The Minimal PhoneGlobal Update/Youtube
StoryEditor

Späť do mobilného praveku. Tento model ťa chce vyliečiť z používania smartphonov

Ondřej MartinůiDnes.cz11.02.2024., 12:00h

Startupová novinka chce zatočiť s neustálym rozptyľovaním sa u moderných smartphonov. The Minimal Phone je minimalistické riešenie pre tých, ktorí potrebujú mať vo vrecku predovšetkým efektívny komunikačný nástroj, ale inak nič viac.

Lajkuj Brainee.sk na

Ponuka pre tých, ktorým pripadajú smartphony príliš komplikované a rozptyľujúce zariadenia, je väčšinou obmedzená na klasické tlačidlové telefóny. Pokiaľ sa ale nechceš obmedzovať len na funkciu volania a SMS, potom je výber celkom zložitý. Určitým riešením by mohol byť The Minimal Phone od startupovej spoločnosti The Minimal Company, ktorá chce na trh dodať mobil, ktorý na jednej strane spĺňa nároky na smartphonový detox, ale zároveň stále ponúkne zaujímavý mix funkcií, píše sa na portáli iDnes.cz.

image

Apple aktívne pracuje na skladacom iPhone aj iPad. Existujú najmenej dva prototypy, kedy by sa mohli dostať do predaja?

Má vydržať dlhšie a nabiť sa za hodinu

Telefón má pomerne nezvyčajnú konštrukciu, ktorá ale určite zaujme nostalgiou po mobiloch značky BlackBerry. Displej zaberá podstatne menej čelnej plochy zariadenia na úkor qwerty klávesnice. Samotná obrazovka je čiernobiela typu e-ink, čo so sebou prináša výhody v podobe nízkej spotreby energie a skvelej čitateľnosti.

Práve dlhá výdrž takéhoto zariadenia je pre autorov zásadná, pretože k smartphonovému detoxu nepochybne patrí aj to, aby sme sa nemuseli tak často starať o nabíjanie. Integrovaná 4000mAh batéria by preto mala ponúknuť výdrž aspoň štyri dni, čo síce nie je nijak závratná hodnota, ale s bežným smartphonom sa na ňu aj tak dostaneš len výnimočne. Výrobca chce zároveň ponúknuť aj rýchle nabíjanie, do plného stavu bude stačiť hodina.

Mobil bude mať vlastný systém (MnmlOS), ktorý by mal byť schopný okrem volania a písania správ ponúknuť aj funkcie, ako sú napríklad písané poznámky, emaily, widgety a tiež aplikácie tretích strán. Na obrazovkách si môžeš všimnúť napríklad klienta pre taxislužbu Uber. MnmlOS bude každopádne musieť nejak nalákať vývojárov týchto služieb, aby vyrobili aj špeciálne aplikácie pre minimalistické rozhranie, čo určite nebude jednoduchá úloha.

Ohľadom zariadenia The Minimal Phone toho ešte veľa nevieme. Zariadenie zatiaľ prešlo len dizajnovým návrhom, čo znamená, že ešte nejakú dobu potrvá, než uvidíme skutočný prototyp a než si budeme môcť The Minimal Phone objednať. Pokiaľ sa skutočne na trh dostane, bude mať určite celkom unikátnu pozíciu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:02