Apple AirTagUnsplash/Đức Trịnh/
StoryEditor

Žena použila AirTag na sledovanie svojho priateľa. Keď prišla na to, že ju podvádza, zabila ho

Miroslav Kamody22.06.2022., 13:00h

Drobné zariadenie od spoločnosti Apple sa mení na lacnú formu sledovania ľudí. Posledný prípad zo Spojených štátov skončil vraždou pred zrakmi verejnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Minulý rok koncom apríla predstavila spoločnosť Apple nové zariadenie, ktoré sa malo stať dokonalým spoločníkom pre tých, ktorí často strácajú kľúče alebo si chcú pomerne lacno zabezpečiť napríklad svoje auto. AirTag využíval špecifickú technológiu, vďaka ktorým ho ľudia vedeli sledovať aj na extrémne dlhé vzdialenosti.

Z týchto zariadení sa veľmi rýchlo stala nočná mora pre ženy. Muži ich totiž začali používať na to, aby ich mohli prenasledovať a kontrolovať ich pohyb. Ako však píše portál Insider, deje sa to aj naopak.

image

Niekto vás sleduje, hlásia iPhony. Niekedy však ide o znepokojivú chybu

Sledovala ho, lebo ju podvádzal

Žena v americkom štáte totiž sledovala svojho priateľa pomocou AirTag-u, pretože mala podozrenie, že ju podvádza. Keď sa obavy potvrdili, chladnokrvne ho prešla autom toľkokrát, kým si nebola istá, že je mŕtvy.

Čo je Apple AirTag?

Toto malé zariadenie s reproduktorom, Bluetooth anténou a batériou vo vnútri sa automaticky pripojí ku každému blízkemu produktu od Applu so zapnutým Bluetooth, aby určil jeho polohu. Tieto zariadenia následne odošlú svoju polohu späť na mape, pričom ukážu, kde je aktuálna poloha AirTagu. Zariadenie sa predáva za približne 30 eur.

Problémom je, že ho čoraz častejšie ľudia zneužívajú na sledovanie osôb a inú nelegálnu činnosť. Na internete sa predávajú AirTagy, ktoré sú upravené tak, aby po pripojení k najbližšiemu zariadeniu od Applu nezapípali, a tak je náročné ich odhaliť.


Podľa Indianapolis Star 26-ročná Gaylyn Morrisová začiatkom tohto mesiaca AirTag použila na to, aby mohla sledovať svojho priateľa Andreho Smitha do baru v Indianapolise. Podľa čestného prehlásenia o pravdepodobnej príčine povedala Morrisová svedkovi, že na Smithovo auto umiestnila AirTag a vedela, že vozidlo je na parkovisku pri bare.

image

Apple AirTag

Unsplash/onur Binay/

Brutálna vražda pred zrakmi verejnosti

Podľa výpovedi okoloidúcich mala mať v bare Gaylyn búrlivú konfrontáciu so svojim priateľom a ďalšou ženou. Majiteľ ich po tejto scéne požiadal, aby miesto opustili. Podľa svedka potom mladá žena sadla do auta a vrazila do Smitha tak, že spadol na zem. Podľa súdnych záznamov potom „cúvala cez Smitha, potom sa potiahla dopredu a zasiahla ho aj tretíkrát.”

Muž bol vyhlásený za mŕtveho na mieste činu, zatiaľ čo Morrisová bola zatknutá a obvinená z vraždy, uviedlo vo vyhlásení oddelenie metropolitnej polície Indianapolis. Zatiaľ čo Morrisová pôvodne poprela, že by na Smithovo auto umiestnila sledovač, neskôr sa k tomu priznala, uvádza sa v čestnom vyhlásení.

image

Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. Čo priniesol iOS 16 a prvé dojmy z hodiniek Amazfit T-Rex 2

Apple hasí globálny problém

Vo februári spoločnosť Apple oznámila nové bezpečnostné funkcie, ktoré by ľudí skôr upozornili na nechcené sledovanie a pomohli nájsť skryté AirTagy, aby ich bolo možné odstrániť.

„AirTag bol navrhnutý tak, aby pomohol ľuďom nájsť ich osobné veci, nie aby sledoval ľudí alebo majetok inej osoby, a čo najdôraznejšie odsudzujeme akékoľvek zlomyseľné používanie našich produktov,” uviedol vtedy Apple vo vyhlásení.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 04:22