Chcel dokázať, že Zem je plochá - urobil presný opakBrainee x Canva
StoryEditor

VIDEO Ukážte to Machalovi. Vyznávač plochej Zeme zaplatil za experiment 20-tisíc, dokázal ním jedine to, že je guľatá

Miroslav Kamody10.09.2024., 15:00h

Chcel dokázať, že Zem je plochá, podaril sa mu však presný opak.

Lajkuj Brainee.sk na

Na svete žije množstvo ľudí, ktorí naivne veria, že naša planéta je plochá. Nájdeme ich dokonca aj medzi slovenskými politikmi, ktorí argumentujú tým, že vo vesmírne nikdy neboli a preto nedokážu povedať, ako na tom Zem vlastne je - bez ohľadu na nepopierateľné vedecké potvrdenia a fakty.

Ako však píše portál Joe, sú „plochozemci”, ktorí zašli tak ďaleko, až dobehli samých seba. Jedným z nich je aj Bob Knodel, ktorý sa stal virálnym po neúspešnom experimente, za ktorý zaplatil 20-tisíc dolárov (vyše 18-tisíc eur).

image

Slováci chcú poslať Machalu na obežnú dráhu. Vytvorili zbierku, aby sa na vlastné oči presvedčil, že Zem je guľatá + memečka

Dobehol sám seba

Bob má YouTube kanál venovaný konšpiračnej teórii, že naša planéta je plochá. Aj napriek jasným dôkazom od odborníkov zostal verný svojmu názoru a jedného dňa sa rozhodol, že to všetkým konečne zráta.

Minul preto 20-tisíc dolárov, aby si zaobstaral laserový gyroskop, o ktorom dúfal, že pomôže dokázať, že Zem sa neotáča. Mal to byť klinec do rakvy každému, kto sa odvážil tvrdiť, že naša planéta by predsa len mohla byť veľkou guľou. Bob sa dokonca dostal aj do dokumentu z dielne streamovacej platformy Netflix s názvom Behind the Curve z roku 2018.

V ňom povedal: „To, čo sme našli, je, že keď sme zapli ten gyroskop, zistili sme, že zachytávame drift. Posun 15 stupňov za hodinu. Teraz nás to očividne zaskočilo – ‘Wow, to je trochu problém.‘”

Nebol to ochotný akceptovať

Vyvrátenie jeho hypotézy bolo komicko-žalostné. „Samozrejme sme to neboli ochotní akceptovať, a tak sme začali hľadať spôsoby, ako vyvrátiť, že v skutočnosti registrujeme pohyb Zeme.”

„Ak by sme vyhodili to, čo sme práve teraz našli, bolo by to zlé? Bolo by zlé. To, čo som ti práve povedal, bolo dôverné,” povedal Knodel ďalšiemu fanúšikovi plochej Zeme. „Nechceme to vyhodiť, vieš? Keď máš 20-tisíc dolárov v tomto šialenom gyroskope.”

Bob sa stal po publikovaní dokumentu virálnym. Dokument tiež ukázal, ako plochozemec vykonáva experiment, v ktorom svetlo fakle svietilo cez otvory, ktoré opäť náhodne dokázali, že naša planéta je guľatá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. september 2024 15:02