StoryEditor

Obnovovanie certifikátov Global Best practice pomáha zvyšovať digitálne zručnosti

24.05.2023, 00:00

Všetci držitelia certifikátov Global Best practice, medzi ktoré patria aj ITIL® a PRINCE2®, budú podľa nových pravidiel platných od januára 2023 musieť svoje certifikáty obnoviť každé tri roky. Požiadavku na tzv. recertifikáciu, teda obnovenie certifikátov, zaviedol PeopleCert s cieľom pomôcť už certifikovaným zamestnancom alebo freelancerom udržať tempo so zmenami a novinkami, ktoré jednotlivé oblasti prinášajú.

Vďaka pravidelnej recertifikácii tak držitelia certifikátov garantujú či už svojim zamestnávateľom alebo obchodným partnerom aktuálnosť svojich znalostí a poznatky z najnovších metód a techník. Certifikáciu spolu s recertifikáciou Global Best practice pre záujemcov na Slovensku zabezpečuje poradensko-konzultačná spoločnosť OMNICOM.

Obmedzená platnosť certifikátov platí pre všetky certifikácie v rámci Global Best practice. Kandidáti, ktorí získali svoje certifikáty pred 30. júnom 2020, si musia obnoviť certifikáciu do 1. júla 2023. V prípade získania certifkátu v termíne po 30. júni 2020 je potrebné obnoviť certifikát do troch rokov od dátumu vydania. „Zamestnanci alebo freelanceri, ktorí absolvovali proces certifikácie pred letom 2020, sa musia poponáhľať a obnoviť svoj certifikát do 1. júla 2023. Vybrať si môžu z troch spôsobov, a to zopakovaním skúšky, absolvovaním ďalších kurzov alebo dokladovaním svojej odbornej alebo publikačnej činnosti,“ vysvetľuje Pavol Holbík z OMNICOM.

image

Pavol Holbík

OMNICOM

Hlavným dôvodom refecertifikácie je aktuálnosť. Tá držiteľovi garantuje aktuálnosť znalostí v danej oblasti. Obnovený certifikát je dôkazom, že zamestnanec alebo dodávateľ má v danej oblasti najaktuálnejšie a najnovšie znalosti.

Spôsoby obnovenia certifikátov ITIL® a PRINCE2® v rámci Global Best practice:

  1. zopakovanie skúšky,
  2. absolvovanie ďalších kurzov alebo certifikácií,
  3. dokladovanie odbornej alebo publikačnej činnosti.

Tlak na potrebu neustáleho vzdelávania zamestnancov zvyšujú pribúdajúce nové digitálne nástroje, ktoré zmenili spôsob práce a fungovanie firiem. Zároveň vytvorili nové očakávania na kvalitnejšie digitálne zručnosti zamestnancov, freelancerov a externých pracovníkov v rámci dodávateľského reťazca.

Potrebu neustáleho vzdelávania v rámci IT potvrdili aj výsledky prieskumu UpSkilling Report 2023, do ktorého sa zapojilo 8 000 respondentov pracujúcich v  sektore IT z celého sveta. Až 60 percent opýtaných v rámci prieskumu potvrdilo, že museli za posledných 12 mesiacov získať novú zručnosť, teda museli sa naučiť niečo nové, a viac ako polovica z nich túto novozískanú zručnosť začala používať v práci.

„Certifikácia v oblasti IT a projektového manažmentu je spôsob, ako zabezpečiť kvalitné a overené vzdelávanie pre zamestnancov, a tak zlepšiť ich zručnosti, ktoré sú pre zamestnávateľa kľúčové. Bez zamestnancov  s potrebnými digitálnymi zručnosťami nebudú firmy schopné vyťažiť z digitálnej transformácie maximum pre svoj biznis,“ hovorí P. Holbík. Certifikované vzdelávanie prináša zamestnávateľom nielen nárast pracovnej produktivity zamestnancov, ale aj vyššiu motiváciu a celkovú spokojnosť zamestnancov. Medzinárodné certifikáty podporujú flexibilitu uchádzačov na trhu práce. Keďže je platnosť certifikátov celosvetová, ich držitelia sa vďaka nim uplatnia aj v zahraničných pobočkách firiem.

*UpSkilling Report 2023 Posledných päť rokov vydáva DevOps Institute každoročný UpSkilling IT Report, ktorý je výsledkom prieskumu medzi viac ako 8 000 IT profesionálmi z celého sveta. Prieskum sa zameriava na zručnosti potrebné na dosiahnutie úspešných výsledkov v IT a DevOps a na postupy, ako najlepšie získať tieto zručnosti v rámci organizácií.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
23. apríl 2024 19:33