StoryEditor

Toto sú 3 najpopulárnejšie metódy bezkľúčových krádeží áut medzi zlodejmi

24.05.2023, 00:00

Šperhák, skrutkovač či planžeta už dávno nepatria medzi povinnú výbavu zlodejov áut. Dnes, kedy sú vozidlá nabité elektronikou, si pomáhajú zariadeniami, vďaka ktorým sa do nich dostanú v priebehu pár sekúnd bez akéhokoľvek poškodenia.

Ako fungujú krádeže áut bez kľúča?

Dnešné "bezkľúčové" automobily využívajú na otváranie dverí a štartovanie motora  digitálny ovládač, kartu alebo aplikáciu v smartfóne. V momente, kedy je tento digitálny kľúč rozpoznaný vozidlom, systém povolí ho otvoriť a naštartovať.

Práve to zlodeji v dnešných časoch často využívajú vo svoj prospech. A to tak, že vozidlo oklamú. Tvária sa, že majú pri sebe originálny digitálny kľúč. Existuje niekoľko spôsobov, ako to robia:

image
Vam System

1. Predĺženie signálu

Bezkľúčové systémy používajú jednoduchý princíp. Kľúčenky, kompatibilné smartfóny alebo karty RFID vysielajú rádiový signál s krátkym dosahom, ktorý sa prenáša len na niekoľko metrov. Keď je dané vozidlo blízko, zvyčajne do niekoľkých metrov, vozidlo signál rozpozná a umožní odomknutie dverí, často jednoduchým dotykom kľučky dverí. Rovnaký postup sa používa aj pri štartovacích tlačidlách – avšak digitálny kľúč musí byť vnútri samotného vozidla.

Zlodeji používajú bezdrôtové vysielače, ktoré priložia ku vchodovým dverám alebo oknu domu, aby zachytili signál z pravého digitálneho kľúča a preniesli ho do vozidla. Komplic stojaci v blízkosti vozidla zachytí signál a oklame vozidlo, aby si myslelo, že kľúč je v dosahu, čo umožní jeho odomknutie. Keď sa komplic nachádza vo vozidle, proces zopakuje, aby naštartoval motor.

image
Vam System

2. Rušenie signálu

Na rušenie signálu, ktorý zamyká vozidlo, sa používa zariadenie vysielajúce signál na rovnakej rádiovej frekvencii ako diaľkové ovládače. Toto zariadenie môže mať zlodej napríklad vo vrecku na parkovisku. Keď majiteľ vozidla stlačí tlačidlo uzamknutia na svojom ovládači, príkaz sa nedostane k ich vozidlu, a to zostane odomknuté. Zlodejom tak ostávajú dvere otvorené.

image
Vam System

3. Testovanie blízkosti kľúča

Niektoré kľúče môžu byť v dosahu vozidla s bezkľúčovým systémom aj vtedy, keď sú položené na stole v kaviarni alebo zavesené na stojane na kľúče v dome. Zlodeji to môžu nenápadne skontrolovať tak, že vyskúšajú kľučky dverí. Aj keď sa dostanú dovnútra, je nepravdepodobné, aby s vozidlom odišli, lebo bezkľúčové systémy vyžadujú, aby bol ovládač vnútri vozidla v momente štartovania.

image
Vam System

Ako zabrániť bezkľúčovým krádežiam?

Najlepšou ochranou je prevencia. Preto by každý majiteľ auta s bezkľúčovým systémom mal uvažovať nad dodatočným zabezpečením. Ideálne takým, ktorý funguje na mechanickom aj elektronickom princípe zároveň.

Jedným z nich je práve VAMPIRE Lite od VAM system. Ide o najmodernejšiu verziu zabezpečovacieho systému postavenom na technológii, ktorú žiaden zlodej áut neprekonal už takmer 30 rokov.

VAMPIRE Lite je 7-cestný imobilizér, ktorý naraz dokáže v aute blokovať až 7 jeho častí pod mechanickou kombináciou, čím zaručuje 100 %-nú ochranu automobilu pred akýmkoľvek spôsobom krádeže.

image
Vam System

Bez mesačných poplatkov a aktualizácií

VAMPIRE Lite predstavuje jednorazovú investíciu bez potreby aktualizácie či platenia mesačných poplatkov. Namontovať si ho môžete dať v pobočkách v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Poprade a Prešove. Požiadajte o nezáväznú cenovú ponuku na https://vam-system.sk/

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 05:44