Žena pri pôrode dvakrát zomrela.X/Livelancs/
StoryEditor

Žene sa počas pôrodu dvakrát zastavilo srdce, zomrela. Po hroznom zážitku si spomína na to, čo sa v tých momentoch dialo

Michal Čiernik05.06.2024., 11:00h

Že je pôrod, aj napriek modernej medicíne, stále extrémne nebezpečný, môže potvrdiť matka, ktorej sa počas jej druhého pôrodu dvakrát zastavilo srdce.

Lajkuj Brainee.sk na

Keeley Wilson prežila pri pôrode svojej druhej dcéry extrémny zážitok. Pri dobrovoľnom cisárskom reze kvôli komplikovanému prvému pôrodu, doslova dvakrát zomrela.

Akonáhle chirurg začal so zákrokom, Keeley začala strácať vedomie. Všimla si ako sa EKG čiara na prístroji, ktorý sleduje srdcový tep pacienta vyrovnala, a v ušiach sa jej ozývalo dlhé pípanie čo signalizovalo, že sa jej zastavilo srdce.

image

Nie, nejde o scenár amerického filmu. V oblakoch sa narodilo dieťa, na svet ho priviedol pilot lietadla

„Mojou poslednou spomienkou bolo, že som videla ako sa čiara na prístroji vyrovnala a počula som to dlhé pípnutie. Potom si pamätám, ako anestéziológ stál nado mnou a dookola hovoril moje meno,“ prezradila podľa Ladbible.

Na dve minúty 36-ročná Britka nadobudla vedomie, no následne znovu omdlela a zobudila sa až na plač svojej dcéry. Pri tejto zástave srdca však museli lekári použiť defibrilátor a žene pichnúť adrenalín. „Myslím, že je fér povedať, že som vtedy zomrela dvakrát,“ povedala Keeley.

Zlomené rebrá

Po pôrode jej spravili röntgen hrudníka a oznámili jej, že má zlomené rebrá v dôsledku resuscitácie. Celé mesiace následne bojovala s bolesťou a traumou. Cisársky rez by som zvládla, ale so zlomenými rebrami som trpela agóniou,“ vysvetlila žena, ktorá niekoľko mesiacov nemohla poriadne svoju dcéru držať na rukách. „Nemohla som zodvihnúť svoje dieťa a dokonca ma bolelo, že mi ležala na hrudi,“ priznala Keeley.

Niekoľko týždňov po narodení sa stretla s lekármi, ale nikto nevedel vysvetliť, prečo jej srdce prestalo biť. Keeley však po tomto incidente začala trpieť posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Trpela úzkosťou a pravidelnými nočnými morami. „Bola som emocionálne traumatizovaná asi šesť mesiacov. Nikdy predtým som nemala žiadne iné problémy s duševným zdravím, ale toto mi spôsobilo skutočnú úzkosť,“ zaspomínala Keeley, hrdá matka teraz trojročnej dcéry Sophie a 14-ročnej Myi.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 00:32