BVO konečne zakázali aj v Spojených štátochUnsplash/Mohamad Babayan
StoryEditor

Desiatky rokov trvalo, kým Američania zakázali škodlivú látku v nápojoch. Pomaly ich doslova zabíjala

Miroslav Kamody14.07.2024., 10:00h

Aj keď sa dlhé desaťročia vedelo, že je škodlivá, zakázať sa ju v Spojených štátoch podarilo až teraz.

Lajkuj Brainee.sk na

Zložka, ktorá sa kedysi bežne používala v limonádach s citrusovou príchuťou na udržanie špecifickej chuti dôkladne premiešanej v nápoji, bola nakoniec v Spojených štátoch definitívne zakázaná. Ako píše portál ScienceAlert, trvalo to omnoho dlhšie, ako by malo.

FDA (americká Správa potravín a liečiv) zrušila registráciu modifikovaného rastlinného oleja známeho ako BVO v dôsledku nedávnych toxikologických štúdií, ktoré sťažujú podporu jeho pokračujúceho používania.

image

Má ísť o ekologického konkurenta polyesterovej módy. Oblečenie z viskózy však nie je také udržateľné ako sa zdá

Používal sa takmer 100 rokov

„Navrhované opatrenie je príkladom toho, ako agentúra monitoruje vznikajúce dôkazy a podľa potreby vykonáva vedecký výskum na skúmanie otázok súvisiacich s bezpečnosťou a prijíma regulačné opatrenia, keď veda nepodporuje pokračujúce bezpečné používanie aditív v potravinách,“ povedal James Jones, námestník komisára FDA pre ľudské potraviny.

BVO alebo brómovaný rastlinný olej sa používa ako emulgátor od 30. rokov minulého storočia, aby sa zaistilo, že citrusové ochucovadlá nevyplávajú na povrch limonády. Nalepením tuctu atómov brómu na triglycerid vznikne hustý olej, ktorý po zmiešaní s menej hustými tukmi pláva rovnomerne vo vode.

To však nie je jediný trik BVO. Štúdie na zvieratách silne naznačujú, že zlúčenina sa môže pomaly hromadiť v našich tukových tkanivách. Vzhľadom na potenciálnu schopnosť brómu zabrániť jódu vykonávať jeho najdôležitejšiu prácu v štítnej žľaze, zdravotnícke orgány na celom svete emulgátor už desaťročia podozrievali z viacerých rizík pre zdravie.

image

BVO konečne zakázali aj v Spojených štátoch

Unsplash/Amanda Shepherd

Zakázaný už dlho

V skutočnosti je BVO už zakázaný v mnohých krajinách vrátane Indie, Japonska a krajín Európskej únie. V štáte Kalifornia bol zakázaný v októbri 2022, pričom legislatíva má nadobudnúť účinnosť až v roku 2027.

FDA si však dávala načas. V 50. rokoch minulého storočia agentúra považovala zložku za všeobecne uznávanú ako bezpečnú, pretože oficiálna klasifikácia umožňovala položky, ktoré boli buď náležite testované, alebo – pre zložky bežne používané pred rokom 1958 – označiť ich ako „nejavia sa škodlivé”.

To sa zmenilo v nasledujúcom desaťročí, keď sa objavili otázky týkajúce sa jeho možnej toxicity, čo prinútilo FDA zmeniť svoju klasifikáciu a dočasne obmedziť jeho použitie na relatívne malé koncentrácie, ktoré nie sú vyššie ako 15 častí na milión výlučne v nápojoch s citrusovou príchuťou.

image

Ryby závislé na pervitíne či škorce omámené antidepresívami. Dopad farmaceutického odpadu a drog na prírodu je otrasný

Množstvo štúdií

Údaje o rizikách, ktoré predstavujú aj tieto malé množstvá BVO v priebehu času, nebolo ľahké zhromaždiť, pričom sa vo veľkej miere spoliehali na dlhodobé štúdie, ktoré prehodnocujú účinky na zdravie na značne veľkej vzorke ľudí. Dôkazy však pomaly pribúdali.

Štúdia v Spojenom kráľovstve zo 70. rokov zistila, že bróm sa hromadí v ľudských tkanivách, pričom štúdie na zvieratách spájajú vysoké koncentrácie BVO so srdcovými a behaviorálnymi problémami.

image

BVO konečne zakázali aj v Spojených štátoch

Unsplash/K8

Vyžaduje si to čas a množstvo ďalších štúdií, ale na základe novších štúdií na zvieratách založených na relatívnych koncentráciách BVO, ktoré ľudia pravdepodobne prehltnú, je FDA konečne presvedčená, že existuje dostatok dôkazov na úplný zákaz jeho používania.

Väčšina veľkých spoločností vyrábajúcich sódové nápoje je našťastie rýchlejšia ako samotné Spojené štáty. PepsiCo a Coca-Cola Co. v poslednom desaťročí postupne vyraďujú zložku zo svojich produktov. Stále však nie úplne. Ale keďže alternatívy k BVO sa už po celom svete úspešne využívajú, táto ingrediencia zrejme nikomu nebude chýbať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. august 2024 22:29