Parkouristi vypínajú nočné osvetlenie výkladov.Facebook/Mohammed Badra
StoryEditor

VIDEO Bojovníci proti svetelnému smogu. Takto parkouristi vypínajú nočné osvetlenie výkladov

iDnes.czČTK30.08.2022., 15:00h

Skupina priaznivcov parkouru, športu, ktorý spočíva v prekonávaní prekážok v mestskom prostredí, v Paríži trénuje tak, že vypína nočné osvetlenie výkladov a svetelnej reklamy. Členovia skupiny tvrdia, že sa nedopúšťajú ničoho nelegálneho, pretože ministerská vyhláška nariaďuje, aby cez noc boli svetlá na obchodoch vypnuté.

Lajkuj Brainee.sk na

Skupina niekoľkých mladých ľudí sa stretáva v piatok večer na zastávke autobusu v centre Paríža. Po chvíli sa dajú do pohybu. Ich cieľom ale nie je nejaký nočný podnik či bar, píše portál iDNES.cz. Sú súčasťou skupiny On The Spot Parkour, ktorá združuje priaznivcov tohto mestského športu, ktorí chcú niečo urobiť pre životné prostredie, píše agentúra DPA.

Športovci vypínajú zbytočne vysvietené výklady

V centre Paríža je v noci mnoho osvetlených výkladov či reklamných tabúľ, hoci by to tak byť nemalo. Ministerstvo životného prostredia už pred štyrmi rokmi vydalo vyhlášku, ktorá nariaďuje, že osvetlenie musí byť vypnuté od jednej do siedmej hodiny ráno.

image

V brazílskom pralese zomrel najosamelejší muž sveta. Desaťročia žil v úplnej samote

Mnoho majiteľov a prevádzkovateľov o tom však nevie, alebo nariadenie ignoruje, hoci im hrozí pokuta 150 eur, či dokonca až 750 eur, pokiaľ povinnosť nesplnili opakovane.

Parkour spočíva v schopnosti zdolávať prekážky v meste a jeho priaznivci sa cvičia v šplhaní po rôznych plochách. To využíva už spomínaná iniciatíva. Keď jej členovia vidia pri nočnej obchôdzke mestom osvetlený výklad alebo reklamný pútač, snažia sa ich vypnúť. Väčšinou to dosiahnu tak, že nájdu núdzový vypínač, ktorý je často umiestnený niekoľko metrov nad chodníkom.

Podľa Kevina Haa, ktorý sa podobných akcií zúčastňuje už dva roky, je cieľom iniciatívy „spojiť zábavné s užitočným“. „Pravidelne spolu cvičíme, akcia Light off je len taký bonus,“ tvrdí mladý muž. Členovia iniciatívy pritom odmietajú, že by ich počínanie malo nejaký politický podtext.

Mnoho miest, alebo aj celé krajiny ako Španielsko, začalo tento rok nariaďovať vypínanie svetelných reklám, osvetlenie výkladov či verejných budov kvôli úsporám energií. Parížska radnica ale vyhlášku pred štyrmi rokmi schválila, aby obmedzila svetelné znečistenie, na ktoré sa sťažovali niektorí obyvatelia a ktoré má podľa námestníka parížskej starostky Christophea Najdovskeho „katastrofálny dopad na biodiverzitu“ vo francúzskej metropole.

Svetelný smog škodí ľudom, zvieratám aj prírode

Rozsvietené výklady a vývesky napríklad nadmerne hubia hmyz a majú negatívny vplyv na vtáky aj stromy. Škodia aj ľuďom, pretože svetlo prenikajúce do bytu narúša ich spánok.

Najdovski a jeho kolegyňa Anne Souyrisová, ktorá je námestníčkou starostky na boj so znečistením, akciu mladých športovcov vítajú, napísal denník Libération. Pozitívne sú podľa Kevina Haa aj reakcie okoloidúcich. „Niektorí nám tlieskajú, ďalší ponúkajú aj pomoc,“ povedal ľavicovému denníku.

Problémy nie sú väčšinou ani s políciou, hoci podľa mladého muža občas niektorí policajti vyhlášku nepoznajú. Podľa neho je odozva na ich akcie dobrá aj vďaka tomu, že je akrobatická, nekonfliktná a apolitická. Obdobné skupiny sa v posledných mesiacoch objavili aj v ďalších francúzskych mestách, napríklad v Marseille, Rennes, Toulouse či Aix-en-Provence.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:46