Socha Dia v Olympii.X/evankirstel/
StoryEditor

Od Rodoského kolosu po visuté záhrady v Babylone. Takto by vyzerali podľa umelej inteligencie sedem divov starovekého sveta dnes

Michal Čiernik17.12.2023., 10:00h

Zo starovekých divov sveta stojí do dnes len jeden jediný, ostatné sme si doteraz pripomínať len z ilustrácií. Najnovšie nám však pohľad na dávno stratené monumenty priniesla umelá inteligencia.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstav si Diovu sochu či Alexandrijský maják, a ďalších starovekých divov sveta, ako by vyzerali, keby do dnes stáli. Z pôvodných siedmich prežil dnes len jeden, a to Veľká pyramída v Gíze. Ostatné sa časom stratili v dôsledku vojny, rozpadajúcich sa civilizácií a prírodných katastrof. 

Dnes ich však moderná technológia v podobe umelej inteligencie priviedla späť.

Veľká pyramída v Gíze 

Pred 5-tisíc rokmi na príkaz faraóna Chufua stavali pôvodne až 146 metrov vysokú pyramídu v Gíze údajne 20 rokov desiatky tisíc robotníkov. Pri tom každý, z 2,3 milióna kamenný blokov, váži v priemere 2,5 ton.

image

Veľká pyramída v Gíze 

X/evankirstel/

Ako jediná zachovaná relikvia zo siedmich divov sveta, je stále jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií na svete. Umelá inteligencia znovu vytvorila pyramídu v jej pôvodnej podobe a doplnila ju žiarivým bielym vápencom, ktorý sa medzičasom stratil.

image

Škola naliala peniaze do umelej inteligencie. Prijala chatbota na pozíciu riaditeľa, pomáhať mu bude človek

Visuté záhrady Babylonu

Podľa starovekých textov sa babylonské visuté záhrady pýšili prepracovanými terasami, nádhernými vodnými prvkami a plávajúcimi rastlinami. Príbehy sú však jediným dôkazom existencie tejto zázračnej oázy.

image

Visuté záhrady Babylonu

X/evankirstel/

Jeden text konkrétne tvrdil, že babylonský cisár Nabuchodonozor vybudoval záhrady v irackej provincii Babylon pre svoju manželku Amyitis. V žiadnom texte napísanom cisárom alebo jeho manželkou sa však o nich nenašla zmienka.

Podľa legendy sa záhrady mali nachádzať približne 80 kilometrov južne od Bagdadu v Iraku. Predpokladalo sa, že záhrady vznikli v roku 600 pred Kristom a časom boli doplnené o 20 metrov vysoké terasy.

Ak záhrady skutočne existovali, mali byť zrovnané so zemou po tom, ako ich v roku 539 pred n. l. dobyla Achajmenovská ríša.

Socha Dia v Olympii

Diova socha v Olympii bola 13 m vysoká socha, ktorú v roku 433 pred Kr. vytvoril grécky sochár Feidias.  Diovo telo bolo vyrobené z dreva, pričom ho pokrývali lupienky zo slonoviny, ktoré imitovali kožu. Vlasy a brada boli zo zlata a oči boli vytvorené z drahocenných drahokamov. 

image

Socha Dia v Olympii.

X/evankirstel/

Umelá inteligencia ho vytvorila aj z davom turistov, ktorí by ho dnes podľa všetkého denne navštevovali. Sochu Dia v roku 394 n. l. odviezli do Konštantinopolu, kde ju pri požiari paláca cisára Theodosia zničil oheň.

Alexandrijský maják

Najslávnejší maják v staroveku sa kedysi týčil až do výšky sto metrov na ostrove Faros. Ostrov ležal pred prístavom Alexandria a s pevninou bol spojený hrádzou. Bol vybudovaný tak dôsledne, že stál ešte vyše tisíc rokov. Jeho zložitú a precíznu architektúru sa snažila napodobniť aj umelá inteligencia.

image

Alexandrijský maják

X/evankirstel/

 V stredoveku bol maják vážne poškodený pri z, mnohých emetraseniach a v roku 1480 sa z jeho zvyškov postavila stredoveká obranná pevnosť. V jej útrobách je však do dnes vidno základy veže.

Zvyšné divy sveta, konkrétne Mauzóleum v Halikarnase, Rodoský kolos a Artemidin chrám v Efeze, tak ako si ho predstavuje AI, nájdeš v našej galérii.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:59