Muž trpí syndrómom démonickej tváre.Facebook/ Victor J. Sharrah, X/Truth_media_en/
StoryEditor

Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete

Michal Čiernik29.03.2024., 12:00h

Tento zriedkavý zdravotný stav spôsobuje, že tváre ľudí okolo teba sa menia ako v zlom satanskom filme. Platí to však len pri živých ľuďoch. Tváre na fotografiách vidia ľudia s týmto syndrómom normálne.

Lajkuj Brainee.sk na

Muž z Tennessee sa jedného dňa zobudil a uvidel svojho spolubývajúceho s tvárou démona. Stalo sa to pred tromi rokmi a od vtedy sa Victorovi Sharrahovi zmenil život na hororový film.

Ústa jeho spolubývajúceho mala doširoka roztiahnuté, uši nasmerované nahor, šikmé oči a rozšírené nozdry. No keď vyšiel z domu, všimol si, že každý človek, ktorého minul na ulici, vyzerá rovnako.

image

Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie

Ukázalo sa, že Sharrah, ktorý má teraz 59 rokov, má zriedkavý stav nazývaný prosopometamorphopsia (PMO) alebo syndróm démonickej tváre. Do teraz bol zaznamenaný iba v 75 prípadoch a spôsobuje, že myseľ deformuje ľudské tváre ktoré vidíš.

Lekári si najprv mysleli, že si tento syndróm mohol profesionálny šofér spôsobiť silným úderom do hlavy, keď raz vystupoval z kamiónu. Podľa Sharraha to mohlo byť spôsobené aj tým, že štyri mesiace pred objavením syndrómov prežil možnú otravu oxidom uhoľnatým.

Chcel ísť na psychiatriu

Victor spočiatku spanikáril, keď sa zobudil a videl zdeformovanú tvár svojho spolubývajúceho. „Čo som to do pekla práve videl?“ Opísal svoj prvý deň s diagnózou pre The Times. „Bolo to ako z filmu, ako tvár démona,“ dodal.

Keď odišiel zo svojho bytu venčiť psa, každý človek, ktorého uvidel, mal tvár démona. Vtedy začal uvažovať, že navštívi psychiatrické oddelenie. „V tom momente som bol naozaj vystrašený. Chcel som sa dať vyšetriť,“ prezradil.

image

Muž z Tennessee sa jedného dňa zobudil a uvidel svojho spolubývajúceho s tvárou démona. Stalo sa to pred tromi rokmi a od vtedy sa Victorovi Sharrahovi zmenil život na hororový film.

Facebook/ Victor J. Sharrah/

PMO sa môže vyvinúť z poranenia hlavy, epilepsie, migrény alebo ischemickej mozgovej príhody – keď je zásobovanie mozgu krvou blokované, čo bráni mozgovému tkanivu získať kyslík a živiny, čo spôsobuje odumieranie mozgových buniek.

Porucha môže trvať len niekoľko dní alebo týždňov, ale v niektorých prípadoch, ako v tomto, môže skreslenie trvať roky. Victorova schopnosť vidieť skreslené tváre, keď sa pozerá na človeka, ale tváre na fotografiách či v televízii vidí normálne umožnila výskumníkom jedinečnú príležitosť vytvoriť dvojrozmerný obraz toho, čo ľudia so syndrómom démonickej tváre denne vidia.

„Naša správa je obzvlášť zaujímavá, pretože si môžeme byť istí, že skreslenia jeho vizualizácií presne odrážajú to, čo zažíva,“ povedal pre Dailymail profesor Dartmouth Brad Duchaine, spoluautor novej štúdie.

Zatiaľ čo obrázky replikujúce tváre démonov sú znepokojujúce, Sharrah priznal, že realita pozorovania ľudí, ktorú denne zažíva, je oveľa traumatickejšia, ako dokážu obrázky vyjadriť.

Nesprávne diagnostikovaná choroba

PMO bola dlho nesprávne diagnostikovaná ako schizofrénia. Lekári sa však domnievajú, že Victorova porucha by mohla súvisieť s problémom spracovania farieb, pretože tváre démonov sú výraznejšie, keď sa pozerá cez červený filter, ale menej výrazné, keď sa pozerá cez zelenú.

Sharrah dúfa, že jeho príbeh pomôže ostatným, ktorí v súčasnosti užívajú nesprávnu liečbu alebo ktorých stav nie je ešte diagnostikovaný. „Nechcem, aby ľudia užívali nesprávne lieky na nejaký psychický problém, keď majú len poruchu zraku,“ dodal pre The Times.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:21