StoryEditor

Zateplenie fasády alebo fotovoltaika? To je dilema polovice slovenských domácností

30.05.2023, 00:00

Ako prvé opatrenie proti zvyšujúcim sa cenám energií by 26 % opýtaných majiteľov domov zateplilo fasádu, 24 % by radšej zvolilo inštaláciu fotovoltaických alebo solárnych panelov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre platformu Budovy pre budúcnosť.

image
Prieskum agentúry Focus pre platformu Budovy pre budúcnosť

Prieskum ukázal, že Slováci pri zvažovaní obnovy domu plánujú skôr čiastočné riešenia. Najviac z opýtaných zvažuje zateplenie fasády a inštaláciu fotovoltaiky. V menšej miere by uprednostnili výmenu okien (13 %), zateplenie strechy (12 %)tepelné čerpadlo (7 %). Pritom plne alebo čiastočne zateplený dom má dnes len 56 % z opýtaných domácností. „Zameranie majiteľov domov na výrobu zelenej energie je veľmi pozitívnym trendom. Ak si však nainštalujú tepelné čerpadlo či fotovoltaiku bez kompletného zateplenia, budú síce za vykurovanie platiť trochu menej, ale táto lacnejšia energia mu bude aj tak unikať cez nezateplené časti,“ upozorňuje Vladimír Beňo, aplikačný manažér Knauf Insulation. Ako ďalej dodáva, pri kompletnom zateplení, teda zateplení fasády a strechy, môže majiteľ získať úsporu hneď 65 %.

Ak sa nemáte s kým poradiť o riešení zateplenia, pomôže vám bezplatný online poradca na HomeByKnauf, ktorý vás prevedie celým procesom výberu zateplenia.

Podľa prieskumu plánuje na obnovu svojho domu využiť štátne dotácie z Plánu obnovy 44 % opýtaných. Aj pri využití dotácií vedú u Slovákov spomínané dve opatrenia, na zateplenie fasády (44 %) alebo inštaláciu fotovoltaických panelov či solárnych kolektorov (44 %) by ich využilo najviac z nich. Len 33 % domácností by dotácie využilo na zateplenie strechy. „Mnohí majitelia domov si neuvedomujú, že cez strechu uniká až 20 % tepla. Keď už chcú osádzať fotovoltické panely, je dobré zvážiť riziko s tým spojené a riešiť požiarnu ochranu strechy, zateplením s nehorľavou izoláciou,“ hovorí Vladimír Beňo. Fotovoltické panely sú dnes pomerne novou technológiou, no zvyšujú aj požiarno-bezpečnostné riziko. Osadzovať ich teda na nezateplené, alebo na strechy zateplené horľavou izoláciou, je nielen krátkozraké ale potenciálne aj nebezpečné. Tejto téme odborníci venujú pozornosť v čoraz väčšej miere a pripravujú sa pravidlá na ochranu zdravia a majetku.

image
Prieskum agentúry Focus pre platformu Budovy pre budúcnosť

Z tohto pohľadu je najvhodnejším izolačným materiálom minerálna vlna, ktorá je úplne nehorľavá. Zároveň výborne izoluje teplo i hluk a prepúšťa vodné pary. Pre tých, ktorým záleží na zdravej klíme v interiéri, je určená ekologická minerálna vlna ECOSE so spojivom bez použitia formaldehydu a fenolov.

Ak plánujete zatepliť strechu tak, aby vám dlho slúžila, poraďte sa s naším bezplatným poradcom na HomeByKnauf. Vyžiadajte si cenovú ponuku na riešenie zateplenia strechy, ktoré vám ušetrí čas i peniaze.  

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 00:46