Takto vyzeral najkrutejší muž aký kedy žil.X/Mailonline/
StoryEditor

Takto vyzeral najkrutejší muž, aký kedy žil. Vedci zrekonštruovali skutočnú tvár Ivana Hrozného

Michal Čiernik21.07.2024., 11:00h

Tvár prvého ruského cára, presláveného jeho barbarstvom, zrekonštruovali podľa parametrov jeho lebky.

Lajkuj Brainee.sk na

Po 440 rokoch sa svet opäť môže pozrieť do chladných očí jednému z najkrutejších vládcov sveta.

Ivan Vasilevič, známy ako Hrozný, bol prvý ruský cár, ktorý premenil svoju krajinu na obrovskú ríšu a rozšíril jej hranice na východ na Sibír a na juh až ku Kaspickému moru. Celý svet si ho však pamätá kvôli jeho zverským praktikám k poddaným, ktorých neváhal rozštvrtiť, zaživa uvariť či upiecť, napichnúť na kôl, utopiť pod ľadom a roztrhať koňmi.

image

Rezom do chrbtice Ivan paralyzoval svoje obete. Potom ich sériový vrah nechal sledovať mučenie toho druhého

Dokonca sa hovorí, že dobil svojho vlastného syna na smrť. Ten ho údajne konfrontoval za to, že udrel jeho tehotnú manželku, načo následne potratila.

image

Ivan Hrozný a jeho syn Ivan. Obraz Ilju Repina z roku 1885.

Wikimedia/

Napriek všetkej krutosti sa však cárova pravá tvár stratila v histórii. S výnimkou vyblednutej rytiny, ktorá je snáď jediným jeho vyobrazením za jeho života. Ostatné maľby s Ivanovou podobizňou vytvorili umelci stovky rokov po jeho smrti a len hypoteticky odrážajú cárov výzor.

3D rekonštrukcia

Teraz, pomocou modernej technológie a zachovanej cárovej lebky, sa ľudstvo môže znovu pozrieť do jeho očí. Lebku z jeho hrobu vykopal a preštudoval ešte v roku 1963 sovietsky vedec Michail Gerasimov. „Podľa štúdie doktora Gerasimova sa zdá, že Ivan sa oddával bujarému životu s nadmerným jedením a pitím alkoholu. Toto muselo následne zhoršiť zdravotný stav v jeho posledných rokoch života," prezradil pre Daily Mail Cicero Moraes, hlavný autor novej práce.

„To je v dosť veľkom protiklade s výzorom, ktorý mal, keď bol mladší. Vtedy bol opísaný ako vysoký, s krásnymi vlasmi, širokými ramenami, silnými svalmi a príjemnou tvárou,“ dodal Moraes.

Konečná zrekonštruovaná tvár predstavuje kombináciu viacerých prístupov. Jedna metóda zahŕňala použitie údajov od žijúcich darcov na odhalenie pravdepodobnej hrúbky cárovej kože na rôznych miestach lebky.

image

Portrét Ivana IV od Viktora Vasnetsova, 1897.

Wikimedia/

Ďalšou použitou technikou bola anatomická deformácia, pri ktorej sa tvár a lebka živého darcu digitálne upravila, až kým nezodpovedala rozmerom lebky Ivana Hrozného. „Konečná busta bola kombináciou všetkých týchto údajov,“ povedal Moraes. „Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť, pretože zahŕňala nielen aproximáciu tváre, ale aj štúdium cárovej histórie,“ dodal vedec.

Jediné vyobrazenie Ivana Hrozného z obdobia jeho života je freska z roku 1564. A hoci je príliš vyblednutá na to, aby sa dala porovnať s novou rekonštrukciou, pán Moraes povedal, že tvár, ktorú vytvoril, sa s ňou a aj s predchádzajúcou rekonštrukciou, ktorú vytvoril sám doktor Gerasimov, celkom dobre zhoduje.

image

.

Wikimedia/

Ivan IV. zomrel vo veku 53 rokov v roku 1584 počas šachovej partie a bol pochovaný v katedrále Archanjela v ruskom hlavnom meste.

Po zavraždení jeho dediča Ivana Ivanoviča sa cárom stal jeho druhý syn Feodor Ivanovič. Ten sa o politiku nezaujímal a zomrel bezdetný, čím ukončil dynastiu Rurikovcov a uvrhol Rusko do obdobia krízy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 05:02