Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitéhoReuters/David Gray
StoryEditor

Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli

Miroslav Kamody06.04.2024., 13:00h

Medzinárodná energetická agentúra zistila, že spotreba uhlia sa za sedem rokov zvýšila o osem percent na 8,3 miliardy ton, čo je rekord. To všetko v časoch, kedy by sme mali ísť presne opačným smerom.

Lajkuj Brainee.sk na

Minulý rok bol najteplejší v histórii a Zem smeruje ku globálnemu otepľovaniu o 2,7 stupňa, no špičkoví producenti fosílnych palív a cementu prejavujú totálnu ignoranciu klimatických zmien a aktívne veci zhoršujú. O zisteniach informoval portál Engadget.

Nová správa Carbon Majors Database zistila, že len 57 veľkých spoločností bolo zodpovedných za 80 percent globálnych emisií oxidu uhličitého medzi rokmi 2016 a 2022. 38 percent celkových emisií počas tohto obdobia pochádzalo z národných štátov, 37 percent zo štátnych subjektov a 25 percent zo spoločností vlastnených investormi.

image

Ľudia pracujúci v ropnom priemysle dávajú výpovede, nechcú sa podieľať na ničení Zeme. Climate quitting je čoraz aktuálnejší

Stále sa to zhoršuje

Portál pripomína, že takmer 200 strán prijalo Parížsku klimatickú dohodu z roku 2015, v ktorej sa zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov. Avšak 58 zo 100 štátmi a investormi vlastnených spoločností v databáze Carbon Majors v uplynulých rokoch zvýšilo svoju produkciu.

Toto číslo predstavuje výrobcov na celom svete, pričom svoju produkciu zvýšilo 87 percent hodnotených v Ázii, 57 percent v Európe a 43 percent v Severnej Amerike. Situácia sa v niektorých odvetviach dokonca výrazne zhoršila.

image

Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého

Reuters/Kim Kyung Hoon

Medzinárodná energetická agentúra zistila, že spotreba uhlia sa za sedem rokov zvýšila o osem percent na 8,3 miliardy ton, čo je rekord. Správa uvádza štátnu spoločnosť Coal India ako jedného z troch najväčších producentov oxidu uhličitého. Ruská štátna energetická spoločnosť Gazprom a štátna ropná spoločnosť Saudi Aramco uzavreli trojicu najhorších páchateľov.

Investujú čoraz viac do ťažby fosílnych palív

Exxon Mobil je na čele rebríčka amerických spoločností, ktoré prispievajú 1,4 percentami k celosvetovým emisiám oxidu uhličitého. „Tieto spoločnosti zarobili miliardy dolárov na ziskoch, pričom tento problém popierali a odďaľovali a bránili klimatickej politike. Míňajú milióny na reklamné kampane o tom, že sú súčasťou udržateľného riešenia, pričom stále investujú do väčšej ťažby fosílnych palív,” povedal Tzeporah Berman, riaditeľ medzinárodného programu v Stand.earth a predseda Zmluvy o nešírení fosílnych palív.

image

Umelých ostrovov je stále viac. Mohli by pomôcť obetiam klimatických zmien, no stále sú výsadou bohatých

„Tieto zistenia zdôrazňujú, že viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme, aby sa naše vlády postavili týmto spoločnostiam, a potrebujeme novú medzinárodnú spoluprácu prostredníctvom zmluvy o fosílnych palivách, aby sme ukončili expanziu fosílnych palív a zabezpečili skutočne spravodlivý prechod,” dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 21:21