StoryEditor

Nachádzate sa v období životnej zmeny? Využite ju ako príležitosť spoznať samého seba

29.05.2023, 00:00

Určite ste sa už ocitli v situácii, kedy ste neodbytne cítili, že potrebujete zmenu. Možno ste sa tento pocit aj snažili potlačiť. V období zmeny si totiž mnoho ľudí kladie otázku: Prečo riskovať a vykročiť do neznáma? Na čo meniť to, čo je zabehnuté a funguje? Ak by život vedel hovoriť, odpovedal by vám: „Aby to bolo ešte lepšie.“ Ignorovať zmenu nepomáha, pretože prichádza práve vtedy, keď ju najviac potrebujete. Ak cítite, že ste prácu či vzťah „prerástli“ a potrebujete sa posunúť, je skrátka čas na zmenu.

Monika Végh pôsobí 15 rokov ako mentorka životnej zmeny. Pred 8 rokmi založila Školu aromaterapie a sebapoznania štyroch živlov. Klientov sprevádza na ich ceste za sebapoznaním, osvetľuje ťaživý bod životných zmien, mení uhol ich pohľadu a pomáha im nájsť smer jedinečnej a radostnej cesty životom. Pracuje s tzv. systémom temperamentov, ktorý zásadným spôsobom ovplyvnil aj jej život. Cez temperamenty učí ľudí citlivo spoznávať samých seba, bez posudzovania a prirodzenou cestou – cez ich vlastný príbeh. Okrem toho, že dokážu zvládnuť životnú zmenu, odhalia aj svoj skrytý potenciál.

Životné križovatky rozhodne nie sú jednoduché. Niektorí ich prijmú, iní sa im bránia alebo utekajú. Mentorka však upozorňuje, že životným zmenám sa netreba vyhýbať, práve naopak. Prinášajú neoceniteľné skúsenosti a posúvajú nás vpred.

Začnime životnou zmenou. Ako by ste ju charakterizovali?

Vždy ide o dôležitý míľnik v živote. Ak si zvykneme na nejaký systém, napríklad vo vzťahoch alebo v práci, a relatívne funguje, málokto z nás by ho chcel meniť. Situácia zmeny nás totiž vytláča z komfortnej zóny a prichádzame do kontaktu s novými skúsenosťami. A tie môžu byť vo väčšine prípadov náročné. Na životnú zmenu je však potrebné pozerať sa ako na výzvu alebo dokonca príležitosť, ktorá príde vtedy, keď ju potrebujeme. Je len dobré, keď nás život upozorní, že je potrebné posunúť sa ďalej.

Prečo je pre nás také ťažké uskutočniť zmenu, ktorú potrebujeme?

Životná zmena je pre nás nepríjemná aj preto, lebo nám nastavuje zrkadlo toho, čo nefunguje a ukazuje nám, v čom potrebujeme vyrásť a dozrieť. Málokto sa vie pozrieť na svoje nezrelé (negatívne) vlastnosti s objektivitou a úprimnosťou. Vyžaduje to prácu nielen na danej situácii, ale najmä na nás samotných. Každá životná zmena nás prevádza situáciou, ktorú keď zvládneme, pomôže  spoznať alebo rozviť náš potenciál, prípadne vlastnosti potrebné pre ďalšiu etapu nášho života.

Vedeli by ste vo všeobecnosti pomenovať, aké životné zmeny v súčasnosti riešime?

V poslednej dobre sa veľmi často stretávam s tým, že ľudia síce zažívajú dostatok, napriek tomu sa však cítia prázdni. Nenapĺňa ich to, čo robia, nevedia byť šťastní sami so sebou a tiež nevidia, kam má smerovať ich život. Cítia, že to skrátka „nie je ono“. Tiež sa viac objavujú psychosomatické problémy. V minulosti prevažovali životné zmeny, ktoré sú omnoho viac viditeľné, ako napríklad strata práce alebo rozchod s partnerom. V súčasnosti je to viac o vnútorných zmenách a prežívaní.

Čo sa v nás deje, keď si nevieme so životnou zmenou poradiť? Keď nevieme, ako ďalej?

Zmeny nás uvádzajú do určitej nerozhodnosti a emocionálnej nestability. Záleží od temperamentu človeka, teda súboru jeho osobitých vlastností, ako sa s problémom alebo rozhodnutím dokáže popasovať. Ak ide o situáciu, ktorú nedokáže dlhodobo spracovať a točí sa v kruhu, upadá do bezvýsledných myšlienkových pochodov „Čo budem robiť?“. V tomto momente môže dokonca konať aj skratovo. Veľmi dôležitým faktorom je aj mentálne nastavenie a zažívanie momentálnej nepohody v živote. Aj na toho najsilnejšieho človeka môže zmena pôsobiť náročne a zaťažujúco, ak má emocionálne alebo psychické problémy.

image
Archív MV

Ako teda zvládnuť životnú zmenu?

Aj keď je to náročné, je potrebné pozrieť sa na situáciu alebo problém s odstupom, odosobniť sa. Ako keby ste sledovali film a pozeráte sa na príbeh, ktorý analyzujete. Situáciu tak vidíte omnoho jasnejšie a objavujete možné cesty a riešenia. S klientmi sa v priebehu tohto procesu vraciame na začiatok a prichádzame na to, prečo na konkrétny bod životnej zmeny reagujú citlivo. Či ich ovplyvňujú prechádzajúce skúsenosti alebo mentálne programy, ktoré si treba uvedomiť a spracovať ich. Tu nastáva sebapoznávanie, pri ktorom pracujem so systémom temperamentov. Táto metóda identifikuje náš potenciál. A nielen silné stránky našej osobnosti, ale aj tie nezrelé. Pri životnej zmene sa totiž často hlásia o slovo práve nezrelé vlastnosti, bežne ich zvykneme nazývať aj negatívnymi, ktoré potrebujeme zvládnuť, pretože nám vytvárajú najväčšie prekážky.

Poďme sa pozrieť bližšie na systém temperamentov. Čo sú to temperamenty?

Temperamenty definoval už známy psychológ Carl Gustav Jung. Jednoducho povedané, každý temperament obsahuje súbor určitých vlastností, zrelých i nezrelých, ktoré vytvárajú našu osobnosť a na základe ktorých podvedome reagujeme. Každého z nás tvorí viacero temperamentov, ktoré sa počas života menia a vyvíjajú. Jeden temperament je však vždy dominantný, pričom zrelé a nezrelé vlastnosti tohto temperamentu najviac ovplyvňujú konanie človeka. Prežitými skúsenosťami a prácou na sebe sa tento temperament zušľachťuje a dovoľuje človeku využívať stále viac zrelých, alebo inak povedané, pozitívnych a silných vlastností.

Ako nám vedia temperamenty pomôcť?

Temperamenty nám teda odhaľujú to, akí naozaj sme, bez masiek a pretvárok. V súvislosti so životnými zmenami ide o veľmi efektívnu a zároveň prirodzenú metódu sebapoznania, pretože v čase nepohody reagujeme podvedome, a to nám o našej osobnosti veľa napovie. Na základe toho vieme určiť, s čím sa máme v živote vyrovnať. Keď vieme, prečo reagujeme tak, ako reagujeme, prídeme na to, ako aj zložitú zmenu zvládnuť s väčšou ľahkosťou. Cez temperamenty viac rozumieme sami sebe, čo nám uľahčuje pracovný aj osobný život. Ide totiž o premenu zvnútra a zmenu pohľadu na svet a ľudí okolo nás.

Pôsobíte ako mentorka životnej zmeny. Ako taký mentoring prebieha a koľko trvá?

To je veľmi individuálne, záleží na temperamentoch človeka, v akej situácii sa momentálne nachádza a ako k nej pristupuje. Niekomu stačia 3 sedenia, aby pochopil nielen sám seba, ale aj ťaživý bod životnej zmeny a ďalej už ide sám. A iní so mnou zotrvávajú dlhšie. Každý vzťah je založený na dôvere a láskavej úprimnosti, bez toho by to nešlo. Často hovorím o sebe ako o mentorke, ktorá sprevádza ľudí na určitom úseku ich životnej cesty. Pracujem aj so skupinami, ale tu už hovoríme o ľuďoch, ktorí majú určitý znalostný základ a berú si len to, čo potrebujú. Mentoring prebieha vtedy inak, pretože skupinu prevádzam cez všetky druhy temperamentov, takže ide skôr o samoštúdium. Pri individuálnom prístupe smerujeme priamo k temperamentom klienta.

*     *     *

Monika Végh pôsobí 15 rokov ako mentorka životnej zmeny, ktorá pracuje so systémom temperamentov. K tejto metóde sa dostala pred 20 rokmi, kedy ju 4 roky študovala pod vedením svojej mentorky. Súčasne sa začala venovať aj aromaterapii, ktorú vyštudovala na Primavera Academy v Nemecku a na Gesundheits- und Krankenpflegeschule Univerzitnej nemocnice Tulln v Rakúsku, kde získala titul Klinický aromaterapeut. Pred 8 rokmi založila Školu aromaterapie a sebapoznania štyroch živlov, v ktorej okrem práce s esenciálnymi olejmi a bylinami učí pochopeniu vlastnej jedinečnosti cez systém temperamentov. Ako mentorka životnej zmeny pomáha klientom prejsť životnými križovatkami a rozhodnutiami prirodzenou cestou – cez sebapoznanie a ich vlastný príbeh. Ukazuje im smer ich jedinečnej a radostnej cesty životom. V súčasnosti sa venuje mentoringu životnej zmeny aj aromaterapii.

www.monika-vegh.com

image
Archív MV

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 17:34