WebkameraBrainee X Canva/
StoryEditor

Máš pocit, že sa ti niekto nabúral do webkamery? Takto jednoducho zisíš, či si paranodiný, alebo máš pravdu

Jakub DvořákiDnes.cz17.05.2024., 12:15h

To, že webová kamera a mikrofón v počítači môžu slúžiť nielen na účely, pre ktoré boli vytvorené, je holý fakt. Než začneš zariadenie naplno využívať, zisti si, či je z tohto pohľadu bezpečné. V článku prinášame praktické tipy.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď sa kybernetické hrozby neustále vyvíjajú a stávajú sa dokonalejšími a zložitejšími, existujú tiež jednoduché kroky, ktoré ti pomôžu ochrániť seba aj dáta. Napríklad k počítaču pripojená alebo v notebooku zabudovaná webová kamera a mikrofón sú dve zariadenia, ktoré sa dajú teoreticky ľahko zneužiť. Určite si niekedy počul o tom, že sa k nim môže pripojiť ktokoľvek a využívať ich bez tvojho vedomia. Nebudeme zastierať, že to skutočne možné je, ale nie je to až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. A už vôbec to nedokáže každý, píše sa na portáli iDnes.cz.

K webkamere či mikrofónu sa dá získať prístup. Deje sa tak na úrovní zabezpečenia a oprávnenia. Záleží na tom, komu je oprávnenie udelené alebo kto ho môže na základe prelomenia bezpečnosti ovládať. Ako mobilný telefón, tak tablet alebo notebook disponujú kamerami a mikrofónmi, ktoré ti umožňujú fotiť, natáčať videá a komunikovať. Zároveň ale predstavujú potenciálnu cestu k zneužitiu dát a súkromia. Preto sa v posledných rokoch aj ich zabezpečenie zlepšilo, a to dokonca natoľko, že pred použitím trvajú na udelení povolení na využívanie.

image

Umelej inteligencie sme sa pýtali, ako zaujať na prvom rande. Aké rady má sexistický ChatGPT pre nezadaných?

Kontrola prístupu aplikácií

V praxi si si teda všimol, že pokiaľ chceš s niekým v počítači zahájiť videohovor, operačný systém sa ťa opýta, či chceš povoliť využívať webovú kameru a mikrofón. Akonáhle súhlas udelíš, dáš tým danej aplikácii oprávnenie zariadenie využívať. To je v poriadku, len je vhodné s tým počítať. Lenže ako si pamätať, ktorým aplikáciám si súhlas udelil? Dobré je, že si to pamätať nemusíte, dá sa to ľahko zistiť. V nastaveniach sa nachádza možnosť, kde si tieto oprávnenia môžeš pozrieť a tiež aj hromadne zakázať. Prejdi si všetky zobrazené aplikácie a skontroluj si, či majú alebo nemajú mať prístup ku kamere. Mohla by sa tu nachádzať aj taká, pri ktorej by ste to nepredpokladali alebo to nedáva zmysel.

Prečo by, dajme tomu, aplikácia na počúvanie hudby mala mať prístup k webovej kamere? Ak niečo také odhalíš, zisti, či je z bezpečnostného hľadiska aplikácia v poriadku. Stačí si o nej vyhľadať informácie na internete. pokiaľ nájdeš, že predstavuje riziko, pravdepodobne ju niekto môže využiť na nekalé účely. Ide o možnosť, keď je špeciálne vytvorený program, ktorý sa tvári, že je užitočný, využívaný na niečo iné – sledovanie prostredníctvom webkamery. Na druhej strae mohol byť legitímny a len je napadnutý malwarom, ktorý do nej ukryli hackeri.

Veľmi vítanou možnosťou je skontrolovať nedávnu aktivitu. Pozrieť sa na to, ktoré aplikácie mali počas posledných siedmich dní prístup k tvojim zariadeniam.

Kontrola prístupu browseru

Okrem aplikácií môžu k webkamere aj mikrofónu rovnako pristupovať aj internetové prehliadače. Pokiaľ k tomu udelíš súhlas, aj browsery môžu využívať zariadenia na videohovory prostredníctvom nejakej konkrétnej webovej stránky. Je to jedna z vlastností a jedna z požiadaviek užívateľov. Rovnako ale predstavuje potenciálny problém. Preto je vhodné aj tu oprávnenie kontrolovať. Dá sa to tiež skontrolovať v nastaveniach.

image

Webkamera

Brainee X Canva/

Pozor na zadné dvierka

Ak si vykonal kontrolu a oprávnenia súhlasí s tými, ktoré by si chcel udeliť, môžeš si vydýchnuť. S najväčšou pravdepodobnosťou tvoja kamera či mikrofón nie sú zneužívané. Nikdy si ale nemôžeš byť na sto percent istý, že to skutočne tak je. Veľmi šikovní útočníci totiž dokážu v rade prípadov obísť bezpečnostné mechanizmy a rovnako upravovať oprávnenia podľa seba. A to nielen priamo v počítači, ale aj na diaľku prostredníctvom internetu.

Na to, aby tak mohli urobiť, potrebujú najskôr napadnúť a ovládnuť operačný systém. Preto je nevyhnutné, aby zariadenia boli vybavené antivírusovým programom. Tieto bezpečnostné funkcie v reálnom čase monitorujú a kontrolujú rôzne veci vrátane pokusov o napadnutie alebo narušenie integrity operačného systému. Takže pokiaľ by sa niekto pokúsil napadnúť počítač, mal by si o tom vedieť. Rozhodne ale nie je neomylný. Navyše niektoré aktivity môžu byť tak dobre vytvorené, že sa môžu vydávať za legitímne. Takže napríklad aplikácia, ktorá vôbec nepotrebuje mať prístup ku kamere, ju môže využívať, a samozrejme antivírus to nebude považovať za nič zlé.

LEDky a hardwarová deaktivácia

Spoliehať sa len na zabezpečenie nie je možné. Preto ďalším obranným mechanizmom v prípade webkamery a mikrofónu je ešte jedna vec. Webové kamery majú na sebe prítomnú LEDku, ktorá sa rozsvieti v prípade, že je používaná. Tak sa dá bezpečne detegovať, že je v online stave.

image

Ako nenaletieť podvodníkom na Airbnb? Máme pre teba podrobný návod, na tieto veci si musíš dať pozor

LEDka sa dá ale za istých okolností znefunkčniť. Takže pokiaľ si chceš byť stopercentne istý, že k zneužitiu nedochádza, potom je najjednoduchšie odpojiť sa od počítača. V prípade notebookov to ale nejde jednoducho. Aj preto sa pre webkamery predávajú rôzne kryty. Alebo ju jednoducho môžeš prelepiť. V prípade mikrofónu sa ale nič také urobiť nedá.

Záver

Ako je vidno, postarať sa stopercentne o to, aby nikto nezneužil tvoju kameru alebo mikrofón, sa dá len ich odpojením, respektíve hardwarovým vyradením z činnosti. V ostatných prípadoch je nutné spoliehať sa na to, že počítač je dostatočne chránený a zabezpečený. V neposlednej rade je vhodné udelenie prístupov z času na čas kontrolovať. Alebo tak urobiť v prípade podozrenia.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 20:28