Máme zlú správu pre fanúšikov bezkofeínovej kávy. Ako informuje CNN, táto verzia obľúbeného nápoja totiž môže obsahovať chemikáliu, ktorá môže spôsobiť rakovinu. Upozorňujú na to aktivisti v oblasti zdravia a životného prostredia, ktorí presadzujú zákaz používania tejto látky pri výrobe kávy bez kofeínu.
Ide o metylénchlorid a pražiarne kávy ju používajú na odstránenie kofeínu z kávových zŕn. Používa sa tiež ako rozpúšťadlo v rôznych výrobných a komerčných procesoch, ale federálna vláda v roku 2019 zakázala jeho použitie ako odstraňovača náterov a teraz zvažuje takmer úplný zákaz o jeho použití pre spotrebiteľov a priemysel.
Poškodenie nervového systému aj rakovina
Výskum totiž ukazuje, že krátkodobé vystavenie chemikálii môže poškodiť tvoj centrálny nervový systém. A vystavenie chemikálii dlhší čas môže vyvolať rakovinu pečene a pľúc, ako aj všeobecnejšie poškodenie pečene. Aj napriek tomu americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povoľuje použitie metylénchloridu na výrobu potravín pri príprave kávy bez kofeínu.
Ak a ti to zdá podivné, rozhodne nie si sám. CNN uvádza, že koncom minulého roka skupina obhajcov zdravia, do ktorej patrí Environmental Defence Fund a Breast Cancer Prevention Partners, podala petíciu FDA, v ktorej žiadala agentúru, aby zakázala výrobu metylénchloridu z procesu výroby kávy bez kofeínu.
FDA zverejnila petíciu v januári a do marca akceptovala verejné pripomienky k žiadosti. V súčasnosti federálne predpisy povoľujú použitie metylénchloridu ako rozpúšťadla na odstránenie kofeínu z kávových zŕn, pokiaľ chemická látka „nepresahuje 10 častíc na milión (0,001 percenta) v bezkofeínovej praženej káve a v bezkofeínovom rozpustnom kávovom extrakte.
Sú dostupné aj bezpečné procesy
Vysoká riaditeľka pre chemickú politiku Fondu na ochranu životného prostredia Maria Doa pre CNN tvrdila, že toto nariadenie je „desaťročia staré a zjavne zastarané“.
„Aj keď hladiny metylénchloridu môžu byť vo všeobecnosti minimálne, je to úplne zbytočné, pretože sú dostupné a používajú sa bezpečnejšie procesy na dekofeínovú kávu,“ povedal Doa o všetkých stopových množstvách metylénchloridu, ktoré sa našli v tomto druhu kávy.
Metódy, ktoré nevyžadujú použitie metylénchloridu, zahŕňajú využitie oxidu uhličitého ako rozpúšťadla na odstránenie kofeínu a švajčiarsky vodný proces, ktorý zahŕňa praženie zŕn namáčaním v teplej vode a používanie organických rozpúšťadiel namiesto metylénchloridu. Pokiaľ si teda chceš byť istý, že piješ bezpečnú kávu, hľadaj podľa týchto procesov jej prípravy.