Zásnubný prsteň nemusí dať len muž ženeUnsplash/Austin Pacheco
StoryEditor

Čoraz viac mužov dostáva od žien zásnubné prstene. Trendu podľahli aj celebrity, klenotníctva zažívajú nový boom

ČTK01.03.2024., 12:30h

Zásnubné prstene pre mužov sú bežnou praxou vo viacerých krajinách vrátane Čile, Švédska a Brazílie, kde šperk tradične slúži aj ako snubný prsteň. Vo väčšine západného sveta ich ale dostávajú iba ženy. To sa však mení, píše BBC.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre nedostatok zásnubných prsteňov pre mužov niektorí z nich podľa newyorského klenotníctva Eternate namiesto toho nosia tradičné snubné prstene. Teraz ale firmy všetkých veľkostí začínajú dopyt chápať a predstavujú kolekcie zásnubných prsteňov špeciálne pre mužov, píše BBC.

Spoločnosť Eternate uviedla na trh svoj vlastný rad v januári. Okrem toho mnoho významných značiek pôsobiacich na svetových trhoch - vrátane Tiffany a Brilliant Earth - predstavilo návrhy zamerané na mužov, často širšie krúžky s diskrétnejšími umiestnenými diamantmi ako ich ženské náprotivky. Rovnako ako prstene pre ženy sa môžu pohybovať v rádoch tisícok dolárov.

image

Bývalá kráľovná získala dánskeho Oscara za film o zvádzaní. Popri panovníckych povinnostiach ušila desiatky kostýmov

Segment rastie

Dopyt po pánskych zásnubných prsteňoch bol ešte pred siedmimi rokmi takmer nulový, uvádza výkonný riaditeľ londýnskeho internetového predajcu diamantov 77 Diamonds Tobias Kormind. Dnes odhaduje, že tvorí jednu z tridsiatich objednávok na zákazku od mužov, ktorí hľadajú prstene s diamantmi alebo drahými kameňmi. „Stále to nie je hlavný produkt,” hovorí, „ale rozhodne sa zdá, že rastie”.

Odborníci z radov predajcov šperkov tvrdia, že gejovia boli jedni z prvých zákazníkov, ktorí vyhľadávali zásnubné prstene pre mužov. „Homosexuálne páry sa skutočne snažili definovať svoje vlastné zásnuby a svadby a nájsť spôsob, ako vyjadriť svoj záväzok jeden druhému,” hovorí Joshua Sherman, riaditeľ marketingu spoločnosti Grown Brilliance, ktorá sa zameriava na laboratórne pestované diamanty.

Tento trend sa však rozšíril. Niektoré veľmi známe celebrity, vrátane Eda Sheerana, Ryana Reynoldsa, Brooklyna Beckhama a Michaela Bublého, sa rozhodli označiť svoje vlastné zásnuby prsteňom a niekedy ich po svadbe nosia spolu s prsteňom snubným.

Záväzok aj na mužovej strane

Čiastočne spolu s prudko rastúcim trhom s inkluzívnou a genderovo neutrálnou módou si šperky vo všeobecnosti obľúbilo viac mužov. V spoločnosti Eternate podľa jej vyhlásenia v roku 2021 tvorili pánske šperky 7,2 percenta celého predaja. Dnes sa toto číslo blíži k 15 percentám. V spoločnosti Grown Brilliance rastie predaj pánskych šperkov dvakrát rýchlejšie ako predaj dámskych radov.

Niektorí ľudia tiež s vývojom spoločenských postojov spochybňujú tradičnú symboliku zásnubného prsteňa. Generálny riaditeľ newyorského klenotníctva Le Vian Eddie LeVian opisuje prax pánskeho zásnubného prsteňa ako odraz meniacej sa dynamiky vo vzťahoch a láske. Sám nosí zásnubný prsteň. „Ako manžel, ktorý hrdo nosí svoj diamantový zásnubný prsteň, ktorý mi pred 38 rokmi darovala moja žena Miranda, som bol priamym svedkom rastúceho prijatia tejto praxe,” hovorí.

Kalifornská odborníčka na randenie Talia Korenová, ktorá vedie podcast Dating Intentionally, dala svojmu terajšiemu snúbencovi zásnubný prsteň asi týždeň po tom, ako ju požiadal o ruku. „Naozaj nechápem, prečo v heterosexuálnom vzťahu žena prsteň nosí, ale muž nie,” hovorí. „Prečo by muž nemohol mať pred svadbou symbol záväzku na svojej strane,” dodáva.

image

Počul si už o smart prsteňoch? Najnovšie si budeš môcť zaobstarať aj jeden od Samsungu

Dôležitý šperk

Korenová osobne nepozná nikoho ďalšieho, kto by sa rozhodol darovať zásnubný prsteň mužovi, no na základe jej pozorovania sa zdá, že niektoré páry o to majú záujem. Domnieva sa, že chcú zosúladiť vlastný proces zasnúbenia so svojimi hodnotami. Hovorí tiež, že odkedy dala svojmu snúbencovi prsteň, sa na ňu niektoré ženy obrátili s tým, že to bol skvelý ťah. Nie všetky s tým však súhlasia - niektoré jej sledujúce na sieti Instagram sa nad týmto nápadom pohoršovali.

Mnohí šperkári veria, že sa táto prax bude rozširovať - a že sa stane hlavným prúdom, najmä s tým, ako si ju osvojí viac ľudí, vrátane celebrít. „Pre mnoho párov sa stal dôležitým šperkom,” povedala odborníčka z kanadskej svadobnej publikácie The Kit Alison McGillová.

A dôležitý je podľa LeViana fakt, že rastie aj dopyt, čo znamená, že rastú tiež tržby. „Z obchodného hľadiska predstavuje vzostup pánskych zásnubných prsteňov lukratívnu príležitosť pre klenotníkov i podnikateľov. S rastúcim trhom, ktorý túži objavovať nové prejavy lásky a záväzku, existuje obrovský potenciál pre uspokojenie rôznorodého vkusu a preferencií,” hovorí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 21:34