Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca.Brainee/Canva/
StoryEditor

Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií

Michal Čiernik26.03.2024., 08:00h

Hodiny pred počítačom neničia len zrak, či chrbticu. Tím vedcov z Číny zistil, že ovplyvňujú aj funkčnosť mužských pohlavných orgánov.

Lajkuj Brainee.sk na

Problémy s erekciou nie sú nijako nezvyčajné, hlavne od určitého veku. V niektorých prípadoch sa však muži s týmito ťažkosťami stretávajú počas celého života.

image

Stručná história modrej tabletky. Viagru objavili náhodou, dnes ju užívajú desiatky miliónov mužov po celom svete

V niektorých prípadoch je problém do značnej miery psychologický, vyplývajúci zo stresu, viny alebo nízkej sebaúcty. V iných hrá hlavnú úlohu zlá životospráva, ktorá ovplyvňuje hladiny hormónov alebo priamo cievy, ktoré následne nedokážu dostatočne prekrviť penis.

Od počítača k impotencií

Výskum publikovaný v Andrology však zistil, že aj nadmerné množstvo času stráveného každý deň sedením, môže poznačiť tvoj sexuálny život. Nie všetky výskumy sa však v tomto smere zhodujú a vyvolávajú otázky, ako môže naša sedenie a relaxácia ovplyvniť mužskú erekciu.

Čínsky vedci v spomínanej štúdii preto použili techniku nazývanú Mendelovská randomizácia na identifikáciu súvislostí medzi sedavými voľnočasovými aktivitami – ako je šoférovanie, sledovanie televízie a sedenie pred počítačom – a pravdepodobnosťou erektilnej dysfunkcie.

Mendelovská randomizačná metóda skúma, ako určité správanie, prostredie alebo iné faktory vedú k špecifickým zdravotným výsledkom, a to skúmaním génov, ktoré tieto faktory vnímajú.

Pomocou údajov o genetických sekvenciách poskytnutých viac ako 220-tisíc záznamami z predchádzajúcich štúdií výskumníci hľadali podobnosti medzi genetickými zmenami spojenými so sedavými voľnočasovými aktivitami a anamnézou erektilnej dysfunkcie.

Na základe výsledných čísel zistili, že každý 72-minút strávených používaním počítača na voľnočasové aktivity sa zvýšila pravdepodobnosť erektilnej dysfunkcie viac ako trojnásobne.

Menej spermií

Ďalšie údaje ukázali, že trávenie viac času relaxovaním pred počítačom súviselo aj so zníženými hladinami hormónu zodpovedného za produkciu spermií.

Štúdia však nedokazuje, prečo môže pokles tohto konkrétneho jedného hormónu ovplyvniť funkčnosť mužských pohlavných orgánov. Vedci preto len špekulujú, že jeho nižšie hladiny by mohli nepriamo brániť uvoľňovaniu testosterónu.

image

Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie

Čo je však zaujímavé, výskum zistil zvýšenie rizika erektilnej dysfunkcie len v prípade sedenia pred počítačom. Sledovanie televízie alebo šoférovanie vo voľnom čase, podľa genetických údajov zo štúdie za problémy s erekciou nemôže.

Napriek tomu sedieť celý deň pred hocijakou obrazovkou nášmu telu určite neprospieva.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 04:25