Maľby menia úplne všetko, čo vieme o našich predchodcochX/Sanjeev Upadhyay
StoryEditor

FOTO Objavili najstaršie jaskynné maľby na svete. Vznikli tak dávno, že ich nemohli vytvoriť ľudia

Miroslav Kamody07.08.2024., 13:00h

Nový objav mení úplne všetko, čo vieme o našich predchodcoch. Maľby sú totiž také staré, že ich nemohol vytvoriť Homo sapiens.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nás si z dejepisu ešte spomenú na jaskynné maľby v Španielsku, ktoré sú staré približne 24-tisíc rokov. Ako však informuje portál Indy100, na indónezskom ostrove Sulawesi boli objavené ešte staršie maľby. Dokonca sú také staré, že podľa vedcov ich neurobili ľudia.

Maľby objavené v jaskyni na Sulawesi sú teraz najstaršie, aké ľudstvo pozná - vznikli totiž pred 51 200 rokmi. Ich objav vyvolal otázky o histórii ľudskej činnosti na ostrove a migrácii v širšom zmysle.

image

Ako by vyzeral svet, keby dinosaury nevyhynuli? Zrejme by stále pobehovali po Zemi, no má to jeden háčik

Presnejšie datovanie

Pokrok v technológii teraz dokázal analyzovať umelecké dielo, ktoré zobrazuje postavy vrátane prasaťa, a presnejšie ho datovať, vďaka čomu je aspoň o 4 040 rokov staršie ako tvrdil pôvodný odhad. Tím výskumníkov pod vedením indonézskeho archeológa Adhiho Augusa Oktaviana využil v štúdii techniku ​​nazývanú laserové ablačné zobrazovanie série U.

„Táto naratívna kompozícia, ktorá bola namaľovaná najmenej pred 51 200 rokmi, zobrazuje ľudské postavy v interakcii s prasaťom, je teraz najstarším známym prežívajúcim príkladom reprezentačného umenia a vizuálneho rozprávania na svete,“ napísali autori.

Revidované dátumy však teraz spochybňujú, ktorý druh bol za maľby zodpovedný, pretože väčšina časových plánov uznáva, že moderní ľudia opustili Afriku najskôr pred 90-tisíc rokmi.

Čo vlastne vieme o našich predkoch?

Najstaršie známe pozostatky moderného človeka na Sulawesi pochádzajú z obdobia pred 25-tisíc rokmi, no dôkazy o predchádzajúcej ľudskej činnosti existujú vo forme skalných prístreškov a nástrojov vyrobených z kameňa. Ak by sa zistilo, že druh, ktorý predchádzal moderným ľuďom, mal kognitívnu schopnosť vytvoriť umelecké dielo, mohlo by to narušiť chápanie odborníkov o našich raných predkoch.

image

V Južnej Amerike objavili dôkazy o stratenej civilizácii. Tisícročné maľby odkryli staroveké tajomstvá

Bez ohľadu na druh, ktorý vytvoril umelecké dielo, výskumníci tvrdia, že demonštruje „bohatú kultúru rozprávania, ktorá sa vyvinula v ranom období dlhej histórie Homo sapiens v tomto regióne – najmä použitie scénickej reprezentácie na rozprávanie vizuálnych príbehov o ľudskom živote a vzťahov so zvieratami“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 05:54