Si zvedavý, ako tvoj štvornohý miláčik vidí svet?X/Plosbiology
StoryEditor

VIDEO Si zvedavý, ako tvoj štvornohý miláčik vidí svet? Vedci vyvinuli softvér, ktorý dokáže napodobniť zvierací zrak

Michal Čiernik29.03.2024., 11:00h

Vedcom sa podarilo niečo, čo pre nás celé stáročia bolo záhadou. Konečne vieme, ako rôzne zvieratá vidia svet - a vyzerá to rozhodne inak ako u nás!

Lajkuj Brainee.sk na

Výskumníci z University of Sussex a Hanley Color Lab na Univerzite Georgea Masona vyvinuli kamerový softvér, ktorý ti umožňuje pozerať sa očami rôznych zvierat - od hmyzu až po vtáky.

image

Kam sa hrabe bolesť hlavy? Podľa najnovšej štúdie sa samice žiab hrajú na mŕtve, aby sa vyhli páreniu

Ukazujú tak farebný zvierací svet, ktorý je inak ľudskému zraku skrytý. Od UV žiarenia húsenice až po to, ako vtáci vidia tvoj opaľovací krém, tieto zábery ukazujú svet tak, ako ho ešte nikto nevidel. 

Farebné receptory

Vedci už dávno pochopili, že zvieratá majú v očiach rôzne sady farebných receptorov, píše Daily Mail. Tieto kombinácie fotoreceptorov umožňujú každému zvieraťu vidieť iné spektrum svetla, ktoré sa odráža od predmetov.

Takže zatiaľ čo ľudia sú obzvlášť dobrí vo videní zelených farieb, iné zvieratá môžu lepšie rozlišovať odtiene červenej alebo modrej. Niektoré zvieratá, ako sú včely a niektoré vtáky, majú dokonca fotoreceptory, ktoré dokážu zachytiť ultrafialové svetlo mimo viditeľného spektra človeka. 

Video zvieracieho zraku: 

Na demonštráciu nástroja sa zamerali na vtáky a včely, ale podľa vedcov by sa dal použiť na vytvorenie perspektívy akéhokoľvek zvieraťa s dostatočne podobným vizuálnym spektrom. To znamená, že by sa ich nový softvér mohol potenciálne použiť na znázornenie sveta zo psieho, mačacieho alebo dokonca rybieho pohľadu. 

Prepracovaný softvér

Videá vytvorili pomocou dvoch komerčne dostupných kamier, ktoré sa namontovali do na mieru zostrojeného zariadenia. Rozdeľovač lúčov následne rozdeľuje svetlo na viditeľné a UV spektrum a posiela jedno do každej kamery.

Videá sa potom znovu kombinujú pomocou softvéru, ktorý spracúva surové údaje takzvaných jednotiek vnímania, ako ich vedci nazvali, na vytvorenie rekonštrukcie zraku zvierat.

Pri testoch v porovnaní s laboratórnymi technikami táto metóda predpovedala vnímané farby s presnosťou 92 percent. Vedci dúfajú, že táto technika pomôže budúcim výskumníkom pochopiť, ako sa zvieratá orientujú v okolitom svete.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 20:33