Menštruačné pomôckyNatracare/Unsplash
StoryEditor

Zlá správa, ktorá nepoteší žiadnu menštruujúcu osobu. Nová štúdia našla v tampónoch olovo a arzén

Miroslav Kamody11.07.2024., 13:00h

V každom jednom testovanom tampóne z Európy a Spojených štátov našli škodlivé kovy. Vedci sa teraz snažia zistiť, aký vlyv to má na ľudí, ktorí ich používajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Tampóny patria k najobľúbenejším menštruačným produktom na trhu. Ako píše NBC News, existujú už od 30. rokov minulého storočia a používa ich až 80 percent ľudí, ktorí majú menštruáciu.

Nový výskum však skúmal potenciálne kontaminanty v tampónoch a to, či predstavujú zdravotné riziko. A nová, prvá štúdia svojho druhu rozhodne nepriniesla uspokojivú odpoveď na otázku, či ju tampóny bezpečné.

image

Štúdia odhalila, že dievčatá začínajú menštruovať v skoršom veku. Vedci sa domnievajú, že za to môže obezita a stres

Výskumníci z UC Berkeley zistili, že veľa tampónov na trhu, vrátane organických a neekologických, môže obsahovať toxické kovy, ako je olovo a arzén. Vedci pritom skúmali tampóny predávané v Spojených štátoch aj v Európe.

Našli ich všade

„Niektoré tampóny mali vyššie koncentrácie jedného kovu, nižšie koncentrácie iného,” povedala Jenni A. Shearston, hlavná autorka článku. „Neexistoval žiadny špecifický tampón, ktorý sme testovali, ktorý by mal... nižšiu koncentráciu všetkých kovov.” 

Shearston povedala, že ona a jej kolegovia začali skúmať tampóny po tom, čo si všimli, že o ich zložkách je v literatúre málo. „Okolo menštruácie bolo historické tabu. To nás neovplyvňuje len v našom spoločenskom živote. Ovplyvňuje to aj vedecký výskum a myslím si, že je to jeden z dôvodov, prečo sme nemali toľko výskumu menštruačných produktov.“

image

Menštruačné pomôcky

Natracare/Unsplash

Doktor Mitchell Kramer z nemocnice Huntington Hospital Northwell Health povedal, že štúdia je „prelomová“ a naznačuje, že je potrebné, aby výrobcovia tampónov viac testovali svoje produkty. „Určite si to vyžaduje ďalšie hodnotenie. ... Myslím si, že to má potenciálne významný vplyv, pokiaľ ide o to, ako sa tampóny vyrábajú a aký to má vplyv na používateľov,“ povedal Kramer.

Nevieme, aký vplyv majú na zdravie

To znamená, že nie je jasné, aký potenciálny vplyv na zdravie, ak vôbec nejaký, môže mať používanie tampónov obsahujúcich tieto kovy. „Nevieme, či sa niektorý z týchto kovov absorbuje vaginálne, čo je kľúčové, pokiaľ ide o expozíciu,“ povedala pôrodníčka a autorka Jennifer Lincoln.

Shearston však dodáva, že jedným z obmedzení štúdie je, že nevedia, či kov môže preniknúť von z tampónov. Tentovali totiž len ich prítomnosť v nich, nie pôsobenie na osoby, ktoré ich používajú. Dokument bol publikovaný v magazíne Environment International a vedci skúmali 30 rôznych tampónov od 14 značiek, aby určili hladiny kovov v tampónoch.

image

Krvácanie z očí, počatie počas menštruácie, astma či zmena hlasu. Dnes je Medzinárodný deň menštruácie, toto si o nej možno nevedel

Vo všetkých testovaných tampónoch našli „merateľné koncentrácie“ všetkých 16 kovov, ktoré hľadali – vrátane niektorých toxických kovov, ako je olovo a arzén. Výskum však nedospel k záveru, že testované tampóny a iné na trhu nie sú bezpečné. Shearston dúfa, že ľudia zo štúdie preto neprepadnú panike.

Potrebujeme zistiť viac

„Potrebujeme len viac informácií,“ povedala. „Chcela by som povzbudiť ľudí, aby podporili ďalší výskum a kládli viac otázok, aby sa výskum menštruačných produktov a menštruácie stal prioritou.“

Odborníci naterz hovoria, že je stále bezpečné používať tampóny. „Ľudia nemusia panikáriť,“ povedal Kramer. „Nepreukázali sme, že tieto produkty sú nebezpečné alebo spôsobujú, že ľudia skutočne ochorejú. Myslím, že to tak nie je. Myslím si, že tieto hladiny týchto ťažkých kovov sú veľmi nízke.“

image

Menštruačné pomôcky

Dreamstime

Tlačová správa o štúdii tiež uvádza, že „nie je jasné, či kovy zistené touto štúdiou prispievajú k akýmkoľvek negatívnym účinkom na zdravie“. Shearston hovorí, že ona a jej kolegovia v súčasnosti skúmajú, „či môžu kovy vychádzať z tampónov“. Lincolnová tiež zdôraznila, že je príliš skoro povedať, čo tieto zistenia znamenajú pre spotrebiteľov, ktorí hľadajú najbezpečnejšie tampóny.

„Podľa tejto štúdie bolo priemerné množstvo olova nájdeného v tampónoch skutočne veľmi malé a oveľa nižšie ako to, čo sa považuje za hranicu v našom jedle alebo vode,“ povedala. „To nepopiera zistenia štúdie, ale je to dôležitý pohľad, keď sa ľudia rozhodujú, či chcú pokračovať v používaní tampónov alebo nie.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. október 2024 08:27