Nová aktualizácia prinesie do Messengeru množstvo noviniekMeta/
StoryEditor

Úprava odoslaných správ či fotky v HD kvalite. Nová aktualizácia prinesie do Messengeru množstvo noviniek

Ondřej MartinůiDnes.cz10.12.2023., 10:13h

Populárna chatovacia aplikácia Messenger od Facebooku sa čoskoro dočká poriadne veľkej aktualizácie, ktorá do nástroja pridá hneď niekoľko nových a užitočných funkcií.

Lajkuj Brainee.sk na

Šifrovanie správ

Správy poslané cez Messenger budú s aplikovaním aktualizácie zašifrované takzvane koncovo (end-to-end encryption, E2EE). To znamená, že teraz už šifrovanie a dešifrovanie odoslaných a prijatých správ majú na starosť iba zariadenia oboch komunikujúcich účastníkov a k šifrovaciemu kľúču nemá prístup nikto iný, vrátane služby samotnej.

image

Frajerovi pípal mobil vždy, keď ma oslovil. Žena menom Siri si kvôli Apple asistentovi musela zmeniť meno

Koncové šifrovanie správ je v Messengeri možné už mnoho rokov, Meta túto funkciu do aplikácie pridala v roku 2016. Funkcia sa doteraz volala „Tajná konverzácia“ a ponúkala aj niekoľko možností navyše. Lenže v takom prípade bolo vždy nutné šifrovanie manuálne zapnúť. S príchodom aktualizácie budú koncovému šifrovaniu podliehať všetky správy zaslané cez Messenger a aj všetky hlasové hovory.

Na šifrovanie správ používa Messenger nástroj Signal Protocol, spoločne s Labyrinth Protocol, ktorý si firma vyvinula sama. Meta si však vyhradzuje jednu situáciu, kedy k tvojim správam dostane prístup, a to v prípade, že ty sám sa rozhodneš správy službe sprístupniť tým, že nahlásiš nejakú chybu či nekalú činnosť. Spoločne so šifrovaním sa spájajú ďalšie funkcie, ku ktorým získaš prístup.

Úprava odoslaných správ

Určite sa ti niekedy stalo, že si odoslal správu a okamžite si všimol nejaký škaredý preklep či nejasnú formuláciu textu. V takýchto situáciách si doteraz mal iba možnosť akceptovať chybu, alebo celú správu zmazať, pričom druhý človek uvidel, že si niečo z konverzácie vymazal. Teraz však konečne dostaneš možnosť odoslanú správu upraviť.

image

Úprava odoslaných správ

Meta/

Meta stanovila časový limit pre úpravu správy na 15 minút. Po túto dobu bude možné dlho podržať prst na správe a zvoliť možnosť „upraviť“. Potom správu môžeš ľubovoľne meniť, avšak príjemca dostane upozornenie, že správa bola upravená.

Miznúce správy

Miznúce správy sa dostávajú do klasických konverzácií. Doteraz si ich mohol nájsť iba v spomínanom „Tajnom režime“, vďaka šifrovaniu všetkých konverzácií už môžu byť kdekoľvek. Ide o jednoduchú funkciu, ktorá ti dovolí nechať odoslanú správu po nejakej dobe zmiznúť. A pokiaľ ti dorazí nejaká správa s nastavenou dobou zmiznutia, budeš o tom u takého obsahu informovaní.

image

Miznúce správy

Meta/

Doba, po ktorej môžeš nechať správu zmiznúť, je až 24 hodín. Messenger však nezabráni tomu, aby si dotyčný tvoju prijatú správu s nastaveným zmiznutím nevyfotil. V prípade, že vytvorí snímku obrazovky, aplikácia ti to bude schopná nahlásiť.

Prečítané? Neprečítané?

Messenger tiež s novou aktualizáciou dovolí ľuďom nastaviť si, či budú prichádzajúce správy označené ako prečítané, ak si ich zobrazia. Meta uvádza, že táto funkcia má vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí si vážia svoje súkromie a dovolia im mať pod kontrolou situácie, v ktorých si neželajú, aby druhá strana vedela, že si ich správy už zobrazili.

Vylepšené fotky a hlasové správy

Meta uvádza, že ľudia cez Messenger denne pošlú cez 1,3 miliardy fotografií a videí. Preto služba pristúpila ku kroku, ako ich vylepšiť a sprehľadniť. Fotografiu teraz bude služba schopná prenášať v HD kvalite, poslanie viacerých fotiek bude mať v konverzácii novú podobu a tiež si budeš môcť lepšie vybrať, na ktorú fotografiu zo zaslanej skupinky súborov budeš chcieť reagovať.

image

Vylepšené fotky

Meta/

Rovnako tak sa vylepšení dočkajú aj hlasové správy. Po novom budeš môcť prehrávanie hlasových správ zrýchliť, a to na 1,5 alebo dvojnásobnú rýchlosť. Pokiaľ prerušíš prehrávanie, služba si zapamätá, kde si prestal pre prípad, že si budeš chcieť prehrávanie zase spustiť.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:40