Podľa týchto znakov zistíš, či sa radíš medzi inteligentných.Pixabay/geralt/
StoryEditor

Si naozaj inteligentný? Týchto sedem znakov ti napovie, do ktorej konkrétnej skupiny sa radíš

iDnes.cz31.07.2023., 12:00h

Ako rozpoznáš, že si múdrejší ako si myslíš? Psychológ Jan Urban sa rozhodol odhaliť pravdu o tvojej inteligencii. Výskumy totiž ukazujú, že väčšina ľudí je presvedčená, že sú inteligentnejší ako druhí. Mnohí z nich sa však mýlia. Ľudí, ktorí sú inteligentnejší ako ostatní, je približne len polovica. Sú však medzi nami aj takí, ktorí svoju inteligenciu podceňujú. Kam sa radíš ty?

Lajkuj Brainee.sk na

4.Rieš problémy iným spôsobom ako zvyčajne

Riešenie problémov je jedným z dôležitých znakov inteligencie. Ak si v ňom dobrý, nemusíš pochybovať o tom, že si aj inteligentní.

V prípade, že dokážeš riešiť problémy aj novým spôsobom alebo na základe kreatívnych nápadov, potom si pravdepodobne inteligentnejší, ako si myslíš.

V skutočnosti si mnohé problémy, najmä úplne nové, vyžadujú kombináciu kritického myslenia, kreativity a vynaliezavosti. Napriek tomu mnohí ľudia pristupujú k riešeniu týchto problémov, ako napísal Einstein, na základe rovnakého druhu myslenia, ktoré viedlo k ich vzniku. Efektívne riešenie problémov preto zahŕňa najprv zameranie sa na povahu problému, ktorý môže byť nový, a až potom zvažovanie, ako ho riešiť.

5.Empatia

Schopnosť vcítiť sa do pocitov druhých sa často považuje "len" za prejav emocionálnej inteligencie. V skutočnosti je však kľúčovou zložkou uvažovania. Ak sa dokážete vcítiť do druhých, pochopiť ich túžby a pocity a komunikovať s nimi citlivým a chápavým spôsobom, ste múdrejší, než si myslíte.

Empatia zahŕňa vhľad, intuíciu a schopnosť reagovať na nové podnety, čo sú všetko dôležité znaky inteligencie. Okrem toho ľudia so silnou empatiou bývajú vyhľadávaní, ľudia sa im radi zverujú, prichádzajú za nimi po radu a prinášajú im nové návrhy. Nenechaj si teda od nikoho nahovoriť, že empatia je slabosť. Je znakom sily a inteligencie, na ktorú by si mal byť hrdý.

6.Humor

Smiech je nielen jedným z najúčinnejších liekov, ale aj znakom inteligencie. Platí to najmä vtedy, keď sa dokážete zasmiať sami na sebe, a dokonca vnímať situácie, ktoré ostatní nepovažujú za humorné. Je to jeden zo znakov kreativity, schopnosti myslieť mimo zaužívaných pravidiel alebo spochybňovať pravidlá, ktoré už nedávajú zmysel.

Ak zistíš, že sa smeješ často, rád a často so sklonom k irónii a že dokážeš rozosmiať aj ostatných, potom je to nepochybne jeden zo znakov tvojej inteligencie, ktorý by si si mal vážiť.

7.Myšlienky, ktoré vyjadruješ, sú tvoje vlastné

Sú to myšlienky alebo názory, ku ktorým si dospel sám, na základe tvojej schopnosti myslieť nezávisle a "autenticky".

Ak si schopný triediť, štruktúrovať a vyjadrovať myšlienky, ku ktorým si dospel, jasným spôsobom, bez toho, aby ťa zmiatlo, že sú tvoje vlastné a nie niekoho iného, potom máš jednu z najmenej častých foriem inteligencie.

Všetky tieto schopnosti si vyžadujú nielen tvoj vlastný prehľad a úsudok, ale aj schopnosť klásť otázky, vidieť veci z viacerých perspektív a zbierať vlastné skúsenosti.

Uvedené návyky nemožno považovať za definitívne prejavy, ukazovatele alebo dokonca miery inteligencie. Nepochybne však svedčia o inteligencii. Ich rozvíjanie ti navyše pomôže vyhnúť sa tomu, aby ťa nahradila umelá inteligencia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. október 2024 09:20