Celosvetový výpadok hélia ohrozuje chod pre medicínu nepostrádateľnej magnetickej rezonancie.Youtube/science Museum/
StoryEditor

Svetu dochádzajú zásoby kvapalného hélia. Lekári sa boja katastrofy, ohrozené môžu byť životy ľudí po celom svete

mor06.11.2022., 14:30h

O jeho využití sa toho veľa nepovie, poznáme skôr jeho účinok na hlasivky. No magnety, ktoré obsahujú zariadenia magnetickej rezonancie, udržuje v chode práve extrémne chladné kvapalné hélium. Bez týchto prístrojov sa medicíne výrazne sťaží schopnosť pomáhať pacientom.

Lajkuj Brainee.sk na

Snímky, ktoré zhotovuje magnetická rezonancia, majú vysoké rozlíšenie a lekárom tak umožňujú vidieť dôležité detaily v tele, ktoré nezobrazí ani röntgen. No globálna zásoba tohto vzácneho plynu sa zmenšuje a riziko, že prístroje tak budú neschopné prevádzky sa zvyšuje. 

Magnetická rezonancia na svoj chod potrebuje približne 2000 litrov extrémne chladného kvapalného hélia. Magnety totiž fungujú len v prípade, že sú dostatočne schladené. Hélium, žiaľ, nie je obnoviteľným prvkom a jeho zásoby sa nachádzajú len hlboko v zemskej kôre. Nemocnice teda už teraz plánujú ako by sa zaobišli v prípade jeho náhleho výpadku.

Problémy u ruského dodávateľa

Kvôli aktuálnym geopolitickým konfliktom je ešte nedostupnejším, keďže jeho veľké zásoby sa nachádzajú práve v Rusku. Jeho najväčší nedostatok pociťujú najmä v USA, konkrétne v Texase, kde sa federálna rezerva zmenšuje najmä kvôli snahe previesť kompletne celé zdravotníctvo do rúk súkromných spoločností. 

Kvôli požiaru v jednej z najväčších ruských spoločností na ťažbu hélia sa jeho množstvo na svetovom trhu ešte výraznejšie prepadlo. Rusko totiž predstavuje až tretinu svetového exportu tohto plynu. Navyše kvôli vojne, ktorú Rusko vedie s Ukrajinou, zastavilo export do USA. Našťastie zvyšní dodávatelia, ktorí na trhu fungujú, výrazne obmedzujú prístup iných ako zdravotníckych zariadení ku kúpe hélia. Cena vzácneho plynu medzičasom stúpla o 30 percent. 

„Pravdepodobne už nebudeme nafukovať balóny v obchode so suvenírmi,” vyjadrila sa pre NBC News Donna Craft, regionálna manažérka spoločnosti, ktorá dodáva hélium pre približne 4000 nemocníc.

image

Celosvetový výpadok hélia ohrozuje chod pre medicínu nepostrádateľnej magnetickej rezonancie.

Youtube/science Museum/

Život zachraňujú prístroje

Vďaka snímkam z magnetickej rezonancie môžeme detailne nahliadať do orgánov, kostí aj tkaniva. Je tak nevyhnutným zariadením, ktoré využíva moderná medicína. Pomáha tak diagnostikovať mozgové nádory, mŕtvice, poranenia miechy, ochorenia pečene aj iné druhy rakoviny.

Oproti röntgenu majú naviac tú výhodu, že sú fyziologicky indiferentné a nezávadné. Na svoju prácu využívajú magnetické a rádiové vlny. Na základe nich prístroj potom vykreslí 3D model toho, čo skúma. Odborníci odhadujú, že zariadenie počas celej svojej životnosti spotrebuje približne 10-tisíc litrov tekutého hélia, pričom životnosť je cca 13 rokov. 

Nenahraditeľný atóm

Žiaľ, žiaden iný prvok okrem hélia nie je v kvapalnej forme taký studený, že by vyhovoval náročným potrebám magnetov v magnetickej rezonancii. Neexistuje tak žiadna iná alternatíva. Výrobcovia týchto zariadení však reagujú na zmenené podmienky a vytvárajú prístroje, ktoré spotrebúvajú oveľa menej tohto prvku.

Výrobca Siemens predstavil trhu zariadenie, ktoré spotrebuje len 0,7 litra hélia a je 1,4-krát efektívnejšie, píše sa na CNN News. Nebude však ľahké nahradiť tisícky už používaných strojov s hmotnosťou pohybujúcou sa okolo 50 ton. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. október 2024 12:29