AljaškaUnsplash/Darrin Henein
StoryEditor

VIDEO Bermudský trojuholník pozná každý, Aljašský je však ešte desivejší. Od 70. rokov sa tu stratilo viac ako 20-tisíc ľudí

Miroslav Kamody11.09.2024., 09:30h

Na tomto mieste by si sa osamote ocitnúť nechcel. Hrozí ti totiž, že sa staneš jedným z desiatok tisíc ľudí, ktorí tu bez stopy zmizli.

Lajkuj Brainee.sk na

Tajomné miesta a oblasti nájdeš na celom svete. Na našom malom Slovensku je to napríklad Tribeč plný nevysvetliteľných záhad, vo svete zase kraľuje známy Bermudský trojuholník. Ako však píše portál LadBible, len málo ľudí pozná „Aljašský trojuholník“, o ktorom sa hovorí neporovnateľne menej. 

Pritom však ide o miesto, na ktorom sa malo od 70. rokov minulého storočia stratiť až 20-tisíc ľudí. Táto oblasť divočiny medzi Utqiagvikom, Anchorage a Juneau tak dodnes desí miestnych aj turistov. Podľa History Channel je tento strašidelný región miestom viac nevyriešených prípadov nezvestných osôb ako kdekoľvek inde na svete.

image

Krvavý prípad, ktorý šokoval Kežmarok. Svorka nenávidela nevestu, tehotnú ju rozpolila a pochovala v pivnici

Podivné zmiznutia

V regióne je tiež veľmi malá populácia a americký kryptozoológ a terénny výskumník Ken Gerhard vykonal v tejto oblasti rozsiahle štúdie. Podľa jeho vlastných slov si nemôže pomôcť, ale cíti sa nesvoj z „podivných zmiznutí“, ktoré sa tam bez vysvetlenia vyskytli.

„Keď som robil výskum v Aljašskom trojuholníku, zistil som, že množstvo týchto prípadov nezvestných osôb nebolo možné legitímne vyriešiť. Nebol to len prípad, keď niekoho zmlátil medveď alebo spadol do trhliny, myslím tým, že to boli často ľudia, ktorí žili svoj každodenný život. Nezažili žiadne veľké dobrodružstvo, ale nakoniec bezdôvodne zmizli.”

Gerhard potvrdil, že dvaja ľudia zmizli aj priamo počas toho, ako v oblasti spôsobil aj so svojím tímom - jeden muž sa stratil na výletnej lodi a ďalší v preplnenej turistickej oblasti na vrchole hory. Všetko však začalo v roku 1972, keď zmizlo malé lietadlo, ktoré letelo z Anchorage do Juneau.

Nič pre človeka

Na palube boli s pilotom vodca americkej Snemovne reprezentantov Thomas Hale Boggs starší, aljašský kongresman Nick Begich a jeho poradca Russel Brown. Napriek rozsiahlemu úsiliu pátracích tímov - ktoré trvalo viac ako 3 600 hodín a zaberalo viac ako 840-tisíc štvorcových - lietadlo ani cestujúcich nikdy nenašli.

Incident podnietil množstvo konšpiračných teórií, no faktom zostáva, že lietadlo sa nikdy nepodarilo nájsť a jeho osud zostáva záhadou - podobne ako zmiznutia ďalších desiatok tisíc ľudí v oblasti. Samozrejme, oblasť je preplnená pohoriami s trhlinami a nedotknutou divočinou, pričom podnebie je „strašne chladné“, uvádza IFLScience.

Nie každé zmiznutie je záhadou

K tomu treba pridať nespočetné množstvo medveďov, jazier a rozľahlých údolí. Nie každé zmiznutie v Aljašskom trojuholníku však zostalo nevyriešené. Gary Frank Sotherden z New Yorku lovil v aljašskej divočine v polovici 70. rokov, keď zmizol. Jeho rodina vždy dúfala, že je stále nažive, no DNA testy ľudskej lebky nájdenej v roku 2022 potvrdili najhoršie.

image

Návod pre stret s medveďom je čoraz aktuálnejší. Hlavne neutekaj, základom je chrániť si hlavu a krk

Aj keď jeho rodičia medzitým zomreli bez toho, aby sa dozvedeli pravdu, Gary s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel po útoku medveďa. A to je ďalší dôvod, prečo je najlepšie nechať túto oblasť nedotknutú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. september 2024 15:01