Formácie oblakov Asperitas privádzajú ľudí do úžasu aj zdesenia.Youtube/ Alex Schueth/
StoryEditor

Najnovší typ oblakov už roky desí internetovú komunitu. Zoznám sa s hrozivo vyzerajúcim Asperitasom

mor28.05.2023., 16:00h

Tých, ktorí majú večne hlavu v oblakoch, možno tieto fotky nijako neprekvapia a už sa s nimi stretli. Pre väčšinu však ide stále o jedinečný prírodný úkaz - rovnako desivý ako úchvatný.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ľudia o oblakoch veľa premýšľajú, a to až natoľko, že sú schopní rozpoznať oblak, ktorý nezodpovedá žiadnemu oficiálnemu popisu. Gavin Pretor-Pinney, ktorý založil spoločnosť The Cloud Appreciation Society, je jedným z týchto ľudí, uvádza sa na webe magazínu LadBible.

Pretor-Pinney toho o oblakoch vedel toľko, až sa stal osobou prvého kontaktu pre tých, ktorí boli taktiež nadšencami do oblohy a nevedeli pomenovať oblaky, ktoré zachytili na fotkách. 

image

Zo zimy rovno do horúčav. Na jar a jeseň zabudnime, varuje klimatológ

Ako oceánske vlny

Na záberoch videa je jasne vidieť, ako sa oblaky prelievajú. Vyzerá to takmer ako sledovanie oceánskych vĺn, len inverzne. Práve podobnosťou k morským vlnám si aj vyslúžili oficiálny názov „Undulatus asperatus“.

Pretor-Pinney sa roky snažil, aby bol tento typ oblakov oficiálne uznaný. Jeho vytrvalosť sa vyplatila až v roku 2017, keď Svetová meteorologická organizácia zaradila oblak do aktualizovanej verzie svojho medzinárodného atlasu oblakov, pričom názov upravila na „Asperitas“.

Pretor-Pinney v rozhovore pre The Verge opísal formácie na oblohe nasledovne: „V základni mrakov sa dajú vidieť vlny, tie sú hladké alebo posiate menšími útvarmi, niekedy klesajú do ostrých bodov, celé to vyzerá akoby ste zdola pozerali na morskú hladinu.”

Krásna a desivá príroda

Rôzne úrovne osvetlenia a hrúbky oblakov môžu viesť k dramatickým vizuálnym efektom. Po zhliadnutí záberov oblakov Asperitas, ktoré zdieľal YouTuber Alex Schueth, jeden používateľ internetu povedal, že to v ňom vyvolalo pocit, že „žijeme v podmorskom svete“, zatiaľ čo ďalší dodal: „Príroda je krásna a zároveň desivá.“

image

Chýba ti poriadna zima alebo už túžiš po slnkom zaliatych destináciách? Pozri si výber lacných tipov na lety priamo z Bratislavy

Po ich pridaní do medzinárodného atlasu oblakov Pretor-Pinney poznamenal, že „Asperitas bol prvýkrát identifikovaný pomocou občianskej vedy, ktorú umožnili moderné technológie. Keď nám členovia Cloud Appreciation Society pošlú fotografie zaujímavých formácií z celého sveta, je možné rozpoznať vzory.”

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:53