Shutterstock
StoryEditor

Nie je to také ružové, ako sa zdalo. Prvá veľká štúdia spojila rakovinu s nadmerným užívaním marihuany

Miroslav Kamody19.08.2024., 11:30h

Užívanie marihuany nie je bez rizika, ako niektorí tvrdia. A nová veľká štúdia to opäť len potvrdila.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvýkrát v histórii viac Američanov pravidelne užíva kanabis, ako pije alkohol. Ako upozorňuje portál ScienceAlert, zatiaľ čo fajčenie trávy na rekreačné účely mnohí považujú za bezpečnejšiu alternatívu k fajčeniu alebo dokonca pitiu alkoholu, chýbajú dôkazy o dlhodobých účinkoch tejto drogy na zdravie.

No a to, čo je známe, naznačuje, že nemusí byť taká neškodná, ako si niektorí myslia. Nový výskum Americkej spoločnosti pre hlavu a krk, publikovaný v JAMA Otolaryngology, zistil, že nadmerné užívanie kanabisu môže zvýšiť riziko vzniku akejkoľvek rakoviny hlavy alebo krku, vrátane rakoviny ústnej dutiny, orofaryngu (hltanu), nosohltanu, slinných žliaz a hrtana.

image

Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť

Opatrná interpretácia

Autori štúdie na čele s epidemiológom Tylerom Gallagherom z University of Southern California v Los Angeles tvrdia, že ich výsledky by sa mali „interpretovať opatrne“, pretože existuje šanca, že úplne nekontrolovali užívanie alkoholu a tabaku, ako aj stav HPV (ľudský papilomavírus) – to všetko môže prispieť k riziku vzniku rakoviny hlavy alebo krku.

Štúdia navyše nemerala množstvo alebo spôsob užívania kanabisu (či už bol vapovaný, fajčený alebo požitý), ani ako často sa užíval. Napriek tomu chirurg Niels Kokot z University of Southern California hovorí: „Toto je jedna z prvých štúdií – a najväčšia, akú poznáme k dnešnému dňu – ktorá spája rakovinu hlavy a krku s užívaním kanabisu. Detekcia tohto rizika je dôležitá, pretože rakovine hlavy a krku možno predchádzať, keď ľudia vedia, ktoré správanie zvyšuje ich riziko.”

Výskum sa opieral o 20 rokov klinických záznamov patriacich 116 076 jednotlivcom, u ktorých bola diagnostikovaná porucha súvisiaca s kanabisom, ktorá bola „dostatočne závažná na to, aby spôsobila fyzické alebo emocionálne symptómy s neschopnosťou prestať užívať kanabis“.

image

Kanabis

Unsplash/crystalweed-cannabis

Násobne vyššia šanca rakoviny

Táto skupina bola potom porovnaná s kohortou takmer štyroch miliónov jedincov, ktorí nemali poruchu spojenú s kanabisom. Nakoniec bolo relatívne riziko vzniku rakoviny hlavy a krku 3,5 až 5-krát vyššie u osôb s poruchou užívania kanabisu ako u osôb bez nej.

Aby sme to uviedli do perspektívy, relatívne riziko vzniku rakoviny hlavy a krku u ľudí, ktorí fajčia, je 2 až 10-krát vyššie ako u tých, ktorí sa mu vyhýbajú, zatiaľ čo relatívne riziko u ľudí, ktorí konzumujú alkohol, je 5,7-krát vyššie pre orálny a hltanový typ rakoviny a 3,2-krát vyššie pre rakovinu hrtana.

„Vzhľadom na to, že naša kohorta zahŕňala ľudí s najvyšším užívaním kanabisu, môžeme odhadnúť, že spojenie užívania kanabisu pozorované v tejto štúdii s rizikom vzniku HNC bolo o niečo menšie ako pri užívaní alkoholu a tabaku,“ uzatvárajú Gallagher a jeho kolegovia.

image

Aký je rozdiel medzi HHC a CBD? Prinášame ti stručný prehľad aj možné následky ich užívania

Potrebujeme zistiť viac

Výsledky sú zaujímavé, ale je potrebný ďalší výskum, aby sme zistili, či je táto asociácia kauzálna a aké mechanizmy môžu byť v hre. Súčasná kohorta sa považovala za ťažkých užívateľov kanabisu kvôli ich diagnóze poruchy užívania, ale ich skutočné užívanie nebolo nikdy riadne zmerané.

Predchádzajúce klinické štúdie, ktoré skúmali súvislosť medzi užívaním kanabisu a rakovinou hlavy a krku, priniesli zmiešané výsledky a väčšina z nich nezistila súvislosť ani po sledovaní užívateľov kanabisu až osem rokov.

Začiatkom tohto roka Americká agentúra na presadzovanie drog oznámila svoje plány na zmiernenie federálnych obmedzení na kanabis a preklasifikovala ho z drogy zo zoznamu I do menej obmedzenej schémy III. Vedci dúfajú, že táto akcia odstráni niektoré zo súčasných prekážok výskumu kanabisu a otvorí úplne nové vedecké pole.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 13:36