JaguárUnsplash/Alexandre St-Louis
StoryEditor

Mala to byť revolúcia. Prvé mláďa jaguára narodené po umelom oplodnení dva dni po narodení zomrelo, zjedla ho jeho mama

Miroslav Kamody29.05.2024., 11:30h

Aj keď zviera neprežilo ani dva celé dni, vedci hovoria o zásadnom úspechu.

Lajkuj Brainee.sk na

Malo to byť revolučné mláďa, o ktorom sa v budúcnosti bude vo veľkom písať. Nakoniec však žilo len dva dni. Ako informuje portál Joe, prvého jaguára na svete, ktorý sa narodil po umelom oplodnení, zjedla jeho vlastná matka len 48 hodín po príchode na svet.

Tím veterinárnych lekárov z environmentálnej organizácie Mata Ciliar v Jundiaí v Brazílii oznámil tragickú správu vo vyhlásení, len niekoľko dní po tom, čo oznámili narodenie ako vedecký prielom v ochrane tohto druhu. Podľa skupiny veterinárov sa mláďa „narodilo zdravé“, no 5-ročná matka Bianca s ním mala iné plány.

image

Vedci našli pozostatky bizarného tvora, ide o doteraz nepoznaný druh zvieraťa. Prirovnávajú to k objavu novej civilizácie

V prípade šeliem je to bežné

„Napriek smutnému faktu nie je nezvyčajné, že sa to deje v zajatí aj v prírode, najmä v prípade šeliem. Bianca bola prvorodičkou a aj to mohlo ovplyvniť túto udalosť,“ píše sa na webovej stránke Mata Ciliar. Jaguáre sú ohrozeným druhom s rýchlo sa znižujúcim počtom prežívajúcich na obmedzenom amazonskom území, kde sa nachádza 90 percent zvierat.

Umelé oplodnenie sa považuje za prostriedok regenerácie populácie majestátnych mačkovitých šeliem. Vedci napriek úmrtiu mláďaťa dokázali, že sú schopní úspešne umelo oplodniť jaguáre, tvrdí Lindsey Vansandt, výskumníčka Centra pre ochranu a výskum Endangered Wildlife (CREW) zo Zoo a botanickej záhrady v Cincinnati, ktorá bola do projektu tiež zapojená.

image

Jaguár

Unsplash/Daley van de Sande

„Pomocou systematickej výskumnej stratégie sa nám podarilo zlepšiť naše chápanie jedinečnej reprodukčnej biológie jaguára a vykonať druhovo špecifické úpravy nášho štandardného prístupu umelej inseminácie,“ povedala Vansandt.

Aj tak je to prelomová správa

„Z vedeckého hľadiska oslavujeme skutočnosť, že dieťa sa narodilo zdravé a že umelé oplodnenie bolo úspešné. Je sklamaním, že mláďa neprežilo dlhšie, ale nie je nezvyčajné, že mäsožravce, najmä prvorodičky, sa takto správajú k svojim potomkom.”

image

Budúcnosť ľudského rozmnožovania vo vesmíre. Vedci plánujú v kozme umelo oplodniť vajíčko v inkubátore

Podľa New York Post živé narodenie jediného mláďaťa zachytila kamera a bolo na ňom vidieť, ako sa milujúca matka stará o novorodenca, túli sa k nemu a kŕmi ho. Veterinári oplodnili Biancu pomocou laparoskopickej umelej inseminácie vyvinutej výskumníkmi CREW, čo je metóda použitá aj v predchádzajúcej práci s inými druhmi divých mačiek.

Napriek tomu, čo sa novorodencovi stalo, vedúci výskumného tímu uviedli, že sú s výsledkom spokojní. V priebehu tohto roka plánujú vykonať ďalšie postupy. V dôsledku pytliactva a straty biotopov sa populácia jaguára dramaticky zmenšila v celom jeho prirodzenom prostredí, ktoré sa tiahne od juhozápadu Spojených štátov cez Brazíliu až do Argentíny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. september 2024 14:38