MT Princess EmpressTwitter/Philippine Coast Guard, Philippine News Agency
StoryEditor

Katastrofa nevídaných rozmerov. Celosvetové centrum morskej biodiverzity zasiahla ropná škvrna z potopeného tankera

TASR21.03.2023., 11:00h

Ropná škvrna z tankera MT Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží filipínskej provincie Oriental Mindoro, zasiahla už aj časť pobrežia vulkanického ostrova Verde.

Lajkuj Brainee.sk na

Ide o jednu z morských rezervácií označovanú za celosvetové centrum morskej biodiverzity, informovala v pondelok spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na filipínsku pobrežnú stráž (PCG). Ostrov je domovom tisícov druhov živočíchov, upozornila organizácia Conservation International Philippines.

image

Žiadne digitálne zlato, ale skôr digitálna ropa. Vplyv Bitcoinu na klímu je horší ako chov hovädzieho dobytka

Povolali ďalších odborníkov

Priľahlý prieliv medzi ostrovmi Luzon a Mindoro je základom miestnej ekonomiky, ktorá prosperuje vďaka pobrežnému cestovnému ruchu, rybolovu a ako lodná trasa do medzinárodných prístavov Batangas, Manila a Subic Bay, uviedla na svojej webovej stránke organizácia Conservation International Philippines.

Na ostrove je nateraz zakázané kúpanie a potápanie. Pokiaľ ide o rybolov, úrady ešte nevydali žiadne nariadenie alebo zákaz. Pobrežná stráž vyslala do oblasti ďalšie tímy a vybavenie, vrátane vrtuľníka, ktoré majú monitorovať situáciu.

V pondelok dorazilo do východnej časti krajiny aj diaľkovo ovládané plavidlo z Japonska, ktoré bude čo najskôr nasadené, aby sa zistilo, čo sa deje s potopeným tankerom.

150-tisíc ohrozených ľudí

Únik ropy ohrozuje v oblasti zdravie i živobytie viac ako 150-tisíc ľudí. Veľkému riziku sú vystavené aj koralové útesy, mangrovníky a porasty morskej trávy.  

Tanker Princess Empress prevážal náklad priemyselného palivového oleja, keď sa 28. februára potopil pri pobreží filipínskej provincie Oriental Mindoro.

Filipínske úrady v utorok oznámili, že objavili vrak tankera MT Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží provincie Oriental Mindoro. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o ekologickej katastrofe na rieke Slaná

Našli ho

Tanker prevážal 800-tisíc litrov priemyselného paliva. Jeho únik odvtedy znečisťuje vodu a pobrežie ostrova Mindoro a ďalších ostrovov. Vrak tankera v hĺbke takmer 400 metrov našlo diaľkovo ovládané japonské podmorské plavidlo, povedal novinárom guvernér provincie Humerlito Dolor.

Miestny úrad pre riešenie následkov katastrof uviedol, že plavidlo teraz posúdi poškodenie tankera a podľa toho sa prijme rozhodnutie, ako dostať únik ropy pod kontrolu. Filipíny požiadali o pomoc niekoľko krajín vrátane Japonska, Spojených štátov a Francúzska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:26