HodnotenieBrainee X Canva/
StoryEditor

Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko

Nikola Michalkova20.04.2024., 10:00h

Nová štúdia zistila, že pre úspech v škole je dôležité, aby si bol v abecede na správnom mieste.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskum vedcov z Michiganskej univerzity priniesol šokujúce zistenia. Študenti, ktorým priezvisko začína na písmená nachádzajúce sa na konci abecedy, majú podľa nich horšie známky.

Postavenie v abecede má vplyv

Autori štúdie zistili, že za horšie študijné výsledky môže program, ktorý je najrozšírenejší v Spojených štátoch pod názvom Canvas. V Česku je známy pod názvom Bakaláři. „Nižšie hodnotenie je totiž spôsobené skreslením postupného známkovania a východiskovým nastavením abecedného poradia študentov v tomto systéme,“ píše sa na portáli ČT24.

image

STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku

Okrem toho sa ukázalo, že študenti, ktorí sú v abecede nižšie, od svojich učiteľov často dostávajú výrazne negatívnejšie komentáre. „Strávili sme veľa času premýšľaním o tom, ako zariadiť, aby sme mali spravodlivé a presné známkovanie, preto ma tieto výsledky prekvapili,“ vyjadril sa spoluautor štúdie, docent John Li.

„Keď sme sa detailne pozreli na dáta, došlo nám, aký veľký rozdiel je spôsobený rozložením priezvisk v abecede.“ Výskumníci zbierali dáta od roku 2014 do roku 2022. Aj napriek tomu, že ide o dáta z jednej univerzity, vedci sú presvedčení, že sa výsledky dajú zovšeobecniť aj na iné univerzity, ktoré fungujú na rovnakom princípe, v ktorom sú študenti zoradení podľa abecedy.

image

Školáci

Shutterstock

Výsledky

Výskum odhalil, že kvalita hodnotenia klesá, keď učitelia známkujú viacero úloh. Spoulautorka Helen Wangová hovorí, že študenti, ktorých mená začínajú na písmená A, B, C, D alebo E,dostali o 0,3 bodov vyššiu známku zo sto možných bodov. Študenti, ktorých priezvisko začína na konci abecedy,zas dostali o 0,3 bodov nižšiu známku.

Wangová ale našla aj ďalší dôkaz, ktorý túto teóriu potvrdzuje. Niektoré skupiny žiakov sú totiž v systéme radené opačne. To znamená, že študenti na začiatku abecedy majú podobne horšie výsledky, ako by mali v štandardnom poradí žiaci nachádzajúci sa na konci abecedy.

image

Tieto základy biológie musí ovládať každý. Učia sa ich totiž žiaci základnej školy, pozor na chytáky

A hoci sa rozdiel môže zdať ako malý, autori tvrdia, že môže dokázať ovplyvniť výsledné známky u tých študentov, ktorí sa narodili so „zlým priezviskom“. A to zároveň môže vplývať aj na ich budúce uplatnenie sa v profesijnom živote.

Ako to riešiť?

„Tak trochu máme podozrenie, že jedným z hlavných faktorov, ktoré tento efekt spôsobujú, je únava. Pretože keď na niečom pracujete dlhšiu dobu, unavíte sa a potom začnete strácať pozornosť a vaše kognitívne schopnosti klesajú,“ vysvetľujú. To znamená, že učitelia, ktorí vypĺňajú hodnotenia svojich žiakov do tabuliek, sú na konci už unavení a to sa prejavuje aj na ich výkone.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:11