odrodám v Európe, no u nás sa pomaly vytráca z vinohradov. Sme radi, že sa nám podarilo v tomto ročníku vyrobiť práve Silván. Ide o víno minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty.“ dodáva Vladimír Mrva.
Vychutnajte si každý moment veľkonočných sviatkov a nezabudnite na to, že najdôležitejšie je byť spolu so svojimi blízkymi. Veľká noc bude ešte krásnejšia s pohárom chutného slovenského vína.