Ukrajinská armáda zachytila vo vojnovej zóne neidentifikovateľný predmet.X/Devanaukraine, Vaa_2020/
StoryEditor

Fatamorgána, porucha stroja či skutočné UFO? Ukrajinská armáda zachytila vo vojnovej zóne neidentifikovateľný predmet

Michal Čiernik28.02.2024., 11:30h

Ukrajinskí vojaci pomocou dronu zachytili nehybný lietajúci objekt v tvare disku.

Lajkuj Brainee.sk na

Desivé zábery zachytil 406. prápor tento mesiac prostredníctvom jedného z viac ako 300 kvadrokoptér s termovíziou, ktoré používajú ukrajinské ozbrojené sily (UAF) v snahe brániť národ pred už dva roky trvajúcou inváziou Ruska.

Na základe teplotného rozsahu dronu bolo UFO teplejšie ako jeho okolie, hoci červené „chybové hlásenie“ na ovládacom rozhraní stroja skôr nahráva skeptikom.

„Čo to je? Prečo sa to nehýbe?“ znejú ukrajinský vojaci vo videu. „Hovorím ti, že je to UFO. Priblíž to,“ pokračovala konverzácia vojakov, ktorí boli presvedčený že spozorovali mimozemské plavidlo.

K pozorovaniu došlo podľa Daily Mail približne v nadmorskej výške 150 metrov a podľa dosahu dronu mohol byť objekt od stroja vzdialený približne 50 kilometrov.

Fatamorgána či porucha stroja

Po zverejnení videa sa však na internete objavilo množstvo racionálnych vysvetlení. Podľa niektorých mohlo ísť o fatamorgánu, ku ktorej dochádza keď vrstva teplého vzduchu vo vyššej nadmorskej výške a nižšia vrstva studeného vzduchu vytvárajú „atmosférický kanál“, ktorý láme alebo zakrivuje svetlo a vytvára odrazy vo vzduchu.

image

Vynašli drony z vypreparovaných vtákov. Môžu pomáhať armáde a jej špionážnym programom

Hovorca spoločnosti Mavic, ktorá drony vyrába, prezradil pre Mail Online, že hoci to nie je konečné vysvetlenie, mohlo ísť aj o poruchu stroja. „Všimli sme si, že na záberoch, je chybové hlásenie,“ napísal hovorca. „Je to červený pruh v ľavom hornom rohu,“ vysvetlil. 

Zatiaľ čo rozlíšenie červenej varovnej správy v tejto dostupnej verzii videa nie je úplne zjavné, zdá sa, že text hovorí o „manuálnom ovládaní“ („Ручне керування“), čo možno súvisí s vtedajším aktuálnym pilotným nastavením.

Drony v ukrajinskej armáde

Podľa oznámenia Obranných síl Ukrajiny z marca 2023 boli do bojov nasadené stovky termovíznych dronov DJI Mavic 3T, spolu s nespočetnými ďalšími bezpilotnými vzdušnými prostriedkami.

Drony boli poslané do najnebezpečnejších oblastí frontu. „160 bezpilotných lietadiel bolo poslaných na východ, 85 smerom na Záporožie a ďalších 55 na Cherson,“ uviedol ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychailo Fedorov v príspevku v telegrame.

image

Desivé zábery zachytil 406. prápor tento mesiac prostredníctvom jedného z viac ako 300 kvadrokoptér s termovíziou, ktoré používajú ukrajinské ozbrojené sily.

X/Vaa_2020/

Podľa Fedorovovho ministerstva drony Mavic používajú ukrajinské sily na prieskum, ako aj na pozorovacie úlohy, aby pomohli zamerať delostrelectvo a ničiť ruskú vojenskú techniku. 

Po prvých deviatich mesiacoch iniciatívy ministerstva pre digitálnu transformáciu v oblasti dronov ukrajinská vláda uviedla, že má financovanie a zdroje na to, aby na oblohu svojej krajiny umiestnila 3 201 dronov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 02:28