StoryEditor

Dôležité zmeny v dôchodkoch

12.06.2023, 00:00

Aké zvyšovanie dôchodkov vás čaká ešte aj v tomto roku? A ako porastú penzie v tom ďalšom? Od čoho bude závisieť ich rast? Spolu s odborníkmi sme pre vás pripravili prehľad súm, o koľko presne sa zvýši práve vaša penzia.

Ako ovplyvní výšku vašej penzie inflácia? Kedy musí štát dôchodkové dávky opäť valorizovať? A od čoho závisí samotná výška valorizácie? Experti vám vysvetlia, čo môžete očakávať v tejto oblasti v najbližších mesiacoch.

Poberáte penziu zo zahraničia? Od čoho závisí výška tejto dôchodkovej dávky? A ako o ňu požiadať? Bude vám chodiť penzia z krajiny, kde ste pracovali, alebo vám ju vyplatia naše úrady? Prinesieme vám kompletné poradenstvo o dôchodkoch osôb, ktoré pracovali v zahraničí. 

Aké služby dnes ponúka penzistom Sociálna poisťovňa? A je možné, aby ste s ňou komunikovali aj online? Čo je na to potrebné? A ktoré náležitosti vybavíte iba osobne v poisťovni? Kompetentní upozorňujú, ako postupovať pri komunikácii so Sociálnou poisťovňou. 

Ako požiadať o dôchodok? Kedy si môžete vybaviť predčasnú, invalidnú či pozostalostnú penziu? Aké dokumenty na to potrebujete a na čo všetko máte nárok? Získajte kompletné poradenstvo o tom, ako získať dôchodkovú dávku, na ktorú máte nárok. 

A aké máte daňové povinnosti, ak ste penzista. Čo musíte priznať daňovým úradom? Ako musíte postupovať, keď popri dôchodku pracujete alebo prenajímate nehnuteľnosť? Spolu so špecialistami na dane vám poradíme aj v tejto oblasti. 

Zakúpte si predplatné na náš letný seriál a získajte kompletné poradenstvo o dôchodkových dávkach. 

Objednať seriál 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
07. máj 2024 07:50