VeciUnsplash/Julia Koblitz
StoryEditor

Dosiahneme čoskoro nesmrteľnosť? Vedci prišli s novou teóriou, podľa ktorej sa nám to podarí už v najbližších rokoch

Miroslav Kamody03.06.2024., 12:00h

Chcel by si žiť večne?

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ľudia by najradšej žili tak dlho, ako len svet okolo nás vydrží, zatiaľ čo sú presvedčení, že nám bol pridelený istý čas na tomto malom kúsku kameňa rútiaceho sa vesmírom a mali by sme byť za to vďační.

Ako píše portál LadBible, sú medzi nami ľudia, ktorí sú ochotní zájsť extrémne ďaleko, len aby si predĺžili svoj život, pričom na to míňajú obrovské množstvo peňazí a svoj život žijú podľa prísneho režimu. Veria tak, že sa im podarí zvrátiť proces starnutia.

Modré zóny

Drvivá väčšina sveta však zdroje na podobné procedúry nemá. Na planéte sú však oblasti, kde majú ľudia omnoho vyššiu priemernú dĺžku života. Opäť však platí, že pokiaľ sa všetci nepresťahujeme do jednej z týchto „modrých zón“, nejde o celosvetové riešenie problému.

image

NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý

Niektorí vedci sa však domnievajú, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov, možno v nasledujúcom desaťročí, by sme mohli konečne dosiahnuť niečo, čo sa nazýva „úniková rýchlosť dlhovekosti“, čo znamená, že by sme mohli byť schopní žiť večne.

A smrť nás už nedobehne

V tejto fáze je to stále len teória, ale myšlienka je taká, že ak sa priemerná dĺžka života zvýši rýchlejšie ako skutočný proces starnutia, ľudia v skutočnosti nikdy nezomrú. Ak by sme teda dokázali predĺžiť priemernú dĺžku života človeka o niekoľko rokov každý rok, potom by nás smrť nestihla dobehnúť. Samozrejme, ak nedôjde k vážnym nehodám. 

Znie to trochu prehnane, však? Zvyšovanie priemernej dĺžky života rýchlejšie ako samotný postup času sa zdá byť náročným problémom. Podľa webu Insider však veda o starnutí urobila v posledných rokoch niekoľko skokov a hraníc, pretože sme sa naučili, ako omladiť naše bunky a do určitej miery odvrátiť proces starnutia.

image

Staroba

Pixabay

Nikdy nehovor nikdy

Ľudia môžu mať „chronologický vek“, ktorý sa neustále zvyšuje, ale ich „biologický vek“ by sa mohol zastaviť alebo spomaliť, čo znamená, že budeš mať fyziológiu ako niekto oveľa mladší, než v skutočnosti budeš.

Na záver však treba dodať, že aj keď sa vedcom podarilo dosiahnuť určité zníženie starnutia u iných druhov, nateraz neexistuje žiadny definitívny príklad toho, že by sa to podarilo u ľudí. Nikdy však nehovor nikdy.

ANKETA
Chcel by si žiť večne?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 01:22