Európa posilňuje obmedzenia, Briti idú opačným smerom. Chodia do divadiel aj na pivo (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Dáš si po práci dve pivká? Odborníci varujú - s tvojim mozgom to narobí paseku

som13.03.2022., 08:00h
Rozsiahla štúdia tisícok skenov mozgov pomocou magnetickej rezonancie zistila, že pitie dvoch pív alebo dvoch pohárov vína denne spôsobuje štrukturálne poškodenie a stratu objemu mozgu zodpovedajúcu 10-ročné starnutiu.
Lajkuj Brainee.sk na

O tom, ako vplýva alkohol na naše zdravie, bolo napísaných mnoho štúdií. Vo všeobecnosti však platí, že užívanie veľkého množstva alkoholu má na fyzické či mentálne zdravie neblahé dopady, mnohokrát až fatálne. Väčšina ľudí si však myslí, že jeden dva poháre vínka či piva im nijako neublížia. Najnovšia štúdia Pennsylvánskej univerzity to však popiera.

Keď ľudia starnú, prirodzene strácajú určitý objem mozgu. Vedci preto skúmali veľkosť mozgu vo vzťahu k ich konzumácii alkoholu. Najnovšia štúdia nadväzuje na predchádzajúci výskum, ktorý sa zameriaval na chronických alkoholikov.

Tisíce účastníkov 

Predchádzajúce neuroimagingové štúdie načrtli, ako trvalé nadmerné požívanie alkoholu poškodzuje mozog v priebehu času, čo vedie k zmenám v štruktúre a konektivite mozgu a celkovej strate objemu mozgu, pričom účinky sú najvýraznejšie v prednom laloku, diencefale, hipokampe a mozočku. Väčšina týchto štúdií však bola realizovaná na malej vzorke ľudí. Najnovšia štúdia namiesto toho analyzuje obrovský súbor údajov. Podarilo sa preskúmať konzumáciu alkoholu na 36 678 jednotlivcoch.

Vedci sa pozreli na MRI skeny ľudí vo veku 40 až 69 rokov, aby zistili, koľko sivej a bielej hmoty majú v mozgu. Účastníci potom odpovedali na prieskum o tom, koľko denne vypili - od nula do štyroch jednotiek (jedna jednotka alkoholu je 10 miligramov alebo 8 gramov čistého alkoholu).

Štyri poháre piva sa rovná 10 rokov plus

Ukázalo sa, že ľudia vo veku 50 či viac rokov, ktorí si dajú jednu  mali oproti abstinentom starší mozog o šesť mesiacov. Takže dospelí v strednom veku, ktorí mali dve jednotky - čo je ekvivalent stredne veľkého pohára vína alebo pollitra piva slabšieho piva - mali mozog o dva a pol roka starší. 

Ak si dá človek štyri veľké piva denne, potom to  jeho mozgu pridá neuveriteľných 10 rokov starnutia. Tento interval sa predlžuje, ak sa alkoholu vypije viac. Ak si ľudia dajú dva poháre, ich mozog zostarne o dva a pol roka. Ak štyri, tak o desať rokov.

„Existujú isté dôkazy, že efekt pitia alkoholu na mozog je exponenciálny,“ uviedol  jeden z autorov štúdie profesor Remi Daviet. Jeden drink navyše počas dňa môže mať väčší dopad než všetky drinky v ten istý deň.“

Vedci tvrdia, že ich zistenia by mohli mať vážne dôsledky pre národné smernice o pití. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 17:33