Na čo by ste mali myslieť, ak chcete vytvoriť vhodnú gastronomickú dvojičku k pivu?
- Jemné techniky príprav, ako je napríklad surový stav, parenie alebo varenie sa hodia k ľahkým pivám, či ovocným a sladkým
- V prípade, že zvolíte jedlo intenzívnejšej prípravy, napríklad grilovanie, dusenie, či barbecue, potom si vyberte plnšie pivo: horké, chmeľové a sladové
- Rovnako správne vás môže naviesť aj intenzita chutí. Pivo by nemalo mať intenzívnejšiu chuť ako jedlo a naopak. Platí jednoduché pravidlo, že ani jedno nemôže prebíjať druhé, naopak musia spolu ladiť.
- Ak uprednostňujete ľahké jedlo, napríklad rybu, zvoľte aj ľahké pivo. V prípade, že máte chuť na plnú chuť pečeného mäsa, rozhodne ho najlepšie doplní silné a tmavé pivo.
- Nebojte sa kontrastu, pretože aj v prípade piva a jedla platí, že protiklady sa priťahujú. Možno by ste sa neodvážili ochutnať aromatické syry alebo jedlo s chilli príchuťou doplnené ovocným pivom, no v skutočnosti sú skvelou dvojicou!
MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ
Tento jednoduchý návod vám ukáže, ako jednoducho spoznať možností párovania jedla a piva.
Letný tip ku grilovačkám
K letu rozhodne patria grilovačky a posedenia na záhrade. Ak si chcete pre návštevu pripraviť krátku lekciu párovania jedla s pivom, máme pre vás tip.
Vyskúšajte obľúbené slovenské pivo Zlatý Bažant ´73 v kombinácii so steakom z krkovičky. Ako na to?
Steak z krkovičky s mexickým korením
SUROVINY NA 4 PORCIE:
• Bravčová krkovička, 600g
• Zmes korenia Mexico
• Olej
• Tortilla
• Kukurica sterilizovaná bez nálevu, 120g
• Syr Chedar
• Cesnak
• Soľ
• Paradajka, 120g
• Chili jalapeno
• Cibuľa
• Koriander čerstvý, 3PL
• Limetka šťava
POSTUP: Krkovičku potrieme korením a olejom a necháme pri izbovej teplote odležať 2-3 hodiny. Tortilu /len polovicu/ posypeme hrubo strúhaným syrom a kukuricou, preložíme na polovicu. Suroviny na pico de gallo nakrájame najemno, premiešame s limetkovou šťavou a necháme v chlade odležať 2-3 hodiny. Krkovičku grilujeme 5-6 minút z každej strany, quesadillu /naplnenú tortilu/ obojstranne asi po 1 minúte. Podávame s horúcou nakrájanou quesadillou, limetkou a salsou pico de gallo.