SvadbaMária Petrisková
StoryEditor

Tínedžeri sú zaslepení láskou, 30-tnici sa nechcú prispôsobovať. Existuje vôbec správny vek na uzavretie manželstva?

Miroslav Kamody17.03.2024., 14:00h

Mať svadbu ešte ako tínedžer alebo radšej počkať, kým sa veci utrasú po tridsiatke? Odborníci hovoria, že ani jedno nie je najideálnejšie. Aj v tomto prípade podľa nich platí zlatá stredná cesta.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred minulý rok v apríli zaplavila sociálne siete informácia o tom, že hviezda Stranger Things Millie Bobby Brown sa zasnúbila. Vtedy 19-ročná britská herečka povedala áno svojmu priateľovi a synovi legendárneho Bon Joviho, 20-ročnému Jakeovi.

Na internete sa však okrem gratulujúcich fanúšikov začali ozývať aj hlasy, že herečka je na vydávanie ešte pomerne mladá. Existuje však vôbec nejaký správny vek na uzavretie manželstva? Pozreli sme sa na výskumy a vyjadrenia viacerých odborníkov a toto sme zistili.

Teória zlatovlásky

Vstúpiť do manželstva príliš skoro môže samozrejme viesť k rozvodu. To však aj príliš dlhé čakanie. A keď sme pri tom, ani svadba v „ideálnom” veku nie je zárukou toho, že manželstvo bude trvať naveky.

„Ideálny vek na uzavretie manželstva s najmenšou pravdepodobnosťou rozvodu v prvých piatich rokoch je 28 až 32,“ hovorí pre Minnesota Bride Carrie Krawiec, manželská a rodinná terapeutka z Birmingham Maple Clinic v americkom meste Troy.

„Myšlienka, ktorá sa nazýva Teória Zlatovlásky, je taká, že ľudia v tomto veku nie sú príliš starí a nie príliš mladí.“ Krawiec vysvetľuje, že ľudia by mali byť „dosť starí“ na to, aby pochopili rozdiel medzi skutočnou kompatibilitou a slepou láskou, no zároveň „dosť mladí“, aby boli ochotní prispôsobovať svoje zvyky a životný štýl.

image

Ľudia sa podelili o momenty, kedy im už na svadbe bolo jasné, že vzťah nevydrží. Pri mnohých sa budeš chytať za hlavu

Miesto srdca daj na mozog

To je však len jeden z názorov. Iná teória hovorí, že ideálny vek na manželstvo prichádza v momente, kedy náš mozog prestane rásť, a teda okolo 25. roku života. 

„Vo svojej praxi vidím páry, ktoré sú na pokraji rozvodu...vzali sa skôr, ako našli samých seba a predtým, ako mali skúsenosti, ktoré prichádzajú zo single života po dvadsiatke,“ hovorí Alicia Taverner, majiteľka Rancho Counseling.

Predný lalok je poslednou časťou mozgu, ktorá dozrieva. Deje sa tak zvyčajne vo veku 25 rokov, v priemere sa však toto rozmedzie môže natiahnuť aj až do 30-tky.

image

Svadba

Unsplash/Jakob Owens

Práve vďaka nemu by mal mať úplne vyvinutú schopnosť zosúladiť morálne a etické správanie. Tomu nahrávajú aj štatistiky - ľudia, ktorí vstúpili do manželstva vo veku 25 rokov majú o viac ako 50 percent menšiu pravdepodobnosť rozvodu, ako tí, ktorí mali svadbu ako 20-roční.

„Koncom 20. a začiatkom 30. rokov života vstupuje do hry profesionálna kariéra ľudí a môžu sa riešiť financie,“ vysvetľuje Kemie King z právnickej firmy King Lindsey. „Je to vek, v ktorom je láska menej idealistická a ľudia sú o svojich očakávaniach o niečo skutočnejší.“

Čakať by si nemal ani príliš dlho

Štúdia pre Inštitút pre rodinné štúdie skúmala údaje (2006 – 2010) z Národného prieskumu rastu rodiny a zistila, nie je prekvapujúce, že pred dosiahnutím veku 32 rokov každý ďalší rok vek pri sobáši znižuje pravdepodobnosť rozvodu o 11 percent. Môže za to fakt, že ľudia sú skúsenejší, vzdelanejší a majú tendenciu budovať bezpečnejšie ekonomické základy.

image

Na svadbe je aj 500 ľudí, rodičia tlačia deti v 25-ke do manželstva, hovorí Tereza, ktorá žije vo Vietname

Je tu však jedno ale. Predchádzajúce zistenia totiž hovorili, že pravdepodobnosť rozvodu po dosiahnutí veku 32 rokov sa zvyšuje o päť percent ročne. Výskum Inštitútu pre rodinné štúdiá uskutočnil Nicholas H. Wolfinger, profesor rodinných a spotrebiteľských štúdií a mimoriadny profesor sociológie na University of Utah.

Dokonca aj po demografických a sociálnych úpravách údajov NSFG Wolfinger zistil, že tento trend je stabilný. Takmer pre každého – bez ohľadu na pohlavie, rasu, náboženskú tradíciu, sexuálnu históriu a rodinnú štruktúru, v ktorej vyrastal, sa koniec 20-tych rokov našich životov javí ako najlepší čas na manželstvo.

Každý z nás je iný

Úlohu však môže zohrať aj celkový temperament človeka. „Typy ľudí, ktorí čakajú na sobáš do 30. rokov, môžu byť ľudia, ktorí nie sú predisponovaní k tomu, aby sa im v manželstve darilo,“ predpokladá. V dôsledku toho odkladajú manželstvo, často preto, že nemôžu nájsť nikoho, kto by bol ochotný si ich vziať.“

image

Svadba

Unsplash/Nathan Dumlao

Podobne to vidí aj právnik v oblasti rodinného práva v Dallase Jeff Anderson súhlasí a dodáva: „Ak sa niekto neoženil pred dosiahnutím 30 alebo 40 rokov, je menej pravdepodobné, že bude ochotný poskytnúť vzťahu flexibilitu, ktorú môže potrebovať na rozkvet.“

Samozrejme, toto sú len údaje a štatistiky. Každý vzťah a osoby v ňom sú odlišné a nič vyššie spomenuté nemusí sedieť na teba. Ideálny človek môže do tvojho života prísť už v puberte, niekto musí čakať o niekoľko rokov dlhšie. Najdôležitejšie je, aby ste sa na manželstvo cítili obaja.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:10